Onderwijs Alle scholingen Nascholing voor algemeen en pastoraal supervisoren

Over de training

Twee maal per jaar wordt nascholing aangeboden aan (pastoraal) supervisoren. Eerstvolgende workshop: 16 oktober 2024. 

 

Positieve Supervisie

Onze workshop zal geleid worden door Marlies Jellema (Windesheim). Zij werkt ermee, kent de theorie, en weet van de kwaliteiten en valkuilen ervan.

 

Wil je meer weten over Marlies Jellema, zie dan haar website haar website Werkgeluk | Positieve Psychologie – Centrum voor Werkgeluk.

 

Op ons verzoek deelt Marlies Jellema graag vast onderstaande info met jullie en zij heeft ook enkele verzoeken met het oog op onze voorbereiding.

 

Positieve psychologie

Positieve psychologie is een jonge wetenschappelijk stroming die zich focust op ‘wat werkt’. Kennis over wat ons brengt naar succes, welzijn en veerkracht geeft inzicht in het functioneren van mensen, groepen en organisaties. Ook, en juist, bij tegenslag kunnen we heel veel. Positieve psychologie zoekt naar krachten in plaats van klachten, en legt de focus op talentontwikkeling. Dit kan een flinke paradigma shift betekenen voor de manier waarop we superviseren. Positieve psychologie staat niet voor het negeren van negativiteit, maar staat voor het ontwikkelen van veerkracht. Het wordt daarom ook wel welzijnswetenschap genoemd.

 

Doel en werkwijze van de workshop

We hebben het over de theorie, maar gaan ook aan de slag met de toepassingsmogelijkheden van positieve psychologie in supervisie. We oefenen met positieve vragen, zoals de wondervraag, op een manier zodat je deze aan kunt aan laten sluiten op waarden en zingeving en tot diepgang in leren komt. Naast leren van succes omarmt positieve psychologie ook dat wat ons in het leven overvalt. Vanuit acceptatie zoeken we naar waarden. Zo worden ‘negatieve’ ervaringen lerend zonder de focus op negativiteit te leggen. Inzichten uit de Acceptance and commitment theorie helpen hier verder.

 

lees meer

Over de training

Toch voelt men zich nu eenmaal makkelijk een denkend hoofd dat door een lichaam door de wereld wordt gedragen (Marjoleine de Vos).

 

Geestelijke verzorging en pastoraat zijn talige beroepen waarin de narratieve benadering meestal centraal staat. Voor ons als supervisoren en voor onze supervisanten geldt dat eveneens. We verliezen nogal eens uit het oog dat het gaat om levende mensen, die geaard zijn in hun lichaam (‘living human document’).

Als je expliciet met het lichaam en beelden aan de slag gaat in supervisie, boor je andere lagen van ervaringsleren aan. De laatste jaren zien we een grote belangstelling, in het onderzoek en in de praktijk, voor een bredere opvatting van betekenisgeving en voor de relatie tussen lichaam en taal. 

In deze workshop gaan we aan de slag met verbeelding en lichamelijkheid als scharnierpunt van denken en voelen, van betekenisverlening en lichamelijke ervaring, als aanvulling op de narratieve benadering.

Voorbereiding: 1. Denk na over één ervaring uit je eigen supervisiepraktijk die je is bijgebleven waarin lichamelijkheid en beelden een rol speelden. 2. Over welke werkvormen op dit gebied ben je enthousiast?

 

Planning

13.00   Aankomen en elkaar ontmoeten met koffie en thee

13.15   Opening en welkom

             Marjanne en Hetty: oefening

13.30   Werken in tweetallen

13.45   Presentatie Hetty + uitwisseling

14.30   Pauze

15.00   Werken in kleine groepen

16.00   Plenair nagesprek en afronding

17.00   Einde

                       

Aanmelden

Gelieve je z.s.m. aan te melden via ltwitkamp@gmail.com i.v.m. het beperkte aantal beschikbare plaatsen (20). Deelname aan de workshop kost € 40. Dit bedrag kan voldaan worden op bankrekening NL 61 ASNB 8833 2991 47 t.n.v. L.T. Witkamp, Den Haag o.v.v. ‘Workshop Supervisie 16 oktober 2024’. Je bent pas definitief aangemeld na ontvangst van je betaling. Er vindt geen restitutie plaats.

 

N.B. Wanneer je je aanmeldt ná 27 september, doe dat dan bij Christiane van den Berg-Seiffert: cclhseiffert@pthu.nl . Betalen kan wel op de gewone manier.

 


Meer weten? Neem contact op

Anneke de Vries
Organisator

(024) 361 33 20
contactformulier

In het kort

  • De workshop heeft een aantal leerdoelen.

    lees meer


    Dit leer je

    Na de workshop ben je in staat

    * aspecten van de positieve psychologie vruchtbaar in te zetten in je supervisie

    * valkuilen te onderkennen en te omzeilen
     


Locatie

Jacobikerk -  St. Jacobsstraat 171 - 3511 BP Utrecht

bekijk

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats in een van de zalen van de Jacobikerk

St. Jacobsstraat 171
3511 BP  Utrecht


 


Onderzoek en onderwijs

In ons KPV-Expertisecentrum Zingeving en Spiritualiteit is al ons onderzoek en onderwijs ondergebracht en het aanbod aan nascholing voor geestelijk verzorgers.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet