Onderwijs Alle scholingen LZ-FO-5: Zorgdragen voor een hemato-oncologische zorgvrager of kind met een hooggespecialiseerde behandeling in een HOVON- level A, B of C-stc behandelcentrum met JACIE-accreditatie

Over de opleiding LZ-FO-5

Zorgdragen voor een hemato-oncologische zorgvrager of kind met een hemato-oncologische aandoening met een hooggespecialiseerde behandeling in een HOVON- level A, B of C-sct behandelcentrum met JACIE-accreditatie.

Dit is een functie-overstijgende EPA voor oncologieverpleegkundige, specifiek voor hematologie.

lees meer

Over de opleiding LZ-FO-5

Zorgdragen voor een hemato-oncologische zorgvrager of kind met een hemato-oncologische aandoening met een hooggespecialiseerde behandeling in een HOVON- level A, B of C-sct behandelcentrum met JACIE-accreditatie. Dit is een functie-overstijgende EPA voor oncologieverpleegkundige, specifiek voor hematologie.

Deze EPA kan gevolgd worden na het afronden van de opleiding tot oncologieverpleegkundige, maar deze kan ook los gevolgd worden.

Wat leer je?

Na het volgen van de EPA heeft de verpleegkundige kennis van en inzicht in ziektes uitgaande van bloed, beenmerg of lymfeklieren. De nadruk ligt op hemato‐oncologische ziektebeelden.

Ook wordt er aandacht besteed aan:

  • Een stoornis in het hemostase systeem
  • Klinische aspecten van de transfusiegeneeskunde
  • Diverse intensieve therapieën zoals immunotargeted therapie

Het complete traject van diagnostiek, behandeling en supportive care bij hematologische aandoeningen wordt behandeld. Ook is er uitgebreid aandacht voor de autologe en allogene stamceltransplantatie met alle daarbij behorende gevolgen. Palliatieve zorg en de ketenzorg worden in beeld gebracht en je krijgt zicht op de specifieke eisen die aan de voeding worden gesteld.

Theorie en praktijk

We leiden samen op met de praktijk. De werkplek is de belangrijkste leerplek; daar moet de transfer van theorie naar praktijk plaatsvinden. De wijze waarop we opleiden wordt/is afgestemd met de praktijk, zoals keuzes in didaktiek, de toetsing en het plannen van welk aanbod in theorie aangeboden wordt en wat beter geleerd kan/moet worden in de praktijk.

Toetsing en afronding

PA’s kennen verschillende supervisie niveaus en een PIO moet uiteindelijk minimaal op supervisie niveau vier bekwaam verklaard worden (in de praktijk) voor een EPA. De PIO gaat aan het werk met de EPA en verzamelt in het portfolio bewijslast zoals toetsen uit de theorie, transferopdrachten en beoordelingen / feedback van meerdere collega’s uit de praktijk. De volgende vijf niveaus van supervisie worden onderscheiden:

  1. De PIO mag observeren, maar de EPA niet uitvoeren.
  2. De PIO mag de EPA uitvoeren onder directe supervisie, waarbij de werkbegeleider fysiek aanwezig is in dezelfde kamer.
  3. De PIO mag de EPA uitvoeren onder indirecte supervisie, waarbij supervisor niet fysiek aanwezig is, maar wel snel beschikbaar als dat nodig is.
  4. De PIO voert een activiteit geheel zelfstandig uit: dit is ‘bekwaam verklaren’.
  5. De PIO verleent supervisie op deze EPA aan junior PIO’s.

In gezamenlijkheid met het werkveld is het curriculum en de diversiteit aan toetsing ontwikkeld.

Opleidingseisen

De eisen van de opleiding kun je vinden op de website van het CZO.

Aanmelden / Vragen

Belangstelling? Neem contact op met ons en/of je leidinggevende over de mogelijkheden.

neem contact op

Inhoudelijke vragen? neem contact op

Renata Huisman
opleider team Langdurige zorg

06 500 198 15
contactformulier

In het kort

  • Verpleegkundigen werkzaam op een afdeling met hematologische patiënten.


  • Zoveel tijd kost het

    • 8 - 10 lesdagen bij de Radboudumc Health Academy. In 2025 komt er een nieuw programma, dat is nu in ontwikkeling.
    • 1 aparte toetsdag: hier wordt een presentatie gehouden over de transferopdracht.
    • Een lesdag bestaat uit: 7-8 lesuren.
    • Uren zelfstudie: gemiddeld 2 klokuren per lesuur.

  • Accreditatie

    CZO

    De Radboudumc Health Academy is CZO-geaccrediteerd voor het theoriegedeelte van de opleiding. Om in aanmerking te komen voor het CZO-diploma, moet jouw zorginstelling ook CZO-geaccrediteerd zijn voor de opleiding. In dat geval ontvang je, na succesvolle afronding van de opleiding, het landelijk erkende CZO-diploma.

    Meer informatie: www.czo.nl

Waarom het Radboudumc?

De lessen worden gegeven door verpleegkundigen die vervolgopleiding hebben gevolgd en werkzaam zijn in het veld. Daarnaast is de Radboudumc Health Academy CZO erkend voor het theoriegedeelte van de opleiding. Er wordt innovatief en interactief onderwijs gegeven waarbij gestreefd wordt naar een goede verbinding tussen theorie en praktijk.

ga naar czo.nl

Verpleegkundige vervolgopleidingen alle opleidingen

Benieuwd naar de andere verpleegkundige vervolgopleidingen? Bekijk het volledige aanbod van Radboudumc Health Academy.

bekijk aanbod
  • Medewerkers
  • Intranet