Over de cursus
Verdiepingsmodule KNR/Het jonge kind gaat in op de problematiek en behandeling van het in ontwikkeling zijnde kind (1-6 jaar) met een (verhoogd risico op) CP. De module kan worden gevolgd na het succesvol doorlopen van module KNR.
lees meer
Over de cursus
Doel en inhoud
Tijdens de module leert de cursist, bij het in ontwikkeling zijnde kind met een (verhoogd risico op) CP, kansen en bedreigingen te herkennen. Er worden aanknopingspunten voor behandeling gegeven en skills geoefend.
In de module zullen de domeinen van het ICF bij het jonge kind, te weten belangrijke levensgebieden (deelname aan spelen), communicatie, (zelf)verzorging en mobiliteit, ingebed worden in de casuïstiek. Het welbevinden van het kind en ouderparticipatie zijn van grote invloed op (deze) ontwikkeling. Deze zullen als een zogenaamde rode draad binnen de verschillende lessen en opdrachten terugkomen, en bij de praktische toepassing worden meegenomen.
Het onderwijs vindt plaats in de vorm van contactonderwijs, individuele en groepsopdrachten en zelfstudie. Het contactonderwijs bestaat uit 4 dagen met afwisselend interactieve colleges, skills trainingen, casuïstiek en praktijksessies met kinderen. Hierbij wordt onder leiding van deskundige docenten in interprofessionele groepen de opgedane kennis direct naar de praktijk vertaald.
Daarnaast wordt er zelfstudie verwacht van de deelnemers, met behulp van de Learning Spaces. Dit platform wordt gebruikt voor forumdiscussies, documenten down- en uploaden en het bekijken van videocasuïstiek. Van de cursisten wordt verwacht dat zij zowel voor aanvang als tijdens de module voorbereidingsopdrachten maken, literatuur bestuderen en een portfolio bijhouden.
Naast het contactonderwijs en de zelfstudie is het essentieel dat cursisten de mogelijkheid hebben om gedurende de cursusperiode te kunnen oefenen met de doelgroep. Zo kan men het geleerde direct implementeren in de eigen praktijk.
Meer informatie over de mogelijkheden binnen de leerlijn Kinderneurorevalidatie
Inschrijven
Interesse? vul het contactformulier in, dan word je op de belangstellenden lijst geplaatst.
In het kort
-
Fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten die praktisch werkzaam zijn of gaan werken met jonge kinderen (1-6 jaar) met centraal neurologische aandoeningen (waaronder CP).
lees meer
Voor wie
De module staat ook open voor artsen die interesse hebben in deze problematiek.
-
Je leert bij het in ontwikkeling zijnde kind met een (verhoogd risico op) CP, kansen en bedreigingen te herkennen, aanknopingspunten voor behandeling te zien en skills te oefenen.
-
Bij voldoende belangstelling wordt de cursus in overleg gegeven in Friesland in 2025.
-
De studiebelasting bedraagt 112 uur.
lees meer
Zoveel tijd kost het
De cursus bestaat uit 32 contacturen (4 dagen ingeroosterd op locatie) en 80 zelfstudie-uren (1 roostervrije dag en thuisstudie). De roostervrij dag is een vooraf geplande datum (14 juni 2024) en geven de gelegenheid om afspraken te maken voor (groeps)opdrachten.
-
Deze module kan gevolgd worden na het succesvol doorlopen van module KNR, deel 1 en 2. Tevens kan iedereen die eerder de Bobath/NDT of de KNR basiscursus gevolgd heeft, deze module volgen. Het werken met jonge kinderen met centraal neurologische aandoeningen wordt ten zeerste aanbevolen.
-
Het tarief voor deze cursus is nog niet bekend.
-
Accreditatie wordt aangevraagd bij: de KNGF en het Keurmerk Fysiotherapie voor algemeen fysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten en de ADAP voor ergotherapeuten en logopedisten.
-
Voor onze annuleringsvoorwaarden klik je hier
annuleringsvoorwaarden -
Hieronder treft u een overzicht aan van de docenten.
lees meer
Docenten
Docenten
mw. Ingrid van den Tillaar, ergotherapeut, kinderrevalidatie Sint Maartenskliniek Nijmegen
mw. Sandra de Groot, logopedist, Radboudumc Nijmegen, afd. Kinderrevalidatie
dhr. Ruud. Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut, onderwijskundige, MEREM, Kinderrevalidatie, Almere
Gastdocenten
dr. Jan van der Burg, orthopedagoog St. Maartenskliniek
dr. Elisa Hamer, kinderneuroloog Radboudumc
Cursusleiding
mw. Ingrid van den Tillaar, ergotherapeut, kinderrevalidatie Sint Maartenskliniek
mw. Sandra de Groot, logopedist, Radboudumc Nijmegen, afdeling Kinderrevalidatie.