Over je coschap

Je staat aan het begin van het coschap Verloskunde & Gynaecologie in het Slingeland Ziekenhuis. Hopelijk vind je snel je plek en heb je een leuke en leerzame periode.

Welkom nieuwe co’s!

Beste aanstaande collega’s,

Welkom op onze afdeling/poli/verloskamer en OK!

Deze pagina geeft je hopelijk voldoende basisinformatie voor de start van je coschap gynaecologie en verloskunde. Weet dat je op elk moment na die start voor aanvullende vragen of informatie terecht kunt bij ons allemaal, met als eerste aanspreekpunt de opleider (nu dr. van Buuren) en je eigen collega-coassistenten die al enkele weken ervaring hebben…

Melden eerste dag

Lees meer ovder de instructies voor de eerste dag.

lees meer

Melden eerste dag

Verloskamers (VK)

Meld je na welkom, rondleiding en was-instructie op de OK op de VK. Pak de telefoon en meld je aan. Informeer welke patiënten er liggen. Om 12:15 is de OK bespreking.

Schrijf de partussen op in de bevallingenoverdracht-template voor de overdracht de volgende morgen. Er is geen middagoverdracht.

Poli

Meld je op de poli gynaecologie, je doet iom je eventuele collega-co een volledig poli-dagdeel mee met 1 gynaecoloog, ziet zelf zoveel mogelijk nieuwe patienten voor anamnese (en onderzoek samen met gynaecoloog). Om 12:15 is de OK bespreking. Er is geen middagoverdracht.

OK

Was instructie op eerste dag (samen met coassistenten chirurgie).

Van tevoren regelen

Zorg dat je basiskennis obstetrie en gynaecologie op orde is, basisattributen op zak hebt en vooral dat jouw nieuwsgierigheid naar ons geweldig veelzijdige discipline groot is!


Rooster

Bekijk hier de belangrijke onderdelen in het weekrooster.

lees meer

Rooster

Indeling van de stage

De oude coassistent(en) maken het rooster voor de nieuwe coassistenten. De nieuwe coassistent(en) heeft/ hebben in de eerste vier weken in principe geen OK, maar als er weinig te doen is op VK of op de poli heb je alle vrijheid om in overleg met de andere co’s het programma te verdelen.

In ieder geval heeft elke coassistent: 2 weken poli, 2 weken VK en 1 week OK. De rest wordt verdeeld.

 

 

Week Coassistent 1 Coassistent 2
1 Poli Verloskamers
2 Verloskamers Poli
3 Poli Verloskamers - PICO
4 Verloskamers - PICO Poli
5 OK-week Voorblok SEH
6 Voorblok SEH OK-week

Ochtendoverdracht

Iedere ochtend om 8.00 uur op afdeling B2. Bevallingenoverdracht door verloskundige en coassistent verloskamers. Daarna overdracht afdeling en VK (door gynaecologen en verpleegkundigen/verloskundigen).

Besprekingen

OK-bespreking (dienst OK)

Iedere maandag om 12.15u in vakgroepkamer in bestuursgebouw. (De bestuurskamers zitten in de buurt bij de poli. Vraag eventueel bij de poli waar het is.)

Bespreking volgens format in algemene mappen (GYN), alle statussen openen op PC tijdensbespreking.

Vaste opleidingsmomenten

Elke dinsdagmiddag is er onderwijs van de triage verloskundige om 13:00 uur op VK. Bel zelf triage op 3306 om te vragen of ze tijd heeft, of dat een andere dag of tijdstip beter uitkomt.

Een PICO voorafgaand (of direct aansluitend) aan de overdracht, wordt van je verwacht. Probeer deze niet in de laatste week te plannen, zodat je hem nog kan verschuiven als er weinig gynaecologen zijn. Je mag zelf een onderwerp bedenken, maar vaak hebben de gynaecologen leuke ideeën voor een onderwerp. Er staat ook een lijst bij algemene mappen (GYN) met onderwerpen.

Vul het archief aan na je presentatie (algemene mappen (GYN)). Presentatie ook doorsturen naar de artsen.

Op donderdag is de perinatologie bespreking om 17.00 uur (vergaderkamer 2) samen met de coassistenten kindergeneeskunde.

MOET-cursus (4x per jaar, volgende datum onbekend)

Management Obstetric Emergency Training is een calamiteitentraining binnen de verloskunde die 4x per jaar wordt gegeven. Aanwezigheid is verplicht. Het bestaat uit theoretische inleiding met een station training voor acute situaties. Bij deze stations spelen de coassistenten patiënten of partners van patiënten. Het is de bedoeling dat je je goed inleest in de actiekaarten op de Q-schijf in de map coassistenten -> Gyn -> Richtlijnen en MOET -> MOET.

Het schema ziet er ongeveer als volgt uit:

  • theorie door gynaecoloog, klinisch verloskundige en kinderarts
  • station training op VK of B2 met acute situaties
  • 16:45    evaluatie B2

Werkzaam­heden

Wat wordt er van jou verwacht? Beschrijving per deelstage.

lees meer

Werkzaam­heden

VK

Stel je aan iedereen voor. Op de VK draag je een witte doktersjas + broek. Handig om oude schoenen/klompen te dragen. Klompen zijn te vinden op de VK.

Bevallingenoverdracht door verloskundige en coassistent verloskamers: draag de bevallingen die jij gezien hebt over en overleg met de verloskundige of jij nog meer moet overdragen. In het gynaecologiemapje op de Q-schijf staat een bevallingenoverdracht blanco als format voor het overdragen van bevallingen.

Poli

Stel je aan iedereen voor. Laat elke ochtend bij de secretaresse op de poli een briefje achter welke coassistent bij welke arts die dag meeloopt.

In principe doe je bij nieuwe patiënten (N/V/RGYN) zelf anamnese en lichamelijk onderzoek samen met en altijd in overleg met de gynaecoloog. Vraag bij de balie of er een kamer voor je beschikbaar is. Leg aan patiënten uit dat je eerst de anamnese afneemt en daarna met de gynaecoloog gaat bespreken en lichamelijk onderzoek gaat doen.

Het rooster van de gynaecologen hangt op het secretariaat van de poli, of zie Hix ->WB polikliniek grafisch

De zwangeren poli is aan de andere kant van de gang. Hiervoor ook eerst bij secretaresse melden bij wie je meeloopt.

In principe loop je mee met de gewone gynaecologie poli. De zwangeren, fertiliteit en echoscopie poli zijn wel leuk voor een keer.

OK

Stel je aan iedereen voor. Schrijf je naam op het bord.

De OK-bespreking is om 12.15 uur in kamer bestuursgebouw en moet worden voorbereid door de coassistent met OK-week. Wanneer er geen coassistent op OK staat, spreken coassistenten onderling af wie de bespreking voorbereidt. Doorgaans heeft de coassistent op de VK meer tijd tussendoor. Het is handig om de coassistent die VK heeft in de eerste week de OK-bespreking in de tweede week coschap te laten voorbereiden, want dan bereidt hij/zij de OK-bespreking voor voor zijn/haar OK-week.

In principe alle ben je alle OK’s aanwezig vanaf 08.00u (geen bevallingenoverdracht). Je wordt bij vaginale OK’s zeker verwacht vanwege assistentie. Ben je afwezig dan moet je je afmelden.

Meld enige tijd van tevoren (het liefst een week / meerdere weken) wanneer er een coassistent aanwezig is op de OK. Dan kunnen ze rekening houden met de hoeveelheid personeel die ingezet moet worden, aangezien coassistenten bij vaginale OK’s assisteren. Bel hiervoor met het secretariaat OK: 9310 of mail naar: oc.dagelijkseleiding@slingeland.nl.

Voor uitleg OK-bespreking, zie format in algemene mappen (GYN).

De Cobra-klapper op VK bevat uitleg over elke OK.

