Coschap Heelkunde bij Jeroen Bosch Ziekenhuis


Over je coschap

Je staat aan het begin van het coschap Heelkunde in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het coschap bestaat uit 4 weken Algemene chirurgie en 4 weken consulten, urologie, plastische chirurgie en orthopedie. Hopelijk vind je snel je plek en heb je een leuke en leerzame periode.

Informatiebrief

Heb je je informatiebrief al gehad? Zo niet, mail ons. lees meer

Informatiebrief

Mocht je geen informatiebrief hebben ontvangen, mail dan uiterlijk 5 dagen voor aanvang naar M.Dik@jbz.nl of A.d.Winter@jbz.nl


 

Afdeling en medewerkers

In dit coschap krijg je te maken met de afdeling:
  • Acute hulp
  • Heelkunde
  • Orthopedie
  • Plastische chirurgie
  • Urologie
lees meer

Afdeling en medewerkers

En de volgende medewerkers:
  • Dr. I.P.T. van Bebber
  • R.J. Bolhuis
  • Dr. K. Bosscha
  • Dr. W.J.A. Brokelman
  • Mw. Dr. M.F. Ernst
  • R.F.F. van den Haak
  • Dr. H.J.A.A. van Geffen
  • Dr. O.H.J. Koning
  • F.T.T. Liem
  • R.M.M. van Loenhout
  • J.G. Olsman
  • Dr. H.A  Prins
  • Dr. J.W. Verhoeven


Activiteiten eerste vier weken

Activiteiten eerste vier weken

Bij de chirurgie in JBZ geloven wij sterk in vrijheid, vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid om optimale leeromgeving te creëren en jullie zoveel mogelijk leermomenten te bieden. Daarom verdelen co-assistenten zelf onderling wie wat gaat doen, maar ervaring leert dat enige richtlijnen hierbij prettig zijn.

OK-dagen

De chirurgie is grofweg in een 5 grote deelgebieden te verdelen.

- Traumachirurgie

- Gastrointestinale chirurgie (GE) incl robotchirurgie

- Vaatchirurgie

- Longchirurgie

- Mammachirurgie

In opzet mogen jullie zelf verdelen wie naar welke operatie gaat. Het is goed om tijdens het co-schap in ieder geval alle 5 deelgebieden gezien te hebben. Hiermee lukt t vaak ook om een mooie mix van grote complexe operaties en straatjes met minder complexe operaties te krijgen. 

Waar grote ingrepen tot de verbeelding spreken, levert bijvoorbeeld een “liesbreuk-straatje” vaak kansen om veel te hechten en assisteren. In het JBZ mag je veel als je het maar vraagt!

Op de eerste dag is er een wasinstructie op OK.

POK

Daarnaast kun je meekijken op de POK, de poliklinische OK, waar de kleinere ingrepen plaatsvinden onder lokale anesthesie. De POK is vaak gepland op dinsdag, woensdag en donderdag. Het is verstandig om van te voren in HIX naar de planning te kijken. Dit kun je vinden in HIX onder grafisch agendaoverzicht en dan POK CHI. Vaak zijn er mogelijkheden om zelf te hechten, mee te opereren e/o lokaal anesthesie toe te dienen. Wederom, geef vooraf aan wat je leerdoelen zijn en wat je graag zou doen die betreffende dag. Omkleden kan op kleedkamer B1. Op de POK draag je een groen OK pak.

Poli

Poli is een essentieel deel van ons vak. Het doel is dan ook om in ieder geval een dag(deel) mee te kijken bij ieder van de deelgebieden. De long/trauma spreekuren zijn te vinden op A-0-3, Vaat op A-0-4 en de GE en Mamma op het MOC (oncologische poli) C-1-2.

Vaak mag je zelf de nieuwe patiënten eerst zien (in HIX weergegeven als NP). Vraag ook of je dit kan doen. De trauma en vaatpoli heeft een verpleegkundig specialist die patiënten ziet, het is ook leerzaam om daarbij aan te sluiten.  

Overige activiteiten

Er wordt vanuit het ziekenhuis een ochtend infuusprikken voor je ingepland, zorg dat je dit van tevoren voorbereid. Het is ook de bedoeling dat je op deze ochtend komt, aangezien ze je dan op de holding verwachten.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid om bij het vaatlaboratorium te kijken, hier kan geoefend worden met enkel-arm index metingen en worden duplexen uitgevoerd. Je kunt hier contact mee opnemen via het intern nummer 2449. Het vaatlaboratorium is te vinden op routenummer C-1-5.

