Nieuws Kans op een baby na een vruchtbaarheidsbehandeling in Radboudumc het grootst

17 december 2018

De kans op een doorgaande zwangerschap na een vruchtbaarheidsbehandeling was in 2017 in het Radboudumc het grootst. Zowel voor de reguliere IVF, ICSI als de cryo behandelingen behaalde het Radboudumc dat jaar de beste cijfers van alle fertiliteitklinieken in Nederland.

Wanneer zwanger worden niet vanzelfsprekend is, zijn er in Nederland verschillende behandelingen mogelijk. De bekendste en meest voorkomende zijn IVF, ICSI en CRYO. Wanneer bij de man in de zaadlozing geen zaadcellen aanwezig zijn, is voldoende zaad te winnen met een kleine ingreep bij de man (een punctie in de bijbal of de teelbal (PESA, respectievelijk TESE) en daarmee een ICSI uit te voeren. Maar hoe groot is nu de kans op een doorgaande zwangerschap, een zwangerschap die tien weken na een vruchtbaarheidsbehandeling nog intact is,  door deze behandelingen? Onlangs maakte de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) deze cijfers over het jaar 2017 bekend op www.degynaecoloog.nl.

Nooit eerder was het landelijke percentage zwangerschappen na IVF zo hoog als in 2017. Het totale succespercentage van IVF/ICSI per cyclus nam ten opzichte van 2016 toe van 34,2 naar 36,2 procent. In 2017 werden 1348 IVF of ICSI behandelingen in het Radboudumc uitgevoerd. Het aantal vrouwen dat zwanger werd) na een IVF behandeling was 114 (Nijmegen 25,2%, landelijk 18,8%).  Voor de ICSI behandeling lag het Nijmeegse percentage op 32% ten opzichte van het landelijke percentage van 22,1%. Ook de resultaten van de cryo-cyclus behandeling waren de beste van Nederland. De geavanceerde manier waarop de embryo’s worden ingevroren (vitrificatie) en het stadium waarin een embryo (blastocyst stadium; dag 5 na de bevruchting) in de baarmoeder wordt teruggeplaatst zijn volgens Liliana Ramos,  hoofd van het fertiliteitslab, de belangrijkste succesfactoren hiervoor. Het percentage doorgaande cryo-zwangerschappen was hierbij met 24,5% ruim 8% hoger dan het gemiddelde van Nederland.

Goede resultaten bij mannelijke onvruchtbaarheid
Wanneer bij mannen in de zaadlozing geen zaadcellen aanwezig zijn, kan geprobeerd worden om via een kleine chirurgische ingreep zaadcellen te verkrijgen uit de bijbal (PESA behandeling) of uit de teelbal (TESE behandeling). Deze zaadcellen worden vervolgens gebruikt voor een ICSI-behandeling: in het laboratorium wordt dan een zaadcel in een eicel gebracht. In 2017 werd in Nederland bij 473 paren een ICSI TESE behandeling uitgevoerd. In het Radboudumc, vonden 188 (dus 40% van de landelijk ingrepen) van die behandelingen plaats. Het percentage doorgaande ICSI TESE zwangerschappen na een punctie was in het ziekenhuis met 34,6% ruim 10% hoger dan het landelijk gemiddelde, bijna gelijk aan een regulier ICSI resultaat.  Voor deze groep mannen is  het zeer moeilijk om hun kinderwens te vervullen. 

Het Radboudumc behoort tot de vijf grootste afdelingen voortplantingsgeneeskunde van Nederland. Naast de vruchtbaarheidsbehandelingen voor vrouwen biedt het Radboudumc expertisecentrum voor mannelijke onvruchtbaarheid behandelingen zoals PESA en TESE.
 

Meer informatie


"Voor ons is een kind krijgen altijd onzeker geweest"

Thomas (33) belandde op zijn 17e na een scooterongeluk voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Vader worden zou voor hem nooit op de natuurlijke manier lukken. Via een ICSI-TESE-behandeling is zijn vriendin Kirsten (33) alsnog zwanger van hem. lees meer

"Voor ons is een kind krijgen altijd onzeker geweest"

Thomas (33) belandde op zijn zeventiende na een scooterongeluk voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Vader worden zou voor hem nooit op de natuurlijke manier lukken. Via een ICSI-TESE-behandeling is zijn vriendin Kirsten (33) alsnog zwanger van hem. Bijna halverwege de zwangerschap – op 18 weken – vertelt Thomas over “het mooiste wat ons kon overkomen”.

1 Waarom hebben jullie gekozen voor een ICSI-TESE-behandeling?

"Ik heb op mijn 17e na een scooterongeluk een dwarslaesie opgelopen en zit sindsdien in een rolstoel. De eerste 2 weken na het ongeluk was ik heel kwaad dat me dit was overkomen. Daarna heb ik de knop weten om te draaien, er is niets aan te doen. Ik moet er mee leren leven. En dat lukt, ik ben positief ingesteld. Op mijn 18e kregen Kirsten en ik verkering. Toen speelde het nog niet of we wel of geen kinderen zouden willen. We waren nog jong. Door mijn dwarslaesie kan ik geen zaadlozing krijgen. Voor ons is een kind krijgen altijd onzeker geweest.
 
In 2005 heb ik via elektrostimulatie mijn zaadcellen willen laten invriezen. Ik was pas 20. Dat was vooral om mijn zaad veilig te stellen voor de toekomst. Het was relatief kort na het ongeluk. Toen was er meer kans dat het zaad nog van goede kwaliteit zou zijn. Het invriezen is echter niet gelukt.

Dat het niet zeker is dat we kinderen kunnen krijgen, heb ik altijd kunnen relativeren. Alleen komen we nu in een nieuwe levensfase. De afgelopen jaren is onze kinderwens gegroeid. Je ziet vrienden en familie om je heen die kinderen krijgen."

2 Hoe zijn jullie bij het Radboudumc terecht gekomen?

"Via mijn artsen in het Roessingh (revalidatiecentrum) heb ik 2 jaar geleden laten weten dat we een kinderwens hebben en gevraagd welke mogelijkheden er zijn. Zo zijn we in het Radboudumc voor een ICSI-TESE-behandeling terecht gekomen. In december 2017 hadden we ons eerste gesprek; afgelopen april is de behandeling gestart. We hebben dit alleen aan onze directe familie verteld. Anders stelt iedereen steeds de vraag: “En, is het al gelukt?” Dat levert alleen maar druk en stress op."

3 Hoe is de behandeling tot nu toe verlopen?

"Zelf wisten we niet wat we hadden moeten verwachten. Je houdt er rekening mee dat het lukt, maar evengoed dat dit niet zo is. De behandeling sloeg gelukkig vrij snel aan. Bij de 2e poging om de eicel van mijn vriendin te bevruchten met mijn zaadcel is het gelukt en overleefde de embryo het. In totaal heeft de behandeling ongeveer vier maanden geduurd. Nu is Kirsten 18 weken zwanger. Dit is echt supermooi, vooral vanwege onze situatie; het mooiste wat ons kon overkomen. Iedereen om ons heen is ook zo blij. Ik verheug me er heel erg op. Ik ben nu bezig om allerlei praktische zaken te regelen; zorgen voor aanpassingen in huis om het voor mij in een rolstoel goed mogelijk te maken om voor ons kind te zorgen."
 
De namen van Thomas en Kirsten zijn om privacyredenen gefingeerd.

  • Medewerkers
  • Intranet