Grote veranderingen voor de kleinste patiëntjes
Ook voor de kleinste patiëntjes is er in onze nieuwbouw het een en ander veranderd. Op de vernieuwde intensive care voor pasgeborenen (NICU f1c - kritieke zorg) heeft elke baby een eigen kamer. Slimme technologische voorzieningen ondersteunen daarbij het zorgpersoneel.
Oud versus nieuw
-
Op de vorige intensive care voor pasgeborenen in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis lagen de baby’s in couveuses in één ruimte bij elkaar. Om een beetje privacy te hebben als dat nodig is, kon er een gordijntje worden dichtgeschoven.
-
Op de NICU f1c (kritieke zorg) heeft elk patiëntje een eigen kamer. Een eigen unit betekent minder prikkels en minder geluid, maar ook minder kans op infecties en meer privacy voor ouders en kind. Er zijn twee tweelingunits, omdat er relatief vaak een tweeling wordt opgenomen op de NICU.
meer over de NICU
Anders werken
Artsen en verpleegkundigen gaan op de vernieuwde NICU compleet anders werken. Edith Rademaker, verpleegkundige op de NICU, vertelt hierover.
lees meerNieuwe technieken
We zijn in een vergevorderd stadium om een betrouwbare techniek te ontwikkelen die het huilen van de baby kan onderscheiden van andere geluiden in de kamer.
lees meerNieuwe technieken
‘We zijn in een vergevorderd stadium om een betrouwbare techniek te ontwikkelen die het huilen van de baby kan onderscheiden van andere geluiden in de kamer. We verwachten deze techniek binnen enkele weken na ingebruikname te kunnen implementeren. Tot die tijd houden we de kamers van de deuren open zodat we kunnen horen wat er op de kamer gebeurt.’
De NICU f1c is de eerste IC-afdeling in het Radboudumc die werkt met deze slimme technologie. ‘Dat betekent dat we met allerlei digitale voorzieningen de zorg efficiënter maken en de werkdruk proberen te beperken,’ zegt Edith. Zo dragen de verpleegkundigen slimme zorgtelefoons bij zich, waarbij er een alarm afgaat bij de zorgverlener die op dat moment nodig is voor de patiënt. Bij elke kamerdeur hangen deurbordjes, waarop verpleegkundigen aan een lichtrand kunnen zien of ouders aanwezig zijn.
Babywatch
Een andere voorziening is een eigen tablet voor de patiënt, in dit geval voor ouders. Edith: ‘Zij kunnen hiermee bijvoorbeeld aangeven dat ze niet gestoord willen worden. Deze melding verschijnt dan op het digitale deurbordje. Ze kunnen op de tablet ook informatie nalezen of er ontspanning zoeken in deze stressvolle tijd. En in de huis- of familiekamer naar hun baby kijken door in te loggen in Babywatch.’