Lopende onderzoeken Buurtonderzoek naar hitte en gezondheid

De gevolgen van hitte op gezondheid en gedrag in uw buurt

Wat doet zomerse hitte in uw buurt met uw gezondheid? Het Radboudumc voert de aankomende jaren een groot wetenschappelijk onderzoek uit naar de gevolgen van hitte en warm weer in verschillende woonwijken. Warme zomers en hittegolven komen door klimaatverandering steeds vaker voor en hebben een grote invloed op onze gezondheid. Denk hierbij aan oververhitting, uitdroging of zelfs verergering van chronische ziekte(n). Het doel van dit project is om te onderzoeken wat hitte doet met uw gezondheid en gedrag. Daarnaast onderzoeken wij of de aanwezigheid of aanleg van bomen, planten en/of vijvers in uw buurt kan helpen om uw gezondheid beschermen tegen de gevolgen van hitte.


Hitte onderzoek

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met warme zomers en hittegolven. Deze hitte kan invloed hebben op de gezondheid, met name bij ouderen of mensen met onderliggende ziekten. Het doel van dit project is om te onderzoeken wat hitte doet met uw gezondheid en gedrag.

lees meer

Hitte onderzoek

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met warme zomers en hittegolven. Deze hitte kan invloed hebben op de gezondheid, met name bij ouderen of mensen met onderliggende ziekten. Het is nog niet duidelijk hoe dit precies komt. Het doel van dit project is om te onderzoeken wat hitte doet met uw gezondheid en gedrag.

Daarnaast onderzoeken wij of de aanwezigheid van bomen, planten en/of vijvers in uw buurt kan helpen om uw gezondheid beter te beschermen tegen de gevolgen van hitte. In steden kan het namelijk nog warmer worden dan op het platteland, doordat gebouwen en straten veel warmte vasthouden. Bomen, planten, vijvers, meren en kanalen kunnen ervoor zorgen dat het minder warm wordt in steden. Door het vergelijken van de gevolgen van hitte voor inwoners van wijken met veel en weinig groen onderzoeken wij of bomen, planten en/of vijvers kunnen helpen hitte stress te verminderen en uw gezondheid te beschermen. In de zomer van 2025 doen wij onderzoek in Nijmegen Oud-West (Biezen & Wolfskuil) en Brakkenstein in de gemeente Nijmegen. Woont u in één van deze wijken? Of bent u benaderd door het onderzoeksteam? Dan nodigen wij u van harte uit om mee te doen aan dit buurtonderzoek!

Woont u niet in één van deze buurten? Doen kunt u alsnog meedoen met het burgerwetenschap onderzoek naar hitte.


Wie kan er deelnemen?

Bewoners van Nijmegen Oud-West (Biezen & Wolfskuil) en Brakkenstein in Nijmegen van 60 jaar en ouder of 40 jaar en ouder met een chronische ziekte kunnen meedoen. Chronische ziekten zijn ziekten van langdurige aard of ziekten waar u medicijnen voor moet blijven gebruiken. Voorbeelden zijn hart- en vaatziekten, longziekten, suikerziekte of andere aandoeningen.


Wat houdt deelname in?

Wanneer u meedoet aan het onderzoek wordt tijdens een warme periode met draagbare meetapparaten uw lichaamstemperatuur, bloeddruk, hartslag en fysieke activiteit gemeten. Ook wordt de omgevingstemperatuur in de straat en in uw huis gemeten. Alle metingen vinden in uw eigen woonomgeving plaats. U merkt weinig van het dragen van de meetapparaten en u kunt alles doen wat u normaal gesproken ook doet. Na enkele dagen (3 tot 8 dagen) levert u de meetapparatuur weer in bij het Radboudumc.

lees meer

Wat houdt deelname in?

Wanneer u zich besluit aan te melden, zal het volgende gebeuren:

  • Nadat wij uw aanmelding verwerkt hebben, neemt het onderzoeksteam contact met u op. U krijgt uitgebreide informatie opgestuurd voor het onderzoek. Na 1 week neemt het onderzoeksteam telefonisch contact met u op om eventuele vragen te beantwoorden en kunt u de keuze maken wel of niet deel te nemen aan dit onderzoek.
  • Indien u besluit mee te doen ontvangt u in juni per email een uitnodiging om de eerste vragenlijst in te vullen. Hierin zullen vragen gesteld worden over uw persoonskarakteristieken, woonsituatie, gezondheid en lichaamsbeweging. Het duurt ongeveer 15-20 minuten om deze vragenlijst in te vullen.
  • Kort voorafgaand aan een hittegolf of warme periode (tenminste 3 opeenvolgende dagen met een buitentemperatuur van 25°C of meer) nemen wij contact met u om te vragen of u beschikbaar bent. Indien u beschikbaar bent, nodigen wij u uit op onze onderzoek locatie in het Radboudumc. Tijdens deze warme periode wordt met draagbare meetapparaten uw lichaamstemperatuur, bloeddruk, hartslag en fysieke activiteit gemeten. Daarnaast meten wij de temperatuur in uw huis en leefomgeving en sturen wij u dagelijks een aantal korte vragen toe over de temperatuur in uw huis, hoe u de hitte ervaart en hoe u zich voelt. Tijdens deze meetperiode kunt u gewoon uw alledaagse activiteiten ondernemen.
  • Na afloop van de hittegolf of warme periode ontvangt u een vragenlijst met vragen over uw gezondheid, hittebeleving en maatregelen die u genomen heeft om minder last van de hitte te hebben. Het kost u ongeveer 10-15 minuten om deze vragenlijst in te vullen.
  • Alle deelnemers zullen benaderd worden voor het herhalen van de eerdergenoemde metingen in het najaar van 2025. We nemen hierover contact met u op nadat alle bovenstaande metingen zijn verricht.

De metingen worden allemaal in uw buurt of thuis uitgevoerd. De vragenlijsten worden per e-mail naar u toegestuurd. U zult een aantal keren verwacht worden in het Radboudumc. U kunt meer informatie over alle metingen vinden in de bijlage proefpersoneninformatiebrief.


Waarom meedoen?

Wanneer u besluit deel te nemen krijgt u meer inzicht in uw eigen gezondheid en wat hitte daar mee doet. Daarnaast helpt u de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de gezondheid van anderen in de toekomst te beschermen.

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan dit onderzoek? Vul dan het aanmeldformulier in. Wij nemen dan per e-mail contact met u op.

Ik wil deelnemen

Meer informatie

Uitgebreide informatie over het onderzoek kunt u lezen in de proefpersoneninformatiebrief.

bekijk de brief

Onderzoeksteam


Onze partners

Zie deze pagina voor alle partners.

alle partners
  • Medewerkers
  • Intranet