Het schema OK is te vinden in HIX ->sessierooster OK

VK

Schrijf je naam op het whiteboard op de VK. De coassistent die op VK staat heeft een telefoon. Deze hangt in de lader op de VK. Het nummer is 4753. Aanmelden met #22, afmelden met *22

Na de overdracht loop je (eventueel) mee met de ochtendvisite met een gynaecoloog. De rest van de dag ben je op VK samen met verloskundigen en verpleegkundigen. Vraag actief, aangezien de verloskundigen soms in hun haast je vergeten mee te nemen. Mocht het rustig zijn kun je evt. meelopen met de triage of poli.

’s Ochtends draag je de partussen over die je hebt gezien. In HIX staat de nuttige informatie veelal in het dossier Obstetrie (niet Gyn) -> status -> partusverslag of bij “verloop partus”.

Perinatologie bespreking (dienst VK)

Deze is iedere donderdag om 17.00 uur in vergaderkamer 2 in samenwerking met coassistenten kindergeneeskunde (telefoon 4757). Overleg met hen welke casussen besproken worden. In principe gaat het over kinderen die postpartum op de kinderafdeling zijn opgenomen (B0). Kijk ook in Hix om te zien of er patiënten vanuit de poli besproken moeten worden.  Hix -> WB polikliniek -> Agenda: Gynaecologie -> Subagenda: PB PND

Hier kunnen artsen patiënten opzetten waar ze een vraag over hebben voor de kinderartsen. Deze moeten sowieso besproken worden! Dit kort uitwerken in 1 dia.

Maak een PowerPoint met korte omschrijving van de partus (korter dan bevallingenoverdracht).

Zet tijdens je VK-week vast kraammoeders in het bestand met naam en geboortedatum van het kind zodat de coassistenten van kindergeneeskunde vast kunnen beginnen (zij hebben er meer werk aan). Er is een Excelbestand waarin je de patiënten kan noteren.

24-uurs dienst VK

Je doet minimaal 1x een 24-uurs-dienst (8.00-8.00u). De aansluitende dag ben je vrij na de ochtendoverdracht.

Op rooster (VK) kijken of je geplande dienst niet samenvalt met een leerling verloskundige (zij gaan voor). Dienst hoeft niet perse in VK week, mag ook in een rustige poli-week.

Overige activiteiten

1e lijn Verloskunde

  • Dag meelopen met eerstelijns verloskundigen (Nona, Ulft of Montferland/Wehl), op de VK hangt een lijst met telefoonnummers. Of zoek zelf via internet/ andere manier.
  • Vergeet het vergoedingsformulier niet!
  • Als je ouders in de buurt wonen van Doetinchem en je weet daar een verloskundigenpraktijk in de buurt mag je zelf initiatief nemen om daar mee te lopen.

Bekkenbodemfysiotherapeut

  • Je kunt een dag meelopen met bekkenbodemfysiotherapeut in het ziekenhuis zelf of extern.
  • Vraag op VK en aan de gynaecologen voor geschikte plekken.
  • Spreek van tevoren een dag af.

Fertiliteitspoli

  • Het rooster is te vinden in HIX.

Echocentrum

  • Het rooster is te vinden in HIX

Wat kun je van ons verwachten?

Veel expositie aan nieuwe patiënten, veel eigen inbreng qua onderzoek en (be)handelingen; eerlijke maar oprechte feedback. Veel 1-op-1-spreekuren met gynaecologen, op verloskamers met verloskundigen, indien mogelijk ook daar veel eigen inbreng, wees zelf ook assertief in je werken daar.

Beoordeling

Indien gewenst is er een tussengesprek met de opleider na 2 of 3 weken, maar niet “standaard”, eindbeoordeling in laatste deel laatste week, stuur al aan het begin van je laatste week per mail het beoordelingsformulier naar de opleider.

Bij wie kun je terecht met vragen?

Zoals gemeld bij opleider, maar ook alle andere gynaecologen, je collega-coassistenten (in de eerste 2 weken) of de klinisch verloskundigen, vooral bij vragen over verlosafdeling of –kamers.

  • Medewerkers
  • Intranet