Leerdoelen

- weet je wanneer een indirecte restauratie is geïndiceerd

- weet je hoe de verschillende soorten keramiek worden verwerkt

- kun je prepareren en afdrukken voor adhesieve restauraties

- ben je bekend met occlusie concepten

- ben je vaardig in het adhesief plaatsen van keramische restauraties

Onderwijs Alle scholingen PAOT Adhesief keramiek 2025

Over de cursus

Weet jij precies wat wel en niet mogelijk is bij de vervaardiging van adhesieve keramiek restauraties? Kom erachter bij deze cursus. De tandarts-docenten nemen je mee in de theoretische achtergrond en bieden allerlei hands-on oefeningen, om optimale keramiek producten voor de patiënt te leren vervaardigen.

Indirecte restauraties vaak geassocieerd met volledige kronen, maar dankzij nieuwe en betrouwbare hechtingprocedures kunnen we voorspelbaar partiele indirecte kronen plaatsen. Door defect georiënteerd prepareren kunnen we ook bij indirecte technieken veel tandweefsel sparen. Dat maakt de kloof tussen directe en indirecte restauratietechnieken een stuk kleiner. Als je met keramiek werkt, zijn er nieuwe methoden om het element eerst met composiet op te bouwen (deep margin elevation, immediate dentin sealing) en zijn er diverse manieren om deze werkstukken te cementeren (traditioneel, verwarmd composiet, etc).

Naast het theoriedeel, waarin je meer leert over indicatie van restauratiemateriaal (veldspaatkeramiek, lithiumdisilicaat, zirkonia of hybride keramiek), ga je zelf aan de slag om een partiele indirecte kroon te vervaardigen: van prepareren, scannen tot aan het cementeren.

Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door GC Dental.

Leerdoelen

Over de cursus

Na het volgen van deze tweedaagse theoretische en preklinische cursus:

  • weet je wanneer een indirecte restauratie is geïndiceerd
  • weet je hoe de verschillende soorten keramiek worden verwerkt
  • kun je prepareren voor adhesieve restauraties
  • ben je vaardig in het adhesief plaatsen van keramische restauratie

In het kort

  • 26 september en 3 oktober 2025


  • Docenten


    Cees Kreulen is werkzaam als tandarts-docent bij Radboudumc Nijmegen. Hij werkte na zijn afstuderen (1986, VU Amsterdam) aan het ACTA bij de vakgroep Kindertandheelkunde en de stichting Bijzondere Tandheelkunde (angstbegeleiding en gehandicaptenzorg). In 1992 gepromoveerd op een klinisch onderzoek naar kwaliteitsaspecten van composietrestauraties. Sinds 1996 werkzaam te Nijmegen waar hij begeleidt bij de vakgroep Orale Functieleer als UHD tandheelkundig onderzoek, voornamelijk op het gebied van de adhesieve prothetiek.

    Publicaties: https://www.webofscience.com/wos/author/record/L-4459-2015

    Erik Vergoossen (1962) is afgestudeerd in 1986 in Nijmegen en is daarna een eigen praktijk gestart in Koblenz (D). Hij heeft zich gespecialiseerd in de esthetische en reconstructieve tandheelkunde. In 2008 is hij terug gekomen naar Nijmegen en een praktijk in Molenhoek begonnen. Sinds 2009 heeft hij een aanstelling aan de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc met als speerpunt de restauratieve tandheelkunde en het klinisch onderwijs in de masterfase, de Masterkliniek. Daarnaast is hij docent voor het PAOT.

    Peter Latzke werkt sinds 2009 als tandarts-docent aan het Radboudumc in Nijmegen. Zijn speciale aandachtsgebieden zijn volledig keramiek, CAD/CAM en de digitale workflow. Van oktober 2000 tot en met februari 2009 heeft hij aan het UMC van de RWTH Aachen in de “Klinik für Zahnärztliche Prothetik und Werkstoffkunde” gewerkt. Daar was hij blokcoordinator binnen het onderwijs en betrokken bij klinische studies met als onderwerp zirkoniumdioxide en implantologie. Daarnaast heeft hij in Aachen en Köln ook zijn opleiding tot implantoloog gevolgd en had hij de mogelijkheid om de diagnostiek, planning en behandeling van complexe casuïstiek uit te voeren. In 2009 is hij gepromoveerd op een epidemiologisch thema. Voor zijn studie, eveneens in Aachen, heeft hij een opleiding tot tandtechnicus gevolgd. Binnen het Radboudumc verzorgt hij het studentenonderwijs (masterkliniek en profielonderwijs) en Post academisch onderwijs (PAOT). Daarnaast is hij in een praktijk in Den Bosch werkzaam. Hij is lid van de DGZMK (Deutsche Geselschaft für Zahn-Mund- und Kieferheilkunde)  en DGPro (Deutsche Geselschaft für Prothetik und Werkstoffkunde).