Contactpersonen:

  • Gipskamer Paula Verschuren (2712)
  • Vaatlab (2449) te vinden op routenummer C-1-5.
  • Vaatpoli: Thea Laghuwitz (3634)
  • Wondpoli: Monique van Erp (1719)

Weekenddienst

Verder is het de bedoeling dat iedere co-assistent in de eerste vier weken twee maal een dag weekenddienst doet. De diensten zijn van 08.45-18.00 uur. Meld je om 08.45 bij de overdrachtsruimte chirurgie (op zondag mag je te laat komen door het treinschema). Je kunt meelopen met de AIOS met de consulten/buitenbedden visite, of bij de ANIOS aansluiten op de SEH. Wees niet verlegen en benoem als je zelf eerst de patiënten wilt zien. Aangezien de ANIOS en AIOS dienst hebben tot 21.00, geef aan dat je om 18.00 weg mag.

Voor de diensten is er compensatie, je mag in de opvolgende week een dag naar keuze om 14.00 uur naar huis gaan. Overleg dit onderling, tegelijkertijd compenseren is niet de bedoeling. In samenspraak mag je ook compenseren met 1 keer 1 hele dag  (dit is dan voor beide dienstdagen(2x halve dag compensatie).

Indicatiebespreking

’s Middags vlak voor de overdracht om 15.30 heeft de co-assistent 15 minuten om 3 patiënten te bespreken die de dag erna OK hebben. Het is de bedoeling dat je de indicatie bespreekt met behulp van HIX; dus waarom krijgen ze deze OK en waarom is er niet gekozen voor andere opties (zie voorbeelden in de co-assistenten map*). Welke patiënten je bespreekt mag je zelf weten, maar kies bv de patiënten uit die je de dag erna op de OK of POK ziet. Ook hiervoor maak je onderling een rooster wie de indicatiebespreking op welke dag doet.  
Bel de desbetreffende chirurg die verantwoordelijk is voor de middagoverdracht rond 15:00 uur op om te vragen of deze inderdaad om 15:30 aanwezig is. Mocht deze niet kunnen (bv door spoed-OK of uitloop programma) dan kun je kijken of er een andere chirurg of AIOS/ANIOS in de buurt is en of zij tijd hebben om aan te schuiven. In principe moet de desbetreffende chirurg zelf aangeven wie zijn vervanger is.

Het is de bedoeling dat alle co-assistenten om 15.30 aanwezig zijn. Het kan natuurlijk voorkomen dat je vast staat op OK, maar probeer dit te voorkomen.

Overdracht en besprekingen

De ochtendoverdracht is om 07:30 in de overdrachtsruimte van de chirurgie op B2. De middagoverdracht is om 15:45 in dezelfde ruimte (voor de co-assistenten dus om 15:30 in verband met de indicatiebespreking). Daarna zijn er nog altijd besprekingen waarvan verwacht wordt dat de co-assistenten aanwezig zijn. De leidraad is dat iedere co-assistent elke bespreking 1 keer bijwoont. In het kader van afstand houden / maximaal aantal deelnemers per ruimte is het ook de bedoeling dat jullie aanwezigheid onderling verdelen.

Maandag              

17.00    

Longbespreking              

Narrenschip

Maandag

16.45     

GE-bespreking                

Overdrachtsruimte chirurgie

Dinsdag              

16.30    

Oncobespreking              

Narrenschip

Donderdag          

16.30     

Traumabespreking         

Vissenkom chirurgie

Donderdag          

16.30     

Vaatbespreking                               

Overdrachtsruimte chirurgie

 

 

 

 

 
Bij de GE en oncologie bespreking is het altijd druk en is er zelfs een videosessie met Tilburg. Deze bespreking biedt weinig mogelijkheden tot stellen van vragen. Dus je hoeft hier alleen maar aanwezig te zijn en mee te luisteren. De trauma- en vaatbespreking zijn kleinschaliger en daar kan je wel een vraag stellen en worden ook vragen aan de co-assistenten gesteld, dus opletten J.

Onderwijs

Elke donderdag na de ochtendoverdracht vindt er een intervisie bijeenkomst plaatst, samen met dr. Boersma. Dit is erg laagdrempelig en gezellig. Tijdens de eerste 3 weken krijgen jullie onderwijs van dr. Boersma. De 4de week gebruiken we dit moment voor feedback en beoordelingsformulieren. Het is niet verplicht maar wel heel welkom als 1 of 2 co-assistenten een onderwijssessie willen geven (+/- 45-60 minuten). Onderwerp en planning in samenspraak.

De arts-assistenten hebben ook elke week een keer onderwijs, vraag zelf even of dit ook nuttig is voor de co-assistenten.

In de informatiemail van het JBZ is ook een planning meegekomen over onderwijs dat gegeven wordt aan de co’s. Alleen de was instructie en de reanimatietraining (als je deze nog niet gehad hebt in het JBZ) moet door jullie gevolgd worden.

Belangrijk:

Helaas heeft de co-assistenten opleider Dr. Boersma op maandag en dinsdag vaak OK. Dus echte kennismaking vindt plaats op de donderdagmorgen. Met deze informatie en rondleiding door jullie voorganger op de maandag hebben jullie toch vaak vliegende start. Maar mochten er vragen of onduidelijkheden zijn: zoek dr. Boersma even persoonlijk op.

