Spin-off van project Thermo Tokyo Koelvesten bij COVID-19 zorgpersoneel
Heeft zorgpersoneel dat beschermende kleding draagt tegen het coronavirus en het daardoor mogelijk te heet krijgt, baat bij hulpmiddelen zoals koelvesten? Dat gaat het Radboudumc samen met TNO onderzoeken in het COOLVID project. lees meerResultaten COOLVID-project
De uitkomsten van het COOLVID-project hebben ertoe geleid dat de koelvesten inmiddels tot de standaard werkkleding van verpleegkundigen op de COVID-verpleegafdelingen van het Radboudumc behoren. lees meerResultaten COOLVID-project
Resultaten COOLVID-project
Het werken in beschermende kleding die niet of nauwelijks ventileert, resulteert in een aanzienlijke verhoging van de thermische belasting. De omgevingstemperatuur onder de beschermende kleding kan oplopen tot wel 36 graden. Hierdoor ervaren verpleegkundigen thermisch ongemak en een warm thermisch gevoel, ondanks dat de lichaamstemperatuur beperkt toeneemt.
Effectiviteit inzet koelvesten bij COVID-19 zorgpersoneel
De inzet van een koelvest, dat onder de beschermende kleding wordt gedragen, zorgt ervoor dat verpleegkundigen minder warmte ervaren tijdens hun werkzaamheden en daardoor prettiger, comfortabeler en veiliger hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Zonder koelvest ervaart bijna 90% van de verpleegkundigen discomfort en warmte. Na de inzet van een koelvest ervaart nog maar 20-30% van de verpleegkundigen dat. Vrijwel alle verpleegkundigen zeggen: met een koelvest kan ik werken zoals ik normaal gesproken zonder beschermende kleding werk. Deze bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Temperature.
Conclusie van het COOLVID-project
Omdat koelvesten effectief, gebruiksvriendelijk en eenvoudig te implementeren zijn binnen de zorg, is het aan te bevelen om koelvesten in de huidige COVID-19-pandemie en in toekomstige uitbraken van infectieziekten in te zetten om de thermische belasting bij zorgpersoneel te verminderen.
Toepassing in de praktijk
De uitkomsten van het COOLVID-project hebben ertoe geleid dat de koelvesten inmiddels tot de standaard werkkleding van verpleegkundigen op de COVID-verpleegafdelingen van het Radboudumc behoren. De door ons ontwikkelde infographic met praktische aanbevelingen gericht op de inzet van medische koelvesten in de COVID-zorg zijn publiekelijk toegankelijk. Hiermee hopen we dat koelvesten ook in andere ziekenhuizen geïmplementeerd zullen worden. Daarnaast zijn infographics over de uitdagingen en de effecten van het gebruik van koelstrategieën te downloaden: infographic inzet koelstrategieën en infographic fysiek en mentaal herstel.
Projectvideo
In deze video geven Thijs Eijsvogels, Mike Zwartkruis en Boris Kingma een inkijk in het COOLVID-project.Het microklimaat in beschermende kleding
Waarom is werken in beschermende kleding extra zwaar en heeft COVID-19 zorgpersoneel vaker last van de warmte? lees meerHet microklimaat in beschermende kleding
Waarom is werken in beschermende kleding extra zwaar en heeft COVID-19 zorgpersoneel vaker last van de warmte?Het dragen van beschermende kleding zorgt ervoor dat de medewerker beschermd is tegen besmetting met het virus, maar zorgt er ook voor dat er veel warmte opslag plaatsvindt in het lichaam. Dit komt doordat het materiaal waarvan de beschermende kleding is gemaakt niet of nauwelijks ventileert, waardoor de geproduceerde warmte tijdens de zorgwerkzaamheden niet kan worden afgestaan aan de omgeving. Uit de praktijk blijkt dat COVID-19 zorgmedewerkers vaak te kampen hebben met hittestress tijdens hun werk. Hittestress kan leiden tot (extra) vermoeidheid, verminderd comfort en een afname in cognitieve prestaties. Met het COOLVID project onderzoeken we of COVID-19 zorgpersoneel baat heeft bij de inzet van koelvesten om deze hittestress te verminderen.
Evaluatie koelstrategieën
Heeft COVID-19 zorgpersoneel dat beschermende kleding draagt baat bij hulpmiddelen zoals koelvesten?
lees meerEvaluatie koelstrategieën
Heeft COVID-19 zorgpersoneel dat beschermende kleding draagt baat bij hulpmiddelen zoals koelvesten?
Koelinterventies worden effectief toegepast binnen de sportwereld om het thermisch comfort en de sportprestatie te verbeteren. Er zijn verschillende koelstrategieën die kunnen worden toegepast: koelen voorafgaand aan (pre-cooling), tijdens (per-cooling) en direct na (post-cooling) het sporten. Er zijn verschillende koelmethoden beschikbaar, zoals het dragen van een koelvest, het drinken van koud water of ijsschaafsel, het plaatsen van icepacks, en het gebruik van menthol. Zie onze infographic voor een overzicht van koelinterventies binnen de sportwereld.
Ook buiten de sportwereld kunnen verschillende koelmethoden worden toegepast om de hittebelasting in uitdagende omstandigheden te verlagen. Een mogelijke manier om de hittestress van beschermende kleding te beperken is het dragen van een koelvest.