    Prof. Marcio Vivan Cardoso obtained his academic degrees from Sao Paulo University, including a Master and a Doctorate in Restorative Dentistry. He has been intensively involved in the academic formation of dentists as a lecturer at different institutions, always focusing the areas of dental materials, minimal intervention dentistry and aesthetic dentistry. After his PhD, Prof. Vivan Cardoso was appointed as Pos-Doctorate Researcher at KU Leuven, Belgium, where he conducted research on biomaterials, producing a considerable number of scientific articles published in different international peer-reviewed journals. He is also the author of book chapters and collaborates as a reviewer for international peer-reviewed journals. He follows nowadays a tenure academic track at KU Leuven, Belgium, as Assistant Professor and Coordinator of the Clinical Skills Center. He is also responsible for the coordination of the Secretary of the Continental European Division of the International Association of Dental Research (CED-IADR).

     

    Bas Loomans (1974) is in 2007 gepromoveerd op het gebied van de adhesieve tandheelkunde. In 2008 heeft hij enkele maanden als gastdocent/onderzoeker op de KU Leuven gewerkt. Sinds december 2021 is hij benoemd als professor Orale Functieleer en Restauratieve Tandheelkunde aan het Radboudumc. Hij is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten en geeft onderwijs, postacademische cursussen en wordt regelmatig gevraagd voor lezingen in binnen- en buitenland. Tevens is hij initiator van het ‘Radboud Tooth Wear Project’, een omvangrijk klinisch project dat zich richt op de etiologie en behandeling van ernstige gebitsslijtage, daarnaast is hij begeleider van een 10 PhD-studenten op het gebied van ernstige gebitsslijtage, innovatieve AI-driven diagnostiek en ‘smart’ composietmaterialen. Hij is (co-)auteur van 100 internationale publicaties en van diverse boekhoofdstukken. Naast zijn aanstelling aan het Radboudumc is hij één dag per week werkzaam als algemeen practicus in een verwijs- en groepspraktijk Mondzorg Oost in Nijmegen, waar zijn speciale aandacht uitgaat naar de adhesieve en reconstructieve tandheelkunde bij de behandeling van verworven en aangeboren gebitsafwijkingen zoals ernstige gebitsslijtage, schisis en amelogenesis imperfecta. ResearchID: B-2910-2016; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6684-9723


Locatie

Afdeling Tandheelkunde, Radboudumc Nijmegen
Philips van Leydenlaan 25
6525 EX, Nijmegen
 


Programma

Onderstaand het programma.

lees meer

Programma

Programma dag 1

08.30 - 09.00                      Ontvangst
09.00 - 09.45                      Inleiding en context (Cees Kreulen)

09.45 - 10.30                      Klinische materiaalkunde, keramiek 1 (Peter Latzke)

10.30 - 10.45                      Pauze

10.45 - 11.45                      Klinische materiaalkunde, keramiek 2 (Peter Latzke)

11.45 – 12.30                     Prepareren (Erik Vergoossen)

12.30 - 13.30                      Lunch

13.30 - 14.00                      Theorie patiëntsimulatie

14.00 – 16.45                     Patiëntsimulatie (fantoom practicum)

(ca. 15.30 uur pauze)                                   

16.45 – 17.00                     Nabespreking (en borrel)

Programma dag 2

08.30 - 09.00                      Ontvangst 

09.00 - 09.30                      Samenvatting dag 1 en vragen/discussie 

09.30 - 10.30                      Indicatie direct en indirect (Erik Vergoossen en Bas Loomans)

10.30 - 11.00                      Pauze

11.00 - 11.30                      Adhesief werken (Cees Kreulen)

11.30 – 12.30                     Deep Margin Elevation en IDS (Marcio Vivan Cardoso)

12.30 - 13.30                      Lunch

13.30 – 15.15                     Patiëntsimulatie (fantoom practicum)
(ca. 15.30 uur pauze)

15.45 – 16.30                     Tandtechnische aspecten (Cees Kreulen)

16.30 – 17.00                     Nabespreking (en borrel)

 

Meer weten? Neem contact op

Meike Degen
Projectmedewerker

contactformulier

Cursusaanbod PAOT alle cursussen

Bekijk hier het volledige cursusaanbod van PAOT.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet