Over de cursus
De verdiepingsmodule EMB (EMB = Ernstig Meervoudig Beperkt) behandelt de specifieke en onderliggende problematiek bij EMB. In de module is ruim aandacht voor het oefenen van skills.
lees meerOver de cursus
Inhoud en doel
Na het volgen van de verdiepingsmodule EMB kent de cursist de definitie van EMB. De cursist herkent de signalen van de complexe problematiek van de EMB’er en kan deze onderzoeken. De cursist leert klinisch redeneren, doelen stellen en behandelen, op het gebied van eten en drinken, communicatie, spel/activatie, verzorging/zitten/liggen en longconditie. De cursist is bekend met het beleid ten aanzien van scolioses, luxaties en deformiteiten.
Het onderwijs vindt plaats in de vorm van contactonderwijs, individuele en groepsopdrachten en zelfstudie. Het contactonderwijs bestaat uit 4 dagen met afwisselend interactieve colleges, skills trainingen, casuïstiek en praktijksessies met kinderen/(jong)volwassenen met EMB. Hierbij wordt onder leiding van deskundige docenten in interprofessionele groepen de opgedane kennis direct naar de praktijk vertaald.
Daarnaast wordt zelfstudie verwacht van de deelnemers, met behulp van de Learning Spaces. Dit platform wordt gebruikt voor forumdiscussies, documenten down- en uploaden en het bekijken van videocasuïstiek. Van de cursisten wordt verwacht dat zij zowel voor aanvang als tijdens deze module voorbereidingsopdrachten maken, literatuur bestuderen en een portfolio bijhouden.
Naast het contactonderwijs en de zelfstudie is het essentieel dat cursisten de mogelijkheid hebben om gedurende de cursusperiode te kunnen oefenen met de doelgroep. Zo kan men het geleerde direct implementeren in de eigen praktijk.
Andere modules in deze leerlijn
Meer informatie over de mogelijkheden binnen de leerlijn Kinderneurorevalidatie.
Inschrijven
Interesse? vul het contactformulier in, dan word je op de belangstellenden lijst geplaatst.
Locatie
Radboudumc Nijmegen en één dag op locatie.
In het kort
-
Bij voldoende belangstelling is de intentie om de cursus in 2026 te laten plaatsvinden.
-
De cursus is geaccrediteerd door:
lees meer
Accreditatie
De cursus is geaccrediteerd door het accreditatiebureau fysiotheraie voor 48 punten. Accreditatie is toegekend door de ADAP met 40 punten.
-
Fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten die werkzaam zijn of gaan werken met kinderen of (jong)volwassenen met centraal neurologische aandoeningen specifiek gericht op de doelgroep (Z)EMB.
lees meer
Voor wie
De module staat ook open voor artsen die interesse hebben in deze problematiek.
-
Je leert de specifieke en onderliggende problematiek bij kind en (jong)volwassene met EMB te herkennen en te onderzoeken. Daarnaast leer je klinisch redeneren, doelen stellen en behandelen (skills).
-
De studiebelasting bedraagt 132 uur.
lees meer
Zoveel tijd kost het
De cursus bestaat uit 32 contacturen en 100 zelfstudie-uren (waaronder 1 roostervrije dag valt en thuisstudie).
-
Deze module kan gevolgd worden na het succesvol doorlopen van module KNR deel 1 en 2. Tevens kan ieder die eerder de Bobath/NDT of de (oude) KNR basiscursus gevolgd heeft, deze module volgen.
-
Het tarief voor deze cursus is nog niet bekend.
-
Voor onze annuleringsvoorwaarden klik je hieronder.
annuleringsvoorwaarden -
Hieronder treft u een overzicht aan van de docenten en cursusleiding
lees meer
Docenten en cursusleiding
Docenten en cursusleiding (onder voorbehoud):
- Jan Wielders, ergotherapeut & handtherapeut, Sint Maartenskliniek Nijmegen
- Dr. Karen van Hulst, logopedist, klinisch epidemioloog. Radboudumc Nijmegen, afd. kinderrevalidatie
- Ruud Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut, onderwijskundige, MEREM, Kinderrevalidatie, Almere
- Marion Coolen, kinderfysiotherapeut en longtherapeut, gespecialiseerd in (Z)EMB, Gemiva-SVG Groep, KDC De Walnoot, Leiden
- Aangevuld met meerdere gastdocenten: zoals een Arts Verstandelijk Gehandicapten, een orthopedisch Chirurg, Specialist Anders Kijken naar Kinderen, Specialist pijn bij EMB, Specialist “Ik ga EMB”, enz
Cursusleiding
- Karen van Hulst, Jan Wielders