Over de opleiding
Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen moet het operatieteam goed en efficiënt samenwerken. Als operatieassistent verricht je werkzaamheden binnen de operatiekamer.
lees meerOver de opleiding
Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen moet het operatieteam goed en efficiënt samenwerken. Als operatieassistent verricht je werkzaamheden binnen de operatiekamer. Je verricht zelfstandig algemene werkzaamheden op het OK-complex. Je leert bijvoorbeeld de operatiekamer bedrijfsklaar te maken. Eén van de belangrijkste taken is het assisteren van de chirurg bij een operatie. Ook verleen je patiëntgerichte zorg.
Waar volg je deze opleiding
Je kunt de opleiding Operatieassistent op verschillende plekken volgen, in verschillende vormen. Tijdens de stages in het Radboudumc word je begeleid door gediplomeerde OK-medewerkers of derdejaars studenten en praktijkopleiders van de afdeling Operatiekamer.
- Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: lees meer over de opleiding tot operatieassistent/anesthesiemedewerker bij de HAN.
- Fontys: hier volg je de opleiding Perioperatieve Verpleegkunde.
- Saxion: hier volg je de opleiding Verpleegkunde of Gezondheid & Technologie met een aanvullende OK-route.
In het kort
-
Je bent punctueel, stressbestendig en flexibel. Ook blijf je rustig in onverwachte omstandigheden.
-
Je voert zelfstandig werkzaamheden uit op het OK complex. Je maakt de operatiekamer bedrijfsklaar.
lees meer
Dit leer je
Je voert zelfstandig werkzaamheden uit op het OK complex. Je maakt de operatiekamer bedrijfsklaar. Je assisteert de chirurg en bewaakt de steriliteit tijdens de operatie. Je levert kwaliteit binnen het multidisciplinaire OK team met betrekking tot de pre operatieve zorg.
-
De opleiding heeft een duale structuur: leren en werken gaan samen.
lees meer
Zoveel tijd kost het
Leren en werken gaan samen. De studie begint met een periode op school, daarna begint je werk op een operatiekamercomplex. In iedere leerperiode werk je een aantal weken en volg je een aantal weken onderwijs.
De opleidingsduur varieert en hangt af van de theorieaanbieder en het aantal EPA’s dat jij nog dient te behalen.
-
Je hebt een havo- of vwo-diploma met scheikunde en een mbo-diploma niveau 4 (gericht op zorg) met scheikunde in de vooropleiding of een afgeronde hbo-studie.
lees meer -
Kijk op de website van het opleidingsinstituut wanneer de opleiding start.
-
De opleidingskosten worden betaald volgens de regeling van het Radboudumc in afstemming met de theorieaanbieder.
Radboudumc Beroepentoer in de praktijk
Heb jij belangstelling voor een beroep in de gezondheidszorg maar twijfel je nog welk beroep bij jou past? Het volgen van een Radboudumc Beroepentoer kan je helpen!
lees meer