In de schijnwerpers en in gesprek
Op verschillende manieren delen we ons nieuws en bijzondere verhalen. Denk aan social media, maar ook televisieprogramma's en grote landelijke kranten. Zo delen we onze kennis en raken we in gesprek met de mensen om ons heen. Bekijk hier een greep uit de mediahoogtepunten van 2020.Impact 2020
Op deze webpagina's leest u welke impact het Radboudumc in 2020 heeft gehad.Top 10 van ons nieuws
Elk jaar hebben we in het Radboudumc vele honderden contacten met journalisten van verschillende media. Uit de meer dan 52.000 berichten die over ons in 2020 verschenen, selecteerden we voor u de Top 10 met de meeste impact. lees meerTop 10 van ons nieuws
2020 stond in het teken van COVID-19. De maatschappelijke en journalistieke belangstelling voor ziekte, gezondheid en zorg was ongekend groot. Persoonsgericht en innovatief zette het Radboudumc zich in om patiënten te behandelen en verzorgen. De media bieden ons een platform om te laten zien wat we doen en wat er gebeurt in het Radboudumc. Elk jaar hebben we in het Radboudumc dan ook vele honderden contacten met journalisten van verschillende media. Uit de meer dan 52.000 berichten die over ons in 2020 verschenen (1.000 per week), bereikten we zo'n 1,7 miljard mensen. De media die het meest over het Radboudumc schreven, waren:
- De Gelderlander
- De Volkskrant
- NRC
- De Telegraaf
- Nu.nl
Wij selecteerden voor u een top 10 uit 2020 van berichten met de meeste impact.
1. Pauw komt binnen
Jeroen Pauw zendt uit vanuit het Radboudumc tijdens zijn programma 'Pauw komt binnen' op 8 november 2020. Hij spreekt met artsen en verpleegkundigen die zorg verlenen aan coronapatiënten en met patiënten en naasten.
Kijk de uitzending terug op NPO1, 8 november 2020
2. NBC News: 'scientists look into 100 year old vaccine'
NBC bericht over wetenschappers binnen het Radboudumc die onderzoeken of een 100 jaar oud vaccin tegen tuberculose ook helpt in de behandeling van het coronavirus. Internist-infectioloog en hoogleraar Mihai Netea komt in het fragment aan het woord.
Bekijk het fragment, 20 april 2020
3. Mogelijke doorbraak behandeling coronavirus
In het programma Op1 zijn internist-infectioloog Frank van de Veerdonk en ziekenhuisapotheker Roger Bruggeman te gast. Zij vertellen over een mogelijke doorbraak in het testen van een nieuwe behandeling om coronaklachten te onderdrukken. Het onderzoek stond op dat moment (11 april 2020) nog in de kinderschoenen, met eerste positieve resultaten.
Bekijk het fragment, 11 april 2020
4. Proef aanpak medicijnverspilling
In Nederland wordt jaarlijks voor miljoenen aan ongebruikte geneesmiddelen bij kanker weggegooid. Dit komt omdat een groot deel van de patiënten niet alle geneesmiddelen gebruikt die zij van de apotheek ontvangen. Radboudumc onderzoekers Charlotte Bekker en Bart van den Bemt ontwikkelen in hun onderzoek speciale verpakkingen voor deze medicijnen, waardoor het mogelijk wordt op een veilige manier ongebruikte medicijnen aan een andere patiënt te verstrekken.
- Bekijk het Item van EenVandaag, 18 juli 2020
- Lees het nieuwsbericht van RTLNieuws, 18 juli 2020
5. Thermo Tokyo en spin-off COOLVID
Inspanningsfysioloog en onderzoeker Thijs Eijsvogels onderzocht hoe koelvesten topsporters bij de Olympische Spelen in Tokyo konden beschermen tegen de hitte. Waar begin 2020 de focus voor het gebruik van de koelvesten nog volledig op de topsporters lag, werden de koelvesten enkele maanden later ingezet voor onze eigen topsporters: verpleegkundigen op de COVID-afdelingen. Door de beschermende kleding die zij dragen, krijgen zij het mogelijk te heet. Binnen het COOLVID-project onderzochten wij wat het effect is van het dragen van deze koelvesten onder de beschermende kleding. Resultaat: de koelvesten behoren inmiddels tot de standaard werkkleding van verpleegkundigen op COVID-verpleegafdelingen.
EenVandaag maakte een item over koelvesten voor topsporters, 20 februari 2020
6. Radboudumc ontwerpt eigen gezichtsschilden samen met Piant
Een extra bescherming waardoor de kans op besmetting met het coronavirus nog kleiner werd: het Radboudumc ontwierp samen met het Waalwijkse bedrijf Piant een gezichtsschild. Na ontwerp is het schild uitvoerig getest en voldoet aan alle veiligheidsnormen. Er zijn meer dan 100.000 gezichtsschilden geproduceerd en in heel Nederland maakte zorgpersoneel er gebruik van.
Lees het artikel op Gelderlander.nl, 23 april 2020
7. Invasieve schimmelinfecties bij influenza en COVID-19
In de longen van veel COVID-patiënten op de IC wordt de Aspergillus schimmel aangetroffen. Een parallel dringt zich op met influenzapatiënten op de IC, die vaak een ernstige schimmelinfectie ontwikkelen. Op basis van de eerste gegevens lijkt zo’n ernstige schimmelinfectie bij COVID-patiënten echter minder vaak voor te komen maar alertheid blijft geboden, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in juni in The Lancet Microbe.
Bekijk ons nieuwsbericht van 29 juni 2020
8. Radboudumc ontwikkelt beademingsapparaat bij corona
Samen met het bedrijf Stogger uit Panningen ontwikkelden wij in 2020 een ventilator die patiënten met ernstige ademhalingsproblemen helpt. De technische kennis kwam van de engineers van Stogger en onze intensivist Hugo Touw adviseerde over de eisen waaraan een beademingsapparaat op de Intensive Care moet voldoen.
Lees het artikel van Omroep Gelderland, 25 maart 2020
9. Personeel IC geestelijk ondersteund: 'je voelt je gehoord'
Twee keer per dag kregen zorgmedewerkers op de COVID-afdelingen geestelijke hulp. Uiteraard op veilige afstand, maar wel zo dat alle medewerkers zich gehoord voelen en weten dat er iemand is, aan wie zij hun verhaal kwijt kunnen.
Bekijk het item op RTLnieuws.nl, 27 april 2020
10. Op1 wegens coronavirus opgenomen zonder publiek
Neuroloog Bas Bloem was op woensdag 18 maart 2020 te gast bij het televisieprogramma Op1. Op het moment van uitnodiging voor het programma, waren er in het Radboudumc al strenge coronamaatregelen. Hierdoor mocht Bas Bloem alleen aanwezig zijn bij de opname, als er niet meer dan dertig mensen in de ruimte aanwezig waren. Daarom werd het programma, als een van de eerste, opgenomen zonder publiek. Een maatregel die daarna in nog veel meer talkshows en programma zou volgen. Op 12 maart kwam dit nieuwsbericht naar buiten, dat op dat moment veel reacties opriep.
Bekijk het nieuwsbericht van Nu.nl, 12 maart 2020