Beoordeling

In de 4de week zullen de aiossen/aniossen en chirurgen na de overdracht jullie functioneren bespreken. Dus zorg ervoor dat je niet altijd OK meekijkt bij dezelfde chirurg, maar ga overal een keer langs. Op de donderdag daarop heb je een beoordeling met dr. Boersma.

Als je goed mee doet, komt dit allemaal wel goed!



Indeling co-assistenten tweede 4 weken Consulten, urologie, plastische chirurgie & orthopedie

Indeling co-assistenten tweede 4 weken

In deze weken zal je wat kleine onderdelen van de chirurg bekijken. Maak in ieder geval in de vierde algemene week een indeling en mail deze naar de betreffende contactpersonen:
Dr. Vylder (urologie)
Dr. Hamelinck (orthopedie)
Dr. Brouha (plastische chirurgie)

Urologie

De overdracht is om 08:00 uur in de overdrachtsruimte op B3. Deze zit vanaf de trap gezien naar links, en dan meteen links naast de liften. De deur dien je te openen met je pasje. Dr. De Vylder is de begeleider voor de coassistenten. In overleg kun je zelf meedenken wat het meest interessant is om te zien of te doen. In HIX kun je zien wat er op welke dagen is (POK/ESWL/urodynamisch onderzoek/OK/POLI). De middagoverdracht is om 16:30 ook in de overdrachtsruimte op B3 naast de liften.

Plastische chirurgie

Je moet op de donderdag vóór je stage even bij het secretariaat langs (B2, helemaal achterin) waar ze je een rooster meegeven. Om 7:50 is de overdracht in de glazenruimte van de plastische chirurgie op B2. Het Jeroen Bosch ziekenhuis is een hand en pols expertise centrum, dus wees voorbereid op deze pathologie. Er is geen middagoverdracht, dus je kunt als jouw programma is afgelopen, naar huis.

Orthopedie

De ochtendoverdracht is om 07:45 op de poli orthopedie (route A-0-1). Hier zal dr. Hamelinck je een rooster geven (als hij aanwezig is). In principe is het rooster ma + wo + vr OK en di + do poli. Als dr. Hamelinck niet aanwezig is, kijk dan zelf wat interessant is om mee te kijken. Op OK mag je bij protheses niet steriel staan. De middagoverdracht is om 17.00u weer op de poli orthopedie.

Consulten

Je bent om 07:30 aanwezig bij de algemene overdracht van de chirurgie, waarna je de AIOS die die week consulten loopt opzoekt. Waar je het rooster van de assistenten kunt vinden staat hieronder beschreven bij overige informatie.  Je draagt deze week zelf een sein bij je (3637). Vraag of er mogelijkheden zijn om consulten eerst zelf te zien. Om 13.00 uur dien je aanwezig te zijn met de assistent bij de IC bespreking. Je kunt altijd informeren of er een mogelijkheid is om mee te helpen op de SEH. Wees als het kan ook om 15:30 aanwezig bij de indicatiebespreking van de overige co’s. Officieel duurt je dag tot 17:00 en hoef je dus niet bij de besprekingen aanwezig te zijn.

Je kunt gebeld worden door de OK als ze assistentie nodig hebben, probeer dan eerst de co-assistenten van de huidige afdeling chirurgie te contacten en als dat niet lukt of zij kunnen niet, ga dan zelf assisteren op OK. Ook de senior co is vaak beschikbaar voor assistentie op ok.
Diegene die de eerste week consulten heeft, zal op de maandag een introductie geven aan de nieuwe co-assistenten Heelkunde. Je wordt dan gebeld op je sein als de nieuwe co-assistenten aanwezig zijn op de poli.

Handig om te weten!

  • Er is op de computer een gedeelde schijf. Hierop kun je oude presentaties, informatie en indicatiebesprekingen vinden.
  • Groupdata (O:) > Chirurgen jbz > algemeen arts assistenten > Co_assistenten
  • De roosters van de assistenten is te vinden onder: Groupdata (O:) > Chirurgen jbz > algemeen arts assistenten >Roosters>Weekrooster 2018
  • Ben je nog niet bekend met HIX, maak dan de oefenopdrachten.

 



Handig om te weten!

  • Er is op de computer een gedeelde schijf. Hierop kun je oude presentaties, informatie en indicatiebesprekingen vinden.
           Groupdata (O:) > Chirurgen jbz > algemeen arts assistenten > Co_assistenten
  • De roosters van de assistenten is te vinden onder: Groupdata (O:) > Chirurgen jbz > algemeen arts assistenten >Roosters>Weekrooster 2018
  • Ben je nog niet bekend met HIX, maak dan de oefenopdrachten.
  • Medewerkers
  • Intranet

Cookies

U kunt hier voorkeuren instellen voor cookies. We plaatsen altijd functionele cookies. Functionele cookies zijn noodzakelijk om de website te laten werken.

Lees meer over ons cookiebeleid.