Vervolgonderzoek
Chris en Anne gingen voor het CovoS-vervolgonderzoek in de MRI-scanner. Benieuwd naar hun ervaringen? Ze vertellen hierover in een video op de hoofdpagina van de website onder het kopje “CovoS-vervolgonderzoek (deel B)”.
Leden van de CovoS-adviescommissie
Anne
Anne is ervaringsdeskundige op het gebied van chronische complexe PTSS. Ze is lid van de CovoS-adviescommissie, maar werkt ook samen met psychologen en instellingen om meer bekendheid en draagvlak voor PTSS te creëren. Daarnaast is Anne schrijver/theatermaker/fotografe en altijd opzoek naar nieuwe creatieve inspiratie.
Chris
Chris van der Weg is betrokken bij het CovoS-onderzoek als ervaringsdeskundige met vroegkinderlijk trauma. Vanuit zijn eigen ervaring met PTSS werkt hij mee aan het onderzoek om te adviseren en informeren: waar moet je als onderzoeker rekening mee houden bij het opzetten van onderzoek waarbij de deelnemers ook PTSS hebben?
Chris: “De input van mensen die weten hoe het is, vind ik enorm belangrijk. Wat wij weten, voelen en beleven tijdens zo'n onderzoek is praktijkervaring die een onderzoeker niet op school kan leren, maar die wel essentieel is voor een passende onderzoekssetting. Wat ik hier doe sluit aan bij wat ik zo belangrijk vind: passende zorg voor mensen met een trauma.”
Frouke
Frouke Zeegers is ervaringsdeskundige op het gebied van vroegkinderlijk trauma. Seksueel misbruik en emotionele verwaarlozing leidden bij haar tot een complex samenspel van PTSS, eetstoornis, depressie en persoonlijkheidsproblematiek. Via behandeling vond zij geleidelijk haar weg naar herstel. Nu zet zij zich in als ervaringsdeskundige: ze geeft voorlichting, werkt in een behandelinstelling en is vrijwilliger bij een patiëntenvereniging. Frouke is lid van de CovoS-adviescommissie, omdat zij graag wil bijdragen aan de verbetering van de behandeling van mensen met PTSS.
Luuke
In 2015 raakte Luuke in een stevige persoonlijke crisis, waarin hij dakloos was en in een busje woonde. Vanwege de hevige stress is Luuke toen een korte periode psychotisch geweest. Pas toen later de diagnose complexe PTSS werd gesteld, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Hij is nog bezig met zijn herstel, maar is ondertussen met veel enthousiasme betrokken bij de adviescommissie van dit onderzoek.
Vanwege bepaalde traumatische ervaringen heeft Luuke moeite met camera’s. Daaorm verschijnt hij niet in beeld in de video’s op deze website. Hij heeft zijn ervaringen opgeschreven. Luuke hoopt dat zijn (vrijwilligers)werk voor dit onderzoek behulpzaam is voor u als deelnemer.
Désirée
Désirée van Leeuwen bekleedt sinds 2018 als ervaringsdeskundige OCS (“obsessief-compulsieve stoornis”) verschillende functies bij de Angst Dwang en Fobie stichting (ADF). Als coördinator van het ADF Wetenschapspanel, een panel dat vanuit patiëntenperspectief meedenkt over het ontwikkelen, opzetten, uitvoeren en implementeren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van angst, dwang, fobie en trauma, is zij nauw bij dit onderzoek betrokken. Ze hoopt dat het gaat bijdragen aan een betere behandeling van mensen met PTSS.