

Over de training
Twee maal per jaar wordt nascholing aangeboden aan (pastoraal) supervisoren. Eerstvolgende workshop vindt plaats in maart 2026. Datum volgt.
lees meerOver de training
Ik heb best veel te bieden (geloof ik)
Doel: Hoe presenteren wij, pastoraal supervisoren, onszelf? Wie willen wij zijn en wat hebben wij in huis?
De internationale conferentie over Pastoral Care and Counseling, die van 5-10 oktober 2025 in Nijmegen gehouden zal gaan worden (zie de site van de Raad KPV&PS), daagt ons uit om de vraag te stellen wat wij als Nederlandse pastoraal supervisoren, met onze eigen traditie, kennis, inzichten en ervaringen, in huis hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat wij met onze Nederlandse supervisietraditie en onze ervaringen ook iets te vertellen hebben, wellicht meer dan we zelf vaak doorhebben, iets wat een bijdrage zou kunnen betekenen voor anderen, of dit nu wel of niet op die conferentie gebeurt. De vraag die wij onszelf willen stellen is daarom: wat hebben wij in feite te bieden?
We willen dit concretiseren door samen te kijken naar de manier waarop we onszelf presenteren. Misschien heb je de tekst van je website/de RKPV-site jaren geleden geschreven en kijk je er niet meer naar om, of misschien vind je het een onmogelijke opgave om ‘de waarheid over jezelf te liegen’, zoals dit soort zelfpromotie wel eens genoemd is. Maar er kan ook sprake zijn van gezond realiteitsbesef. Hoe heb je je verder ontwikkeld? Wat precies is eigenlijk je expertise? Hoe werkt je visie door in je manier van werken? We willen met elkaar tacit knowledge dus expliciet maken. En vervolgens als tastbaar resultaat van deze middag met een aangepaste en communicabele tekst naar huis gaan. In jargon: dat je je personal branding herzien hebt.
Het thema van de genoemde conferentie, ‘Out of the Depths’. Contours of Spiritual Care in a Wounded World, kan ons hierbij helpen. Met deze titel wordt natuurlijk gerefeerd aan de autobiografie van Anton Boisen, die honderd jaar geleden aan de wieg heeft gestaan van de KPV-beweging. Tegelijk wordt onze wereld van vandaag als ‘wounded’ getypeerd. In déze wereld vindt de pastorale praktijk plaats en in zo’n wereld zijn wij pastoraal supervisoren. Wat impliceert dit voor de manier waarop wij naar onszelf kijken en voor onze praktijken?
Het basisdocument van de conferentie noemt vier focuspunten:
- uitdagingen die er voor ons liggen,
- bronnen waaruit we kunnen putten,
- metaforen die wel/niet behulpzaam zijn,
- cases die leerzaam zijn.
Op elk van deze gebieden hebben wij als pastoraal supervisoren ervaringen en reflecties in huis. We herinneren ons van de laatste keer bijvoorbeeld enkele opmerkingen over een predikant die zo leed onder zijn gemeente, dat hij vrijwel onbereikbaar was geworden voor supervisie. Je kunt ook denken aan de concepten en metaforen die we hanteren: maakt het in supervisie bijvoorbeeld verschil te spreken over een ‘gewonde’ wereld in plaats van over een ‘zondige’ wereld? En in hoeverre helpt het als we onze supervisanten als ‘gewonden’ zien? Zijn ze daarmee patiënt? Welke rol impliceert dit vervolgens voor onszelf? Hoe uit zich dit in onze interventies? En hoe verhoudt zich dit alles tot de ‘positieve supervisie’ van onze laatste bijscholingsbijeenkomst?
De genoemde werkwijze, een herziening van de eigen zelfpresentatie op de website, is het middel. Maar eigenlijk willen we hiermee boven tafel krijgen wat jij, wat wij als pastoral supervisoren te bieden hebben ‘aan de wereld’. Het zou daarom heel behulpzaam zijn als iedereen als voorbereiding deze laatste vraag voor zichzelf schriftelijk zou willen beantwoorden en daarbij ook de dilemma’s noteren die zich hierbij aandienen. Daarnaast is het van belang om je huidige webtekst in viervoud mee te nemen.
We werken in een afwisseling van plenaire bespreking en van gesprek in kleine groepjes.
Planning
13.00 Aankomen en elkaar ontmoeten met koffie en thee
13.15 Opening en welkom
Workshop
14.30 Pauze
15.00 Vervolg workshop
16.30 Afronding, volgende bijeenkomst, rondvraag
17.00 Einde
Organisatie
Christiane van den Berg-Seiffert, Margreet Klokke, Theo Witkamp
Informatie
Theo Witkamp, ltwitkamp@gmail.com, T. 06 2163 9307.
In het kort
-
De workshop heeft een aantal leerdoelen.
lees meer
Dit leer je
Doel: Hoe presenteren wij, pastoraal supervisoren, onszelf? Wie willen wij zijn en wat hebben wij in huis? Aan het einde van de workshop heb je dit helder voor jezelf.
-
Pastoraal en algemeen supervisoren met actuele supervorische werkervaring (d.w.z. vanuit de laatste 2 jaar).
-
De nascholing vindt plaats in maart 2026.
-
De tijd van de studiemiddag en opdrachten vooraf. Deze kosten een uur.
-
pastoraal en algemeen supervisoren met actuele supervisorische werkervaring (vanuit de laatste 2 jaar) die van te voren betalen worden toegelaten. Er zijn 20 plaatsen.
-
De kosten zijn € 40. Geen restitutie mogelijk.
-
Wordt aangevraagd. LVSC: 1 punt. RKPV: 1 punt
-
Na betaling geen restitutie. Geen extra annuleringskosten.

Onderzoek en onderwijs
In ons KPV-Expertisecentrum Zingeving en Spiritualiteit is al ons onderzoek en onderwijs ondergebracht en het aanbod aan nascholing voor geestelijk verzorgers.
lees meer