10 november 2020


Depressies worden op dit moment vooral behandeld met medicatie en psychotherapie. Wanneer een medicijn niet werkt, wordt geswitcht naar een ander medicijn. Soms worden er wel 5-10 verschillende medicijnen geprobeerd, waarna een patiënt therapieresistent wordt verklaard. 35% van de depressieve patiënten herstelt niet na de gebruikelijke behandeling met medicatie of psychotherapie. Er is echter nog een behandeloptie: hersenstimulatie.

Tijdens een depressie communiceren verschillende gebieden in de hersenen niet goed met elkaar. Met niet-invasieve hersenstimulatie proberen we de verstoorde hersenactiviteit te herstellen. Dat gebeurt met elektrische stroom (electroconvulsietherapie of ECT) of met magnetische pulsen (repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS)). Beide behandelmethodes voor depressie zijn veilig en effectief en rTMS is minder invasief dan ECT. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 30-40% van de patiënten reageert op de behandeling met repetitieve TMS. Bij ongeveer 20-30% gaat de depressie in remissie. Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe behandelrichtlijn voor depressie, waarin deze behandeling een plek zal gaan krijgen.

Voor wie?

Niet-invasieve hersenstimulatie is een toegevoegde behandeling, náást medicatie of psychotherapie. De behandeling met repetitieve TMS is op dit moment nog een trial (DETECT-studie). Daarvoor voeren eerst een onderzoek uit om te kijken of uw patiënt geschikt is om een behandeling te ondergaan. Tijdens dit onderzoek gaan we verder in op de klachten en nemen we een aantal vragenlijsten af.

Een behandeling met niet-invasieve hersenstimulatie is bedoeld voor patiënten voor wie geldt: 

  • depressie
  • op dit moment geen gebruik van antidepressiva, óf matige therapieresistentie (onvoldoende effect van minimaal twee behandelingen) óf de wens om medicatie af te bouwen
  • nog geen eerdere behandeling met niet-invasieve hersenstimulatie

Repetitieve TMS is niet mogelijke als uw patiënt gehoorproblemen, epilepsie of metalen delen in uw hoofd heeft.

Overleg en verwijzing

Twijfelt u over verwijzing van uw patiënt? Bel dan met onderzoeker Iris Dalhuisen van de afdeling Psychiatrie: 06-50098382. Verwijzing is mogelijk via Zorgdomein (afdeling Psychiatrie, onder vermelding van rTMS).

Meer informatie

Lees op onze website meer over:

Lees ook het artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde over hersenstimulatie als behandeling voor depressie.

Meer nieuws


Nieuw zorgaanbod in Zorgdomein voor kwetsbare patiënten met complexe zorgvraag

10 juli 2024

Het Radboudumc heeft een verwijsmogelijkheid in Zorgdomein geopend om met huisartsen mee te denken over passende zorg voor een kwetsbare patiënt met een complexe zorgvraag.

lees meer

Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet