Over de opleiding

Kom jij in je werk wondzorg tegen, zou je er meer over willen weten en wil jij aan deskundigheidsbevordering doen? Dan is de opleiding tot wondverpleegkundige iets voor jou. In dit vak ‘gaat het over veel meer dan pleisters plakken’. De Radboudumc Health Academy Nijmegen biedt een brede opleiding aan, waarbij je vanuit de anatomie en fysiologie het totale wondgenezingsproces leert begrijpen. Je leert te observeren, verpleegkundig te redeneren en te monitoren om te komen tot een gericht behandelplan voor (complexe) wondzorg. Daarnaast leer je als wondverpleegkundige de patiënt met een wond in zijn totaliteit te zien. Door te kijken naar het onderliggend lijden, het verlenen van preventie, nazorg en de communicatie met de patiënt en familieleden. 

Inhoud van de opleiding

De opleiding duurt minimaal twaalf maanden en bestaat uit drie modules. In totaal heb je 20 lesdagen waarvan 1 dag praktijkonderwijs in de snijzaal. In de opleiding maak je een deskundigheidsbevorderende opdracht waarbij je wetenschappelijk onderzoek op basis van EBP uitvoert. Kwaliteitszorg en professionalisering komen ook aan bod. Wij vinden het belangrijk dat je als wondverpleegkundige je ontwikkelt tot een kritische professional die doordachte keuzes maakt bij het uitvoeren van specialistische wondzorg. De opleiding is ontwikkeld op basis van de eindtermen die gerangschikt zijn volgens de CanMeds rollen.

Toetsing

Elke module sluit je af met een schriftelijke toets en voor de totale opleiding dien je een deskundigheidsbevorderende opdracht; Evidence Based Practice (EBP), met een voldoende af te sluiten. Daarnaast maak je in je beroepspraktijk een aantal opdrachten. Als je de theorie en de praktijk van de opleiding succesvol afrondt, ontvang je een diploma. 

Theorie en praktijk

We hebben de opleiding samen met de praktijk ontwikkeld. Tijdens de opleiding stimuleren we je om voortdurend de verbinding te zoeken tussen de theorie en de toepassing in de praktijk en vice versa. Het praktijkgedeelte voer je uit bij je eigen zorginstelling en/of bij een externe stage.

Beroepspraktijk

Voor het beroepspraktijkdeel gaan we uit van een minimaal dienstverband van 24 uur per week in een intra- of extramurale zorginstelling. Om je beroepspraktijk te behalen moet je 650 praktijkuren maken. Dit betekent twee dagen in de week wondzorg. Dit bestaat niet alleen uit wondverzorging, maar bestaat ook uit een voorlichtende rol, preventieve maatregelen, handhygiëne, deskundigheidsbevordering collega’s en communicatie met patiënt en familie. Kun je de praktijkuren niet binnen je instelling halen of is het lastig om je opdrachten daar uit te voeren, dan dan kun je bij een andere zorginstelling stage lopen. Voor een CZO diploma dient dit een wondexpertisecentrum (WEC) te zijn. Mocht je eigen beroepspraktijk wel voldoen, is een externe stage zeker aan te raden. De externe stage dient bij voorkeur plaats te vinden gedurende het tweede gedeelte van de opleiding en bestaat uit maximaal 260 uur. Het is interessant en leerzaam om een kijkje te nemen in de keuken van een ander. Jouw praktijkbegeleider dient de volgende achtergrond te hebben: gediplomeerd wondverpleegkundige, nurse practitioner of een verpleegkundig specialist.

CZO (College Zorg Opleidingen)

De vervolgopleiding voor Wondverpleegkundige is een CZO geaccrediteerde opleiding. Vanaf 1 november 2019 is het mogelijk om als zorginstelling een CZO accreditatie aan te vragen. Meer informatie over het CZO is te vinden op hun website

Bekijk hier de opleidingseisen van de opleiding tot wondverpleegkundige.

Onderwijs Alle scholingen Vervolgopleiding Wondverpleegkundige (WOND)

Over de opleiding

Ben je verpleegkundige en verzorg je regelmatig patiënten met wonden in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingstehuis of in de thuiszorg? Dan is deze vervolgopleiding iets voor jou.

lees meer

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan de opleiding, klik op de button: neem contact op. neem contact op

Inhoudelijke vragen? Neem contact op

Margret Verheijen
Opleider

contactformulier

In het kort

  • Voor mbo- en hbo verpleegkundigen


  • Dan kun je starten

    Heb je interesse, meld je dan aan!

