Wat is STREAM?
De STREAM-studie is een studie binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker naar een andere manier om borstfoto’s te maken.
lees meerWat is STREAM?
In het bevolkingsonderzoek maken we foto’s van uw borsten. Dit noemen we een mammogram. Maar er is ook een andere manier om borstfoto’s te maken. Dit noemen we tomosynthese. In deze studie willen we onderzoeken of tomosynthese beter werkt dan een mammogram.
1. Mammogram
Op dit moment wordt een mammogram gebruikt voor het bevolkingsonderzoek. Bij een mammogram worden twee foto’s gemaakt van elke borst. Eén van bovenaf en één vanaf de zijkant. Een mammogram is een goede methode om borstkanker op te sporen.
2. Tomosynthese
Tomosynthese is een andere manier om borstkanker te ontdekken. Een tomosynthese wordt gemaakt met hetzelfde apparaat als een mammogram. Het enige verschil is dat de buis boven de borst beweegt om meerdere foto’s te maken in plaats van één zoals bij een mammogram.
Doel van de studie
Het doel van de studie is om de twee manieren van borstfoto’s maken met elkaar te vergelijken. We vragen de deelnemers om twee rondes van het bevolkingsonderzoek mee te doen aan deze studie. De verwachting is dat tomosynthese iets meer gevallen van borstkanker kan opsporen dan een mammogram. Daarnaast willen we graag weten wat de ervaringen van de deelnemers zijn met deze andere manier van borstonderzoek. Met de uitkomsten van deze studie verwachten we de resultaten van het bevolkingsonderzoek te kunnen verbeteren.
Meer informatie over de studie vindt u in de video, folder en in de andere blokjes op deze webpagina.
Contact
Neem contact op met het studieteam via:
- Emailadres: STREAM@radboudumc.nl
Onafhankelijke arts
Heeft u behoefte aan een onafhankelijk advies over deze studie, neem dan contact op met Dr. Emile Coerkamp
- E-mailadres: e.coerkamp@haaglandenmc.nl
- Telefoon: (088) 979 79 00 (vraag naar Dr. Coerkamp)
Uw privacy
Als u meedoet aan de studie, worden al uw persoonlijke en studiegegevens vertrouwelijk behandeld.
lees meerUw privacy
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Als u meedoet aan de studie, worden al uw persoonlijke en studiegegevens vertrouwelijk behandeld. In de studiedocumenten worden uw gegevens vervangen door een code. Deze code wordt apart van uw gegevens bewaard.
Alleen de onderzoekers hebben toegang tot uw gegevens in het kader van deze studie. Medewerkers van de ‘Inspectie van de Gezondheidszorg en Jeugd’ en de Gezondheidsraad kunnen hiervan gebruik maken om de veiligheid en kwaliteit van de studie te controleren.
Hoe lang worden mijn gegevens bewaard?
Uw persoonlijke en studiegegevens worden bewaakt onder de ‘Algemene Verordening Persoonsgegevens’ (AVG) en het privacyreglement van Bevolkingsonderzoek Nederland (link: www.bevolkingsonderzoek nederland.nl/privacy/).
Alle gegevens worden 20 jaar bewaard. We vragen uw toestemming deze gegevens gecodeerd op te mogen nemen in een openbare database en de gegevens te mogen gebruiken voor toekomstige studies naar borstkanker. Bij studies kunnen er ook na afsluiting nieuwe onderzoeksvragen worden gesteld. Soms is het mogelijk de nieuwe vragen te beantwoorden met behulp van de informatie die in eerdere studies is verzameld.
Meedoen?
Ik wil deelnemen
De eerste ronde van de STREAM-studie is afgerond. U kunt zich niet langer aanmelden als deelnemer.
Ik heb deelgenomen aan de eerste ronde van STREAM
Als u heeft deelgenomen aan de eerste ronde van STEAM blijft u deelnemer van de studie. De STREAM studie loopt gedurende twee rondes van het bevolkingsonderzoek. Dit betekent dat u bij uw volgende uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ook weer een uitnodiging krijgt voor het maken van borstfoto’s met een tomosynthese.
Wet op het Bevolkingsonderzoek
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft deze studie beoordeeld gelet op de Wet op het Bevolkingsonderzoek (WBO) en heeft een vergunning verleend tot uitvoering van deze studie van 1 mei 2023 tot 1 juni 2028.
Informatie voor professionals
Researchers
The aim of the STREAM study is to determine the short-, medium- and long-term outcomes and cost-effectiveness of nationwide DBT breast cancer screening in the Netherlands, when an optimal image acquisition and interpretation strategy is used, and ensure its acceptability by the various stakeholders.
ClinicalTrials.gov ID: NCT06059300
Artsen
De STREAM studie is een cohort studie in het Nederlandse bevolkingsonderzoek borstkanker. Het doel van de STREAM studie is om het effect van tomosynthese, ter vervanging van digitale mammografie, in het Nederlandse bevolkingsonderzoek borstkanker te bepalen op de korte-, middellange- en lange termijn.
lees meerArtsen
Studiepopulatie
De STREAM studie bestaat uit een interventiegroep met 18,200 vrouwen die een digitale borst tomosynthese (DBT) krijgen als screeningsonderzoek. Deze groep wordt vergeleken met een controlegroep bestaande uit ruim 86,000 vrouwen uit het reguliere bevolkingsonderzoek die als screeningsonderzoek een digitale mammografie (DM) krijgen.
Vrouwen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de interventiegroep van de studie als zij, volgens de reguliere planning, worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek in een van de zes deelnemende onderzoekscentra. Vrouwen kunnen zelf kiezen of ze deelnemen aan de studie en een DBT laten maken of dat ze niet deelnemen en een regulier onderzoek met DM krijgen. De deelnemers aan de studie zullen gedurende twee opvolgende rondes van het bevolkingsonderzoek worden onderzocht met DBT. Vrouwen ouder dan 72 jaar worden niet uitgenodigd, omdat we zeker willen weten dat alle deelnemers in de interventiegroep in aanmerking komen voor twee rondes van het bevolkingsonderzoek.
Beeldvorming
De screeningsmedewerkers in de deelnemende onderzoekscentra en de screeningsradiologen die meewerken aan de STREAM studie zijn getraind om DBT beelden te maken en beoordelen. Bij deelnemers worden per borst twee DBT afbeeldingen gemaakt (CC en MLO). Het protocol voor het maken en beoordelen van de DBT beelden is grotendeels hetzelfde als voor DM in het reguliere bevolkingsonderzoek in Nederland (dubbel lezen van CC en MLO beelden met beschikking over beschikbare beelden van eerdere rondes). Bij de DBT beelden zijn 1mm slices en synthetische 2D beelden beschikbaar voor de beoordeling door de screeningsradiologen. Deze beelden kunnen ook worden opgevraagd door het ziekenhuis in het geval van een verwijzing.
Stand van zaken
In mei 2024 zijn de inclusie van deelnemers en de daarbij behorende tomosyntheseonderzoeken afgerond.
Studieopzet
Meer informatie over de studieopzet is te vinden onder het kopje ‘researchers’.
Partners
De STREAM studie wordt gefinancierd door ZonMw (dossiernr: 5550402130002) en KWF Kankerbestrijding (dossiernr: 13710)