Onderzoeksteam

  • Drs. Myrthe van de Ven
  • Drs. Tom Luiken
  • Drs. Nicoleta Cius
  • Prof. dr. Dick Thijssen
Lopende onderzoeken Efficiency-studie

In het kort

Bewegen is gezond, maar hoe snel zijn deze effecten nou eigenlijk al te zien? Daarvoor hebben we u nodig! Graag willen wij u uitnodigen om deel te nemen aan een studie waarin we het korte termijneffect van beweging op de functie van het hart en de bloedvaten onderzoeken. Is minimale inspanning zoals handknijpen al beschermend? Met dit onderzoek kunnen we de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten verbeteren.


In het kort

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan dit onderzoek? Vul dan het aanmeldformulier in. Wij nemen dan per e-mail contact met u op.

Aanmelden

Achtergrond

Verschillende studies hebben aangetoond dat fysieke training, maar ook fysiek actief bezig zijn, beschermt tegen het optreden van hart- en vaatziekten. Waarom fysieke inspanning zorgt voor dit beschermende effect is slechts gedeeltelijk bekend.

lees meer

Achtergrond

Verschillende studies hebben aangetoond dat fysieke training, maar ook fysiek actief bezig zijn, beschermt tegen het optreden van hart- en vaatziekten. Waarom fysieke inspanning zorgt voor dit beschermende effect is slechts gedeeltelijk bekend. Zo weten we dat training zorgt voor minder risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een lagere bloeddruk en lager cholesterol. Echter blijkt dit niet het volledige verhaal te zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat gezonde bloedvaten beter beschermd zijn tegen schade die ontstaat na een langdurige afsluiting van een bloedvat, zoals gebeurt tijdens een hartinfarct. Hierbij denken we dat fysieke inspanning zorgt voor het vrijkomen van beschermende stofjes in de bloedbaan en dat deze al vrijkomen na eenmalige fysieke inspanning. Het is mogelijk dat handknijpoefeningen hiervoor al voldoende zijn. In deze studie willen we onderzoeken of en hoe de zwaarte van handknijpoefeningen invloed heeft op de mate van bescherming van de bloedvaten.


Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek willen we meer inzicht krijgen in de beschermende werking van fysieke training tegen schade die ontstaat door een langdurige afsluiting van de bloedstroom. Daarnaast willen we onderzoeken of de zwaarte van de oefening invloed heeft op de grootte van het beschermende effect.


Contact

Myrthe van de Ven

contactformulier

Wie kan er deelnemen?

U kunt deelnemen aan dit onderzoek als:

lees meer

Wie kan er deelnemen?

U kunt deelnemen aan dit onderzoek als:

  • U tussen 18 en 65 jaar bent
  • U gezond bent (niet roken, BMI <30 en geen medicatie voor hart- en vaatziekten)
  • U minimaal 1 uur per week, maximaal 5 dagen in de week sport

Wat houdt de deelname in?

Als u meedoet, wordt u viermaal op de afdeling Medical BioScienes van het Radboudumc verwacht voor een meting van ongeveer drie uur. Hierin zult u iedere sessie een oefening uitvoeren, zoals handknijpoefeningen

lees meer

Wat houdt de deelname in?

Als u meedoet, wordt u viermaal op de afdeling Medical BioScienes van het Radboudumc verwacht voor een meting van ongeveer drie uur. Hierin zult u iedere sessie een oefening uitvoeren, zoals handknijpoefeningen. Na elke sessie wordt u gevraagd de volgende dag terug te komen voor een korte bloedafname. Voorafgaand aan de metingen zal er eerst een keuring plaatsvinden om te bepalen of u kunt meedoen. In totaal komt u dus 9 keer naar het Radboudumc.


 

 


Onderzoeksteam

Bekijk hier het onderzoeksteam.

lees meer

Meer informatie

Uitgebreide informatie over het onderzoek kunt u lezen in de proefpersoneninformatiebrief.

Bekijk de brief
  • Medewerkers
  • Intranet