  • Zoveel tijd kost het

    Theorie

    Aantal lesdagen bij de Radboudumc Health Academy: 20 plus 3 toetsdagdelen. 
    Een lesdag bestaat uit 7-8 lesuren.
    Uren zelfstudie: gemiddeld 2 uur per lesuur.

    Praktijk

    Gedurende de opleiding die 12 maanden duurt dien je 650 praktijkuren bezig te zijn met Wondzorg, dit betekent concreet 16 uur per week.
     
    Reken ook in de praktijk op zelfstudie-uren voor onder andere voorbereiding van opdrachten en verslaglegging van je leerproces in de praktijk.


  • Zo word je toegelaten

    Je moet naast een diploma verpleegkundige en een geldige BIG-registratie, ook een aanstelling als verpleegkundige hebben (minimaal 24 uur) in een zorginstelling waar de eindtermen van deze opleiding behaald kunnen worden (praktijkgedeelte). Wil je een CZO diploma behalen dan dien je gedurende de opleiding een dienstverband bij een CZO-erkende zorginstelling te hebben.

    De praktijkinstelling kan aanvullende eisen stellen.
     


  • Accreditatie

    De vervolgopleiding voor Wondverpleegkundige is een CZO geaccrediteerde opleiding. Om in aanmerking te komen voor het CZO-diploma, moet jouw zorginstelling ook CZO-geaccrediteerd zijn. In dat geval ontvang je, na succesvolle afronding van de opleiding, het landelijk erkende CZO-diploma. Indien jouw zorginstelling geen CZO accreditatie heeft ontvang je een Radboudumc huisdiploma.

    Meer informatie: CZO

    V&VN

    Voor deze opleiding kun je bij ons de accreditatiepunten aanvragen voor het kwaliteitsregister V&V.


Informatie over de beroeps­praktijk voor Wond­verpleegkundige

  • We hebben de opleiding samen met de praktijk ontwikkeld. Tijdens de opleiding stimuleren we je om voortdurend de verbinding te zoeken tussen de theorie en de toepassing in de praktijk en vice versa.

    lees meer


    Theorie en Praktijk

    We hebben de opleiding samen met de praktijk ontwikkeld. Tijdens de opleiding stimuleren we je om voortdurend de verbinding te zoeken tussen de theorie en de toepassing in de praktijk en vice versa. Het praktijkgedeelte voer je uit bij je eigen zorginstelling en/of bij een externe stage.

    Beroepspraktijk

    Voor het beroepspraktijkdeel gaan we uit van een minimaal dienstverband van 24 uur per week in een intra- of extramurale zorginstelling. Om je beroepspraktijk te behalen moet je 650 praktijkuren maken. Dit betekent twee dagen in de week wondzorg. Dit bestaat niet alleen uit wondverzorging, maar ook je voorlichtende rol, preventieve maatregelen, handhygiëne, deskundigheidsbevordering collega’s en communicatie met patiënt en familie zijn hier onderdeel van. Kun je de praktijkuren niet binnen je instelling halen of is het lastig om je opdrachten daar uit te voeren, dan dan kun je bij een andere zorginstelling stage lopen. Voor een CZO diploma dient dit een wondexpertisecentrum (WEC) te zijn. Mocht je eigen beroepspraktijk wel voldoen dan is een externe stage zeker aan te raden. De externe stage dient bij voorkeur plaats te vinden gedurende het tweede gedeelte van de opleiding en bestaat uit maximaal 260 uur. Het is interessant en leerzaam om een kijkje te nemen in de keuken van een ander. Jouw praktijkbegeleider dient de volgende achtergrond te hebben: gediplomeerd wondverpleegkundige, nurse practitioner of een verpleegkundig specialist.

    CZO (College Zorg Opleidingen)

    De vervolgopleiding voor Wondverpleegkundige is een CZO geaccrediteerde opleiding. Vanaf 1 november 2019 is het mogelijk om als zorginstelling een CZO accreditatie aan te vragen. Meer informatie over het CZO is te vinden op hun website

    Bekijk hier de opleidingseisen van de opleiding tot wondverpleegkundige.

Verpleegkundige vervolgopleidingen alle opleidingen

Benieuwd naar de andere verpleegkundige vervolgopleidingen? Bekijk het volledige aanbod van Radboudumc Health Academy.

bekijk aanbod
  • Medewerkers
  • Intranet