Thuisrevalidatie bij post-COVID-19 klachten met VR-bril
In het COVR2Home project onderzoeken we hoe goed Virtual Reality (VR) thuisoefeningen werken voor het herstel van mensen met blijvende aanhoudende klachten na COVID-19.
In dit onderzoek vergelijken we twee behandelingen:
- de reguliere behandeling bij de fysiotherapeut, en;
- de behandeling bij de fysiotherapeut met een VR-bril, waarin met name concentratie-, geheugen- en ademhalingsoefeningen in de thuissituatie gedaan worden.
Thuisrevalidatie bij post-COVID-19 klachten met VR-bril
In het COVR2Home project onderzoeken we hoe goed Virtual Reality (VR) thuisoefeningen werken voor het herstel van mensen met blijvende aanhoudende klachten na COVID-19.
In dit onderzoek vergelijken we twee behandelingen:
- de reguliere behandeling bij de fysiotherapeut, en;
- de behandeling bij de fysiotherapeut met een VR-bril, waarin met name concentratie-, geheugen- en ademhalingsoefeningen in de thuissituatie gedaan worden.
Verwachte opbrengst
Wanneer uit het onderzoek blijkt dat de behandeling met de VR-bril in de thuissituatie goed werkt, kunnen patiënten kiezen tussen beide behandelingen. Zo kan de behandeling afgestemd worden op iemands persoonlijke situatie en kan de zorg op een slimme manier dichtbij huis geleverd worden.
Thuisrevalidatie bij post-COVID-19 klachten met VR-bril Hoe werkt dat?
Informatie voor fysiotherapeuten
Wilt u als fysiotherapeut deelnemen aan dit onderzoek?
bekijk informatieVragen?
Wilt u meer informatie over het onderzoek? Neem dan contact op met het onderzoeksteam.
Over het onderzoek
Achtergrond
5 tot 25% van de mensen heeft na COVID-19 aanhoudende klachten. Deze klachten hebben een grote impact op hoe het lichamelijk en geestelijk met iemand gaat, maar ook op iemands werk en sociale leven.
lees meerAchtergrond
5 tot 25% van de mensen heeft na COVID-19 aanhoudende klachten. De meest voorkomende klachten zijn
- Vermoeidheid
- concentratie- en geheugenproblemen (‘hersenmist’)
- kortademigheid
- hoofdpijn
- overgevoeligheid voor licht en geluid
- somberheid/prikkelbaarheid
- slaapproblemen
- hartkloppingen
- spier- en gewrichtspijn.
Deze klachten hebben een grote impact op hoe het lichamelijk en geestelijk met iemand gaat, maar ook op iemands werk en sociale leven.
Uit een eerder haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat een fysiotherapeutische behandeling met een Virtual Reality bril (VR-bril) een positief effect heeft op het herstel na een Covid-19 infectie. De oefeningen in de VR-bril zijn gericht op cognitief en mentaal herstel en op lichamelijk herstel. Zo kunnen de deelnemers met de VR-bril thuis zelf werken aan het herstelproces. De fysiotherapeut zal hierin begeleiding geven.
Wie kan meedoen?
U kunt deelnemen wanneer:
- u een verwijzing heeft naar een fysiotherapeut na een COVID-19 infectie
- de COVID-19 infectie minstens 4 weken geleden is
- u 16 jaar of ouder bent bij de start van het onderzoek
- u toestemming geeft voor deelname
Wie kan meedoen?
Graag criteria invullen. Bijv.
- u heeft een COVID-19-infectie doorgemaakt
- u blijft na de infectie klachten ondervinden
- u bent onder behandeling bij een fysiotherapeut
- u bent ouder dan 18?
- u kunt voor dit onderzoek gebruik maken van een smartphone
Wat houdt het onderzoek in?
Tijdens dit onderzoek krijgt u een behandeling met fysiotherapie. Dit kan gaan om de standaard behandeling of een behandeling met gebruik van een VR-bril.
lees meerWat houdt het onderzoek in?
Wanneer u klachten houdt na een Covid-19 infectie kunt u daarvoor een behandeling bij de fysiotherapeut krijgen. Samen met uw fysiotherapeut maakt u een plan om te herstellen. Door onderzoek te doen kunnen we de behandeling met fysiotherapie voor mensen met post-covidklachten verbeteren.
In dit onderzoek (COVR2Home studie) vergelijken we het effect van:
- De reguliere behandeling met fysiotherapie
- De behandeling met fysiotherapie met een VR-bril
De behandeling met een VR-bril zal gedurende 12 weken plaatsvinden.
Wat betekent het voor u als u meedoet aan het onderzoek?
U krijgt voor dit onderzoek op 3 momenten een vragenlijst via de app van Your Research op uw telefoon. Deze vragen hoeft u niet allemaal in één keer te beantwoorden. U kunt de vragenlijst tussendoor opslaan en op een ander moment verder gaan. Daarnaast vragen we u om 2 keer per week een beperkt aantal vragen in te vullen.
We vragen uw toestemming om de gegevens over uw behandeling van uw fysiotherapeut te gebruiken voor dit onderzoek. Ook vragen we aan het begin van het onderzoek aan uw fysiotherapeut om een aantal basisgegevens over uw klachten en de behandeling. Uw fysiotherapeut kan deze invullen op het platform van Your Research. Zo willen we bijvoorbeeld weten of u in het ziekenhuis bent opgenomen toen u COVID-19 had en of eerder behandelingen heeft gehad voor COVID-19. Aan het einde van de behandeling vragen we nogmaals een aantal gegevens uit aan uw fysiotherapeut.
Einde van het onderzoek
Het onderzoek stopt na 6 maanden. Maar er zijn meer situaties waarin het onderzoek stopt.
lees meerPrivacy
-
Doet u mee aan het onderzoek? Dan geeft u toestemming om uw gegevens te verzamelen, gebruiken en bewaren.
-
We bewaren uw naam, adres, geboortedatum en gegevens over uw gezondheid.
-
We geven uw gegevens een cijfercode. De cijfercode is een ‘sleutel’ die we bewaren op een beveiligde plek in het Radboudumc. Steeds als we uw gegevens gebruiken, gebruiken we alleen die code. Ook in rapporten en artikelen over het onderzoek kan niemand terughalen dat het over u ging.
Sommige personen kunnen wel uw naam en andere persoonlijke gegevens zien. Dit zijn mensen die een cijfercode en/of een ID-nummer van de VR-bril aan uw naam koppelen en mensen in het Radboudumc die controleren of de onderzoekers het onderzoek goed uitvoeren. Deze personen houden uw gegevens geheim.