Over de opleiding
Wij leiden aios op tot de beste specialisten voor de meest kwetsbare mensen; artsen die ervoor zorgen dat zij gerespecteerd en gewaardeerd worden in de gezondheidszorg en daarbuiten. lees meerOver de opleiding
De vervolgopleiding tot specialist ouderengeneeskunde duurt in de fulltime variant drie jaar en bestaat uit een praktijk- en een cursorisch deel.
In het eerste en een gedeelte van het derde jaar werkt de arts in opleiding tot specialist (aios) ouderengeneeskunde vier dagen per week onder begeleiding van een opleider in een verpleeghuis. In het tweede en een gedeelte van het derde jaar worden stages gepland: in het ziekenhuis, in de ambulante ouderenzorg (GGZ / soms deels in een verpleeghuis) en een keuzestage. Het cursorisch onderwijs vindt plaats tijdens wekelijkse terugkomdagen aan het opleidingsinstituut. De terugkomdagen worden in Nijmegen georganiseerd. Regelmatig worden er regionale en landelijke cursusdagen op verschillende locaties in het land georganiseerd.
De VOSON is een universitair opleidingsinstituut dat aios opleidt tot creatieve, toekomstbestendige en levenslang lerende specialisten ouderengeneeskunde, die met hart en ziel inhoud geven aan de ouderenzorg van nu en van de toekomst. De aios leren dit te doen op basis van persoonlijk, medisch en professioneel leiderschap en in samenwerking met andere spelers in het veld. Zij ontwikkelen het vermogen om zich continu en duurzaam te verhouden tot de veranderingen in de zorg. Zij bieden hun patiënten persoonsgerichte zorg, waarin patiënten en/of hun vertegenwoordigers participeren en meebeslissen.
We verzorgen onderwijs vanuit passie voor het vak ouderengeneeskunde en passie voor opleiden. In het onderwijs integreert de VOSON ervaring, kennis en onderzoek. Het werkplekleren in de beroepspraktijk staat centraal. Persoonlijke en professionele ontwikkeling gaan hand in hand. We hechten veel belang aan en investeren in de kwaliteit van de opleider en van de docent. De VOSON wil hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het kwaliteitsniveau van zorg voor ouderen en chronisch zieken die samengestelde, complexe zorg nodig hebben.
In januari 2017 publiceerde het NIVEL een rapport met daarin de uitkomsten en aanbevelingen van een enquête gehouden onder aios en alumni van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde over de kwaliteit van de opleiding.
Meld je aan
Via de website van Samenwerkende opleidingen tot specialist ouderengeneeskunde Nederland (SOON) kan je online naar een opleidingsplaats als aios solliciteren. solliciterenWord ook opleider
Opleiden is een vak, je doet het er niet zomaar even bij, maar er staat wel veel tegenover! lees meerWord ook opleider
Waarom opleider specialist Ouderengeneeskunde worden? Daarom!- Je deelt kennis en ervaring met een aios.
- Je wordt geïnspireerd door een aios en je wordt gestimuleerd om kritisch naar jezelf te (blijven) kijken.
- Je werkdagen worden gevarieerder.
- Je krijgt de kans om nieuwe competenties als specialist Ouderengeneeskunde te ontwikkelen tijdens de terugkomdagen voor opleiders en tijdens de opleiding tot kaderarts opleiden, die iedere nieuwe opleider volgt.
- Tijdens de terugkomdagen voor opleiders ontmoet je veel collega's. Naast het uitwisselen van ervaringen en leren opleiden, vinden wij gezelligheid ook belangrijk.
Meer weten? Neem contact op met drs. Paul Geelen.
In het kort
-
Deze opleiding is bedoeld voor artsen.
-
Aanmelden voor de opleiding kan via de website van SOON.
lees meer
Dan kun je starten
Voor een opleidingsplek per 1 maart kun je solliciteren van 15 augustus tot 15 oktober
Voor een opleidingsplek per 1 september kun je solliciteren van 15 februari tot 15 april
-
Deze opleiding duurt drie jaar. Je kan de opleiding in voltijd of in deeltijd volgen.
lees meer
Zoveel tijd kost het
Aios kunnen de opleiding ook parttime volgen, waarbij de duur van de opleiding naar rato wordt verlengd. Er zijn perioden in de opleiding die voltijds gevolgd kunnen worden. Huisartsen en andere artsen die een erkende specialistenopleiding hebben voltooid en ingeschreven zijn (geweest) in een register van specialisten, kunnen in aanmerking komen voor vrijstelling en verkorting van de opleidingsduur. Dit geldt ook voor basisartsen met aantoonbare praktijkervaring. -
Je moet uiterlijk bij aanvang van de opleiding in het bezit zijn van een BIG-registratie als arts. Je kunt al wel solliciteren naar een opleidingsplaats voorafgaand aan het artsexamen.
-
Gedurende de hele opleiding is de aios in dienst van de SBOH. De SBOH draagt ook zorg voor de financiering van de opleiding.
lees meer
Dit kost het
Gedurende de hele opleiding is de aios in dienst van de SBOH. Bij een voltijdse opleiding krijgt de aios een dienstverband van 38 uur per week. Dit is inclusief het cursorisch onderwijs. Informatie over de arbeidsvoorwaarden vind je op de website van de SBOH.
De SBOH draagt ook zorg voor de financiering van de opleiding. De SBOH sluit hiervoor een overeenkomst met de opleidingsinstituten, de opleidings- en stage-inrichtingen, en (stage)opleiders. De SBOH betaalt de cursuskosten aan de opleidingsinstituten.
-
Dit is een opleiding van Eerstelijnsgeneeskunde.
bekijk de medische vervolgopleidingen
Verpleeghuizen
Wil je meer informatie over de opleidingsplaatsen of hier solliciteren? Neem contact op met één van de verpleeghuizen die een opleidingsplaats aanbieden voor het eerste jaar in de praktijk
lees meerVOSON 25 jaar
In 2020 bestond de VOSON 25 jaar! Lees meer over dit, in alle opzichten, bijzondere jubileumjaar.
lees meerVOSON 25 jaar
In 2020 bestond de VOSON 25 jaar! Een bijzonder jaar waarin we terugkeken op een kwart eeuw opleiden tot specialist ouderengeneeskunde.
Een bijzonder jaar ook vanwege de coronapandemie, waardoor diverse geplande festiviteiten helaas niet door konden gaan. Het jubileum van de VOSON werd om die reden online gevierd op donderdag 10 december 2020. Ondanks alle beperkingen waren veel deelnemers virtueel aanwezig bij deze bijeenkomst, waar zeer diverse en mooie verhalen aan de orde kwamen over de geschiedenis van de opleiding en de verschillende invalshoeken van het specialisme ouderengeneeskunde. Het geheel werd afgesloten met een fraai lied, speciaal geschreven voor dit lustrum (vanaf 1:17 uur).
Hoewel ons jubileumjaar anders liep dan gepland, zijn we trots op alle inzet en bijdragen van iedereen die bij het jubileum betrokken was. Ook dit jaar en in 2022 gaan we festiviteiten in dit kader organiseren. Zodra hier meer bekend over is, hoort u van ons!