Over de voortgangstoetsing
Op deze website vind je algemene informatie over de voortgangstoetsing in Nijmegen. Kijk voor actuele, meer organisatorische informatie over de voortgangstoetsing op de bijbehorende Brightpace pagina.
Het studieonderdeel voortgangstoetsing is een verplicht onderdeel binnen de bachelor en master van de opleiding geneeskunde. Als je actief geneeskunde studeert, zal je ingedeeld worden voor deze voortgangstoets. Door middel van de voortgangstoets wordt je kennis en progressie van deze kennis gemeten. Niet het lesprogramma wordt getoetst, maar wat een student opsteekt gedurende de opleiding. Het verschil in kennisniveau uit zich in het verschil in toetsscores.
Elk studiejaar worden vier voortgangstoetsen afgenomen; in september, december, februari en mei. De voortgangstoets wordt niet alleen in Nijmegen, maar ook op de medische faculteiten van Maastircht, Groningen, Leiden, Amsterdam (VU en AMC), Rotterdam en binnenkort ook Utrecht afgenomen.
Vanaf september 2022 is de afname van de voortgangstoets veranderd naar een adaptieve toets die per computer wordt afgenomen. Meer informatie over deze adaptieve toets vind je in bijgevoegd bestand of kijk voor meer gedetailleerde informatie op de website van de interuniversitaire voortgangstoets geneeskunde (iVTG).
bekijk PDFLandelijke website over de voortgangstoetsing
Kijk voor toetsdata, antwoordsleutels, studentcommentaar, normering, ProF en meer op de site van de interuniversitaire VoortgangsToets Geneeskunde (iVTG). naar www.ivtg.nlNiet goed ingedeeld?
Controleer twee weken voor de voortgangstoets je meetmomentindeling. Je vindt deze in Osiris. Ben je verkeerd ingedeeld?
lees meerNiet goed ingedeeld?
Als je verkeerd bent ingedeeld, neem dan zo snel mogelijk via een Topdesk bericht contact op met de secretaris van de Voortgangstoetsbeoordelingscommissie Nijmegen (VBCN).
Toetsmomenten voortgangstoetsing
Landelijk zijn er weken afgesproken waarin de voortgangstoets wordt afgenomen. In Nijmegen wordt de voortgangstoets gemaakt op woensdagochtend, woensdagmiddag en donderdagochtend.
lees meerToetsmomenten voortgangstoetsing
Landelijk zijn er weken afgesproken waarin de voortgangstoets wordt afgenomen. In Nijmegen wordt de voortgangstoets gemaakt op woensdagochtend, woensdagmiddag en donderdagochtend.
Kijk in bijgevoegd(e) document(en) voor de precieze planning van de toetsmomenten van de Nijmeegse voortgangstoets.
Planning voortgangstoetsen collegejaar 2023-2024
Let op: deze planning is onder voorbehoud. Ongeveer twee weken voor de voortgangstoets ontvang je een bericht met je definitieve indeling.
Veelgestelde vragen
Organisatie adaptieve voortgangstoetsing, Radboud universiteit
-
De adaptieve voortgangstoets wordt niet meer afgenomen op één moment voor alle medische faculteiten in Nederland. Landelijk is nu één week aangegeven waarbinnen deze voortgangstoets wordt gemaakt. Voor collegejaar 2022-2023 zijn dit de weken van 26-30 september, 5-9 december, 13-17 februari en 22-26 mei.
In Nijmegen wordt de voortgangstoets afgenomen op woensdagochtend, woensdagmiddag en donderdagochtend. In je rooster kan je zien op welk moment jij bent ingedeeld.
-
In OSIRIS kan je zien of je bent ingedeeld voor de voortgangstoets en voor welk meetmoment. Kijk naar de cursuscode MED-VTB1/2/3 voor de bachelor en MED-M1/2/3VT voor de master. Bij de toetsomschrijving van deze toets zie je voor welk meetmoment je bent ingedeeld.
-
Als je denkt verkeerd te zijn ingedeeld stuur dan zo snel mogelijk een Topdesk bericht naar de voortgangstoetscommissie.
Doe dit uiterlijk 8 werkdagen voor je voortgangstoets, zodat de wijzingen nog kunnen worden verwerkt. Wanneer je je na deze termijn meldt, is het niet meer mogelijk om deel te nemen en zal je wijziging voor een volgende toets worden verwerkt.
-
Stuur zo snel mogelijk een Topdesk bericht aan de voortgangstoetscommissie. Zij zullen bepalen of je een legitieme reden hebt om de voortgangstoets te missen en vervolgens zorgen dat je afmelding correct wordt verwerkt.
Geef uiterlijk 8 werkdagen voor je voortgangstoets aan als je niet kan deelnemen.
-
Bij de adaptieve voortgangstoets gelden dezelfde Huisregels als bij alle andere toetsen op de RU.
