TREAT-studie Troponine verhogingen na inspanning beter begrijpen
Sporten is gezond en verbetert de levensverwachting. Tijdens het sporten wordt het hart flink belast en komen er diverse signaalstoffen vrij, waaronder het eiwit ‘troponine’. Dit eiwit wordt in het ziekenhuis gebruikt om hartschade te detecteren. Er is veel variatie in troponineconcentraties tussen sporters die eenzelfde type inspanning leveren. Met dit onderzoek willen we leren hoe dit komt en wat dit betekent.
lees meerTREAT-studie Troponine verhogingen na inspanning beter begrijpen
Sporten is gezond en verbetert de levensverwachting. Tijdens het sporten wordt het hart flink belast en komen er diverse signaalstoffen vrij, waaronder het eiwit ‘troponine’. Dit eiwit wordt in het ziekenhuis gebruikt om hartschade te detecteren. Er is veel variatie in troponineconcentraties tussen sporters die eenzelfde type inspanning leveren. Met dit onderzoek willen we leren hoe dit komt en wat dit betekent.
In het ziekenhuis wordt de signaalstof troponine gebruikt om hartschade vast te stellen, zoals bijvoorbeeld bij patiënten met een hartinfarct. Hoewel de concentratie van troponine bij patiënten met hartschade vele malen hoger is dan bij sporters, denken wij dat deze signaalstof ook belangrijke informatie geeft over de gezondheid van het hart bij sporters. Eerder onderzoek bij Vierdaagselopers heeft namelijk aangetoond dat lopers met een hoge troponineconcentratie na inspanning vaker een hart- of vaatziekte kregen of overleden gedurende de looptijd van de studie dan lopers met een lage troponineconcentratie na inspanning.
In deze studie willen we daarom referentiewaarden van de signaalstof troponine opstellen bij sporters, zodat we beter weten wat een normale en abnormale concentratie is. Daarvoor willen we voorafgaand en na afloop van het sporten enkele bloedmonsters bij u afnemen.
Vervolgens willen we uw hart- en vaatgezondheid de komende jaren blijven volgen met behulp van een digitale vragenlijst. Hierdoor kunnen we onderzoeken of sporters met een hogere troponine concentratie na inspanning ook vaker hart- en vaatziekten ontwikkelen.
In een subgroep van deelnemers aan het onderzoek willen we bovendien een CT-scan van het hart maken, om de gezondheid van het hart gedetailleerd in beeld te brengen en te bekijken of deze verschillend is tussen sporters met een hoge en lage troponine concentratie in het bloed na inspanning.
Doel onderzoek
Dit onderzoek heeft 3 doelen:
- Referentiewaarden opstellen voor de signaalstof troponine;
- Onderzoeken of sporters met een hoge troponineconcentratie meer kransslagader-verkalking hebben;
- Onderzoeken of sporters met een hoge troponineconcentratie vaker hart- en vaatziekten ontwikkelen.
Doel onderzoek
Wij denken dat een sterk verhoogde concentratie van de signaalstof troponine na inspanning kan duiden op de aanwezigheid van onderliggende hart- en vaatziekten. Daarom denken we dat de troponineconcentratie na inspanning mogelijk gebruikt kan worden voor de vroegtijdige opsporing van deze ziekten. Door ziekten op te sporen voordat er klachten optreden, kan eventueel vroeg behandeld worden en/of kan verergering van de ziekte misschien (deels) voorkomen worden.
Met dit onderzoek willen we:
- Referentiewaarden opstellen voor de signaalstof troponine na inspanning, zodat we beter weten wat een normale en abnormale concentratie is. Daarvoor willen we voorafgaand en na afloop van het sporten enkele bloedmonsters bij deelnemers afnemen.
- Onderzoeken of sporters met een hoge troponineconcentratie na inspanning meer en/of vaker kransslagaderverkalking hebben. Daarvoor willen we in een subgroep van deelnemers (10%) een CT-scan van het hart maken. Op die manier kunnen we de gezondheid van het hart en de bloedvaten van het hart gedetailleerd in beeld brengen en bekijken of deze verschillend is tussen sporters met een hoge en lage troponine concentratie in het bloed na inspanning.
- Onderzoeken of sporters met een hoge troponineconcentratie na verschillende vormen van inspanning vaker hart- en vaatziekten krijgen. Daarvoor willen we deelnemers gedurende langere tijd volgen om op die manier hun hart- en vaatgezondheid over de tijd te volgen. Hiervoor gebruiken we online vragenlijsten over hart- en vaatgezondheid die jaarlijks digitaal worden toegestuurd. De eerste keer wordt een uitgebreidere vragenlijst gebruikt. In de daaropvolgende jaren wordt een kortere vragenlijst gebruikt: we vragen dan om een ‘update’ van de hart- en vaatgezondheid om te zien of er iets is veranderd sinds het invullen van de eerste, uitgebreidere vragenlijst.
In de media
- NOS Online, mei 2023 – Onderzoek bij Wielerkoers: kan te hard sporten leiden tot kransslagadervernauwing?
- NOS Radio 1, mei 2023 – Kun je ook te veel sporten?
- NOS 20u Journaal, mei 2023 - (vanaf minuut 7:49)
- Omroep Gelderland, maart 2023 - Interview over de TREAT studie tijdens de Stevensloop
- De Gelderlander, september 2022 - Stofje in bloed voorspelt bij sporter kans op hart -en vaatziekte: onderzoek bij wedstrijd in Nijmegen
- Wielerflits.nl, juli 2023 - De relatie tussen intensieve duursport en hart- en vaatziekten
- Wielerflits.nl, juli 2023 - Wat is de relatie tussen intensieve duursport en hart- en vaatziekten?
Wat houdt deelname in?
Voorafgaand en na afloop van een sportevenement vinden enkele metingen plaats. Hierbij wordt bloed afgenomen, de bloeddruk wordt gemeten en de lichaamssamenstelling wordt bepaald. In een subgroep van de deelnemers wordt tevens een CT-scan van het hart gemaakt. Verder zullen nu en in de toekomst vragenlijsten worden gestuurd om de hart- en vaatgezondheid in kaart te brengen en veranderingen daarin te monitoren.
lees meerAanmelden
Aanmelden is niet meer mogelijk. Wij hebben voldoende deelnemers.
Wie kan er deelnemen?
Sporters kunnen deelnemen aan dit onderzoek als zij tussen de 40-69 jaar oud zijn en deelnemen aan een grootschalig sportevenement met een minimale sport-specifieke afstand.
lees meerWie kan er deelnemen?
Sporters tussen de 40 en 69 jaar oud kunnen deelnemen aan dit onderzoek als:
- Zij deelnemen aan een van de volgende sportevenementen:
- Stevensloop (19 maart 2023)
- KlimClassic (18 mei 2023)
- Ronde van Nijmegen (25 juni 2023)
- De 4Daagse (18 t/m 21 juli 2023)
- Zevenheuvelenloop (19 november 2023)
- Met een minimale sport-specifieke afstand van:
- Wandelen ≥ 20 km;
- Wielrennen ≥ 100 km;
- Of hardlopen ≥ 15 km.
Voor deelnemers die een CT-scan van het hart ondergaan gelden aanvullende criteria. Hierover kunt u meer lezen in de uitgebreide proefpersoneninformatiebrief.
Meer informatie
Uitgebreide informatie over het onderzoek kunt u lezen in de proefpersoneninformatiebrief.
bekijk de brief