Waar gaat deze studie over?
In het bevolkingsonderzoek borstkanker maken we foto’s van uw borsten. Dit noemen we een mammogram. Het is bekend dat er verschillen zijn in hoe iemand het ervaart om een mammogram te laten maken. Met deze studie willen we in kaart brengen wat deze ervaringen zijn.
Waar gaat deze studie over?
In het bevolkingsonderzoek maken we foto’s van uw borsten. Dit noemen we een mammogram. Maar er is ook een andere manier om borstfoto’s te maken. Dit noemen we tomosynthese. In deze studie willen we onderzoeken of tomosynthese beter werkt dan een mammogram.
1. Mammogram
Op dit moment wordt een mammogram gebruikt voor het bevolkingsonderzoek. Bij een mammogram worden twee foto’s gemaakt van elke borst. Eén van bovenaf en één vanaf de zijkant. Een mammogram is een goede methode om borstkanker op te sporen.
2. Tomosynthese
Tomosynthese is een andere manier om borstkanker te ontdekken. Een tomosynthese wordt gemaakt met hetzelfde apparaat als een mammogram. Het enige verschil is dat de buis boven de borst beweegt om meerdere foto’s te maken in plaats van één zoals bij een mammogram.
Doel van de studie
Het doel van de studie is om de twee manieren van borstfoto’s maken met elkaar te vergelijken. We vragen de deelnemers om twee rondes van het bevolkingsonderzoek mee te doen aan deze studie. De verwachting is dat tomosynthese iets meer gevallen van borstkanker kan opsporen dan een mammogram. Daarnaast willen we graag weten wat de ervaringen van de deelnemers zijn met deze andere manier van borstonderzoek. Met de uitkomsten van deze studie verwachten we de resultaten van het bevolkingsonderzoek te kunnen verbeteren.
Meer informatie over de studie vindt u in de video, folder en in de andere blokjes op deze webpagina.
Meedoen?
Ik bent uitgenodigd en wil meedoen
Als u een kaart met een uitnodiging heeft ontvangen bij het maken van een mammogram, kunt u deelnemen aan deze studie. Op de kaart staat een link en een QR-code die u naar de vragenlijst brengt. De link kunt u intypen in de adresbalk van uw internet-browser. Deze staat meestal bovenaan de pagina. Als u de vragenlijst op uw telefoon of tablet wilt invullen, kunt u er ook voor kiezen om de QR-code te scannen. Dit werkt via de camera op uw telefoon of tablet.
Wat kunt u verwachten als u meedoet?
Deze studie bestaat alleen uit het invullen van een vragenlijst. Tijdens uw uw deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker heeft u een kaart ontvangen met een uitnodiging voor deze studie. Hierop staat een link en een QR-code naar de vragenlijst. Na het invullen van de vragenlijst is uw deelname klaar.
Ik ben uitgenodigd en wil niet meedoen
Als u niet wilt meedoen aan deze studie hoeft u niks te doen. Er worden geen gegevens opgeslagen en er verandert niks aan uw deelname aan het bevolkingsonderzoek.
Ik ben niet uitgenodigd
Zonder uitnodiging kunt u niet deelnemen aan deze studie.
Uitnodigingen voor deze studie worden tijdelijk uitgedeeld bij een paar onderzoekscentra. Als u buiten deze periode heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek, kunt u niet deelnemen aan deze studie. Ook als u bij een ander onderzoekscentrum heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek, kunt u niet deelnemen aan deze studie.
Uw privacy
Als u deelneemt aan deze studie is dat helemaal anoniem. Dit betekent dat wij niet kunnen achterhalen wie er heeft deelgenomen en wie welke vragenlijst heeft ingevuld.
Wat gebeurt er met mijn vragenlijst?
Als u meedoet aan de studie, worden uw antwoorden op de vragenlijst anoniem opgeslagen. Het is dus niet te achterhalen dat deze antwoorden van u komen. Let er daarbij wel op dat u bij de open vragen geen persoonlijke gegevens invult zoals uw naam, geboortedatum of adres.
Hoe lang wordt mijn studiegegevens bewaard?
Uw studiegegevens worden bewaakt onder de ‘Algemene Verordening Persoonsgegevens’ (AVG) en het privacyreglement van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Alle gegevens worden 20 jaar bewaard.
Ethische goedkeuring (CMO)
De Medisch-Ethische ToetsingsCommissie (METC) Oost-Nederland heeft verklaard dat deze studie niet onder de Wet Medisch-wetenschappelijk Onderzoek met mensen (WMO) valt (dossiernummer: 2024-17367). Daarom is er geen goedkeuring nodig voor de uitvoering hiervan door een METC.