-
De adaptieve voortgangstoets wordt afgenomen in het Comeniusgebouw. Ongeveer 3 werkdagen voor de adaptieve toets kan je via een link in My TimeTable of OSIRIS zien op welke toetsplek je bent ingedeeld en daarmee welke locker voor jou is gereserveerd.
Volg de link voor meer informatie over het digitaal toetsen in het Comeniusgebouw.
-
De adaptieve voortgangstoets wordt niet afgenomen met de reguliere toetssoftware van de RU, maar in Testvision. Op de Radboudumc website over de voortgangstoetsing vind je een handleiding voor dit toetsprogramma.
-
Bij de adaptieve voortgangstoets krijgt iedere student andere vragen. Elke volgende vraag in de toets wordt geselecteerd op basis van jouw prestatie op de voorgaande vragen. Hierdoor sluiten de vragen die je krijgt in de adaptieve voortgangstoets beter aan bij jouw niveau. Het kan daardoor wel lastiger zijn om in te schatten hoe je de toets hebt gemaakt.
De uitvoering van de adaptieve voortgangstoets is in verschillende opzichten anders dan de papieren voortgangstoets. De belangrijkste verschillen zijn:
• je maakt de adaptieve voortgangstoets digitaal;
• je kunt niet terug navigeren naar een al beantwoorde vraag;
• je kunt een vraag niet overslaan of onbeantwoord laten (de vraagtekenoptie).
Voor meer inhoudelijke informatie over de adaptieve voortgangstoets, ga naar de website https://ivtg.nl. Je vind hier schriftelijke informatie, maar ook filmpjes over de adaptieve voortgangstoets.
-
Zie de toetsregeling voortgangstoetsing en de site van het ivtg hoe de OV/V en V/G normen van je voortgangstoetsen tot stand komen.
Hier vind je tevens informatie hoe je voortgangstentamenresultaat wordt bepaald op basis van de resultaten van je vier voorliggende voortgangstoetsen.
-
Landelijk zijn 4 weken afgesproken waarin de verschillende medische faculteiten hun voortgangstoetsen afnemen. Deze toetsen vinden dus niet allemaal op dezelfde dag(en) plaats. Na deze week worden de opvallende toetsvragen en pretest items besproken in de VBC’s, om te bepalen of er vragen dienen te vervallen en/of er eventuele sleutelwijzigingen nodig zijn.
Vervolgens worden de landelijke OV/V en V/G normen vastgesteld en toetsresultaten berekend en gecommuniceerd.
Het duurt gemiddeld 10 tot 15 werkdagen na de toetsweek voordat jij je voortgangstoetsresultaat weet. Als je 4 voortgangstoetsen hebt gemaakt, wordt vervolgens je voortgangstentamenresultaat vastgesteld (dus regulier na meetmoment 04, 08, 12, 16, 20 en 24). Het vaststellen en registreren van dit tentamenresultaat neemt ongeveer 10 werkdagen in beslag.
-
Na afloop van de voortgangstoets kan je opnieuw inloggen in Testvision. Hier kan je zien welke vragen je goed en fout hebt beantwoord met bijbehorende literatuurverwijzingen. De daadwerkelijke vraag is niet meer zichtbaar, in plaats daarvan zie je een korte vraagomschrijving.
Als de cesuur van deze toets is vastgesteld, kan je in de Testvision omgeving ook je toetsresultaat vinden.
Als alle toetsresultaten zijn gepubliceerd in OSIRIS, is er de mogelijkheid om je in te schrijven voor de toetsinzage. Hier kan je de specifieke vragen, jouw gegeven antwoord en het juiste antwoord inzien. Het is niet toegestaan om hier enige andere middelen in te zetten (je mag dus bv. geen naslagwerken inzien, aantekeningen maken of vragen overnemen).
-
Bekijk hier de handleiding van ProF.
-
Met vragen over bv. je inschrijving, aan- of afwezigheid bij de voortgangstoets, vaststellen van toetsof tentamenresultaten, stuur een Topdesk bericht aan de voortgangstoetscommissie.
Digitaal toetsen
De adaptieve voortgangstoets is een digitale toets die wordt afgenomen in het Comeniusgebouw. Klik op deze link voor meer informatie over het digitaal toetsen op deze locatie.
De voortgangstoets wordt afgenomen met het toetsprogramma Testvision. Mogelijk ben je niet bekend met dit programma. Bekijk daarom bijgevoegde handleiding voorafgaand aan je adaptieve voortgangstoets”.
bekijk handleidingContact
Heb je andere vragen over de (adaptieve) voortgangstoets of dient je meetmomentindeling te worden aangepast, neem dan contact op met de voortgangstoetscommissie d.m.v. een Topdesk bericht.
Toetsregeling en reglement van orde
Toetsregeling voortgangstoetsing geneeskunde
Bachelor en Master curriculum, studiejaar 2024-2025
bekijk de pdfReglement van orde
Bij de adaptieve voorgangstoetsing worden de huisregels van de RU gevolgd. Zorg dat je op de hoogte bent van deze regels en houd je hieraan.