Nieuws Dit zijn onze 10 populairste wetenschappelijke nieuwsberichten van 2023

14 december 2023

Van kransslagaderverkalking bij sportende mannen tot een alternatief voor mammografie. En van pijn op de borst tot AI bij de diagnose van erfelijke syndromen. Dit is de top 10 populairste wetenschappelijke nieuwsberichten van dit jaar, die verschenen zijn op onze website.

1. Gezichtsherkenning helpt bij diagnose erfelijke ontwikkelingsstoornissen 

Onderzoekers van het Radboudumc ontwikkelden een computermodel op basis van gezichtsherkenning. Met behulp van dit AI-model kunnen artsen vaker de juiste diagnose stellen. Dit onderzoek kreeg aandacht in onder meer RTL Nieuws

In deze NOS-video vertelt onderzoeker Lex Dingemans meer over het belang van de juiste diagnose en laat hij zien hoe het computermodel werkt.

2. Ziekenhuisbezoek bij pijn op de borst niet altijd nodig

Niet iedereen met pijn op de borst hoeft hiervoor naar het ziekenhuis. Ambulancemedewerkers kunnen patiënten met een laag risico op een hartinfarct thuis onderzoeken door het troponine-gehalte te meten. Is ook dit laag? Dan kan de patiënt veilig thuisblijven. Het resultaat? Minder impact voor de patiënt én minder hoge zorgkosten. Cardioloog Cyril Camaro sprak erover in RTL Nieuws.

3. Hersenen werken beter na maagverkleining 

Een maagverkleining leidt niet alleen tot gewichtsverlies, maar heeft ook een positief effect op de hersenen, liet onderzoek van Amanda Kiliaan zien. Mensen die de operatie ondergingen, lieten een half jaar later betere prestaties van de hersenen zien, aan de hand van testen voor concentratie, geheugen en spreekvaardigheid.

4. Eeuwenoud en goedkoop medicijn veelbelovend voor toekomst artrosepatiënten 

Colchicine is een eeuwenoud en goedkoop medicijn tegen jicht, maar is mogelijk ook effectief tegen artrose. In een studie waarbij onderzoekers terug in de tijd keken, bleek dat colchicine het aantal knie- en heupvervangende operaties met dertig procent vermindert. Een groot vervolgonderzoek start op korte termijn.

5. Echo kan mammografie vervangen bij beoordeling van knobbeltje in de borst 

Bij een knobbeltje of pijnlijke plek in de borst, kan een echo een betrouwbaar eerste onderzoek zijn in plaats van een mammogram, dat vrouwen vaak als pijnlijk en vervelend ervaren. Vier op de vijf vrouwen kunnen na de echo direct gerustgesteld worden, omdat ze geen borstkanker hebben.  

6. Zeer intensief sportende 50plus man heeft meer verkalking in kransslagaders 

Mannen boven de 50 die zeer intensief sporten, zoals hardlopen of spinning, blijken meer verkalking in hun kransslagaders te hebben dan mannen die het rustig aan doen. Opvallend, want mensen die voldoende bewegen, leven langer en ook langer gezond. Of dit ook daadwerkelijk leidt tot meer hart- en vaatziekten, is onbekend. 

7. Meer complicaties bij zwangerschap binnen drie maanden na stoppen pil

Bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze gestopt zijn met de pil zwanger worden, komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. De aanwezigheid van deze complicaties is bovendien afhankelijk van het type pil, blijkt uit onderzoek bij ruim 7000 zwangerschappen.

8. Hogere mate van antistoffen bij toediening griepprik en coronabooster met tussenpozen 

Mensen maken meer antistoffen tegen COVID-19 aan als ze een coronabooster en griepprik ná elkaar krijgen, dan wanneer ze deze tegelijk krijgen. Of dit ook betekent dat de twee prikken tegelijkertijd een lagere bescherming tegen corona biedt, moet vervolgonderzoek uitwijzen. 

9. Operatie aan meniscus nog steeds te vaak onnodig uitgevoerd 

Geen enkele groep patiënten met een door slijtage gescheurde meniscus heeft baat bij een operatie. ‘We moeten deze operatie niet meer uitvoeren, maar een beleid bieden gericht op preventie, gecombineerd met een persoonlijke aanpak waarbij fysiotherapie centraal staat.’ Dat scheelt tussen de 11 en 26 miljoen euro aan zorgkosten per jaar. 

10. Nieuwe Nijmeegse methode maakt verborgen genetische variaties zichtbaar 

Veel verborgen genetische variaties zijn op te sporen met een nieuwe Nijmeegse methode. De informatie levert nu al nieuwe patiëntdiagnoses op, zónder dat patiënten hiervoor opnieuw langs moeten komen. Mogelijk kunnen genetici op deze manier ook nog onbekende ziektegenen ontdekken. 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet