Duurzame zorg is zorg die houdbaar is op de lange termijn. We omarmen het gedachtegoed van ‘positieve gezondheid’. In duurzame zorg is meer aandacht voor ‘gezondheid en gedrag’ in plaats van ’ziekte en zorg’. Preventie en netwerkzorg krijgen een steeds grotere rol.
Duurzame zorgprojecten
Beter uit bed
Het initiatief ‘Beter uit Bed’ probeert patiënten in beweging te krijgen en/of houden binnen zijn of haar mogelijkheden. Dit concept sluit aan bij de duurzame zorgbenadering van het Radboudumc. lees meerDe Groene OK
Onze ambitie is dat we de groenste OK van Europa hebben. Een groene OK is een operatiekamer waar het milieu minimaal wordt belast en waar maximaal aandacht is voor de gezondheid van de patiënt en medewerker.
lees meerGreen Deal Duurzame Zorg
Om mensen gezonder te maken gebruiken zorginstellingen en ziekenhuizen veel energie, voedsel en grondstoffen. Daarmee draagt de zorg bij aan vervuiling van het milieu. In de Green Deal Duurzame Zorg staan afspraken voor minder milieuvervuiling door de zorg. meer informatieGroen, gezond en in beweging
Groen, gezond en in beweging is een initiatief van het Radboudumc, de gemeente Nijmegen, de GGD Gelderland-Zuid, de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Met meer dan 50 organisaties zetten we ons in voor een gezonder Nijmegen.
lees meerGroen, gezond en in beweging
Groen, gezond en in beweging is een initiatief van het Radboudumc, de gemeente Nijmegen, de GGD Gelderland-Zuid, de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Samen met meer dan 50 organisaties zetten we ons in voor een gezonder Nijmegen.
Het Radboudumc heeft hierin een actieve rol en heeft er aan bijgedragen dat in Nijmegen het eerste lokale preventie- akkoord in aanwezigheid van de staatssecretaris is ondertekend. Nu wordt met 40 partners gezamenlijk aandacht gegeven aan gezondheidsbevordering.
Meer weten?
- Officiële website: Groen, Gezond en in Beweging
- Voor collega's: Intranetpagina Wij zijn groen, gezond en in beweging
Verspilling van medicijnen
Jaarlijks wordt er voor 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggegooid in Nederland. Op initiatief van de Apotheek is in 2019 een nieuw zorgproces ontwikkeld wat deze verspilling terugdringt. lees meerVoeding Food for Care
Sinds 2012 zet het Radboudumc in op het verbeteren van de kwaliteit van voeding en het terugdringen van voedselverspilling. Dankzij het voedingsconcept ‘Foodforcare’ krijgen patiënten gedurende de dag kleine, smaakvolle gerechten op zes eetmomenten.
lees meerVoeding Food for Care
Sinds 2012 zet het Radboudumc in op het verbeteren van de kwaliteit van voeding en het terugdringen van voedselverspilling. Dankzij het voedingsconcept ‘Foodforcare’ krijgen patiënten gedurende de dag kleine, smaakvolle gerechten op zes eetmomenten. Deze gerechten worden geserveerd volgens de behoeftes van de patiënt en volgens dieetgroepen. De voedselverspilling is in deze periode afgenomenhierdoor gereduceerd van 40% naar 9 %.
Meer weten?
Onderzoeksproject Duurzaamheid in de acute zorg
De acute zorg in het ziekenhuis levert grote hoeveelheden afval op. Het doel van dit onderzoeksproject is om de milieuimpact van zorgtrajecten inzichtelijk te maken van waaruit handelingsperspectief ontstaat om deze impact concreet en effectief te reduceren.
lees meerOnderzoeksproject Duurzaamheid in de acute zorg
De risico’s van de klimaatcrisis voor onze gezondheid zijn onacceptabel hoog. Hoewel artsen en andere zorgverleners beloven in den beginsel gezonderheid niet te schaden (‘primum non nocere’), draagt de zorg paradoxaal genoeg in grote mate bij aan de totale nationale CO2 uitstoot. Even veel als de luchtvaart sector! Ook produceert de zorg afval in grote hoeveelheden. De spoedeisende hulp (SEH), operatiekamers (OK) en intensive care (IC) leveren binnen het ziekenhuis een grote bijdrage aan de negatieve milieuimpact. Met het tekenen van de Green Deal Duurzame Zorg hebben partijen in de zorg zich gecommitteerd de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen van 49% CO2 vermindering in 2030 en het beperken van overige negatieve impact op het milieu.
Het doel van dit onderzoeksproject is om de milieuimpact van zorgtrajecten inzichtelijk te maken. Uiteindelijk zal er belangrijke kennis beschikbaar komen van waaruit handelingsperspectief ontstaat om negatieve milieuimpact concreet en effectief te verminderen.
Meer weten? Neem contact op met
Dr. Tim Stobernack, Postdoc onderzoeker
tim.stobernack@radboudumc.nl
Intensive Care Research, Radboudumc
Toolkit Duurzame voeding in de zorg
De ‘Toolkit Duurzame voeding in de zorg’ is ontwikkeld voor afdelingen Facilitair en Diëtetiek van zorginstellingen.
lees meerToolkit Duurzame voeding in de zorg
De ‘Toolkit Duurzame voeding in de zorg’ is ontwikkeld voor afdelingen Facilitair en Diëtetiek van zorginstellingen. In dit document worden handvaten voor een duurzamer voedingsaanbod in de zorg aangeleverd.
De Toolkit bevat de volgende thema’s:
- voedselverspilling
- CO2-uitstoot
- duurzame voeding voor personeel en bezoekers
- duurzame voeding voor patiënten
De Toolkit is tot stand gekomen in samenwerking met het NFU en VWS. Het is een levend document en wordt periodiek bijgewerkt met actuele informatie.