Onderwijs Alle scholingen PAOT Masterclass Gebitsslijtage: Van diagnose tot restauratief herstel

Over de mastercursus

Een unieke mastercursus waarin diagnostiek en klinisch goed bruikbare tips centraal staan! Gebitsslijtage wordt als een toenemend probleem binnen de tandheelkunde gezien. Onder adolescenten wordt gebitsslijtage bij een derde van de populatie waargenomen, waarbij wordt aangenomen dat voeding, lifestyle en reflux een belangrijke rol spelen in het multifactoriële proces.

Restauratieve behandeling is vaak complex en de vraag is vaak wanneer het verstandig is een dergelijke restauratieve cyclus te beginnen, mede omdat bij patiënten met ernstige slijtage de prognose van de behandeling onzekerder is. De behandeling kan bestaan uit indirecte, hybride (combinatie direct en indirect) directe technieken, maar van slechts enkele technieken en behandelingen zijn er lange termijn resultaten beschikbaar.

lees meer

Over de mastercursus

Deze mastercursus valt uiteen in een theoretisch en praktisch deel. In het theoretisch deel komen de volgende onderwerpen aan bod: diagnostiek en etiologie van gebitsslijtage, smile design, behandelplanning en worden verschillende behandelopties besproken. In het preklinische deel gaat u actief aan de slag met directe composietrestauraties, waarmee u een beetverhoging gaat aanbrengen, u het gehele front en wat elementen in de zijdelingse delen opbouwt met de DSO-techniek (Direct Shaping by Occlusion). Daarnaast besteden we aandacht aan de vormgeving van de restauraties



Programma

Het doel van deze tweedaagse theoretische en praktische cursus is vanuit verschillende invalshoeken het complexe probleem van gebitsslijtage te belichten. Er is aandacht voor de klinische herkenning van slijtage en de diagnostiek hiervan. Naaste de oorzaken van slijtage en de preventie ervan, komen ook de registratiemethoden aan bod. Er wordt ingegaan op de verschillende behandelmogelijkheden, of er kan worden volstaan met monitoren of dat er restauratief moet worden ingegrepen. Keuzes tussen direct en indirect worden besproken en daar waar mogelijk wetenschappelijk onderbouwd.

 

Ter bescherming van de kleding tijdens de praktische oefeningen wordt verzocht een witte jas en beschermbril mee te nemen.

 

Programma dag 1

08.30 - 09.00 uur             ontvangst

09.00.- 10.30 uur             theorie

10.30 - 10.45 uur             pauze

10.45 - 12.30 uur             vervolg theorie

12.30 - 13.30 uur             lunch

13:30 - 16.45 uur             praktijk

16.45 - 17.00 uur             evaluatie
 

Programma dag 2

08.30 - 09.00 uur             ontvangst
09.00.- 10.30 uur             theorie
10.30 - 10.45 uur             pauze

10.45 - 12.30 uur             Vervolg theorie

12.30 - 13.30 uur             lunch

13:30 - 16.45 uur             praktijk

16.45 - 17.00 uur             evaluatie


In het kort

  • Vrijdag 19 en 26 september 2025


  • Leerdoelen

    • inzicht te verkrijgen in de onderliggende etiologische factoren en verschijningsvormen bij ernstige gebitsslijtage
    • kennis opdoen van de verschillende mogelijke behandelingen (monitoren, directe techniek, indirecte techniek, 3D-CAD/CAM)
    • het leren een beetverhoging voorspelbaar over te brengen bij een patiënt
    • het oefenen met de DSO-techniek
    • het toepassen van een behandelprotocol om een patiënt met ernstige gebitsslijtage te behandelen
    • het opdoen van vele klinisch bruikbare tips!

     


  • Spreker

    Bas Loomans (1974) is in 2007 gepromoveerd op het gebied van de adhesieve tandheelkunde. In 2008 heeft hij enkele maanden als gastdocent/onderzoeker op de KU Leuven gewerkt. Sinds december 2021 is hij benoemd als professor Orale Functieleer en Restauratieve Tandheelkunde aan het Radboudumc. Hij is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten en geeft onderwijs, postacademische cursussen en wordt regelmatig gevraagd voor lezingen in binnen- en buitenland. Tevens is hij initiator van het ‘Radboud Tooth Wear Project’, een omvangrijk klinisch project dat zich richt op de etiologie en behandeling van ernstige gebitsslijtage, daarnaast is hij begeleider van een 10 PhD-studenten op het gebied van ernstige gebitsslijtage, innovatieve AI-driven diagnostiek en ‘smart’ composietmaterialen. Hij is (co-)auteur van 100 internationale publicaties en van diverse boekhoofdstukken. Naast zijn aanstelling aan het Radboudumc is hij één dag per week werkzaam als algemeen practicus in een verwijs- en groepspraktijk Mondzorg Oost in Nijmegen, waar zijn speciale aandacht uitgaat naar de adhesieve en reconstructieve tandheelkunde bij de behandeling van verworven en aangeboren gebitsafwijkingen zoals ernstige gebitsslijtage, schisis en amelogenesis imperfecta. ResearchID: B-2910-2016; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6684-9723


    Luuk Crins is in 2017 afgestudeerd als tandarts aan het Radboudumc in Nijmegen. In 2018 is hij begonnen met een promotietraject op het gebied van restauratieve behandeling van gebitsslijtage, met een verwacht einde in de tweede helft van 2023. Het promotie traject is gebaseerd op het ‘Radboud Tooth Wear Project’, waarbinnen Luuk ruime klinische ervaring heeft opgedaan met de patiëntengroep met gebitsslijtage. Tevens is aan het Radboudumc betrokken bij diversie onderzoeksprojecten en postacademisch onderwijs. Naast zijn aanstelling op de universiteit is hij werkzaam als algemeen practicus in een verwijs- en groepspraktijk MondzorgOost in Nijmegen. Hier richt Luuk zich op de adhesieve en reconstructie behandeling van gebitsslijtage en op ‘functionele esthetiek’.

    Hanneke Huijs is in februari 1999 afgestudeerd als tandarts aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zij heeft gewerkt in diverse algemene praktijken en werkt sinds 2002 op de Afdeling Tandheelkunde van het RadboudUMC Nijmegen. Daar houdt ze zich vooral bezig met onderwijs in de adhesieve tandheelkunde en in het bijzonder de cosmetische tandheelkunde met composiet en de behandeling van gebitsslijtage. Binnen de Academische Verwijspraktijk Tandheelkunde behandelt ze patiënten met (ernstige) gebitsslijtage en/of esthetische problemen. Hanneke verzorgt voor het Post Academisch Onderwijs Tandheelkunde Nijmegen presentaties en cursussen over de verschillende onderwerpen binnen de adhesieve tandheelkunde. 


Meer weten? Neem contact op

Meike Degen
Projectmedewerker

contactformulier

Cursusaanbod PAOT alle cursussen

Bekijk hier het volledige cursusaanbod van PAOT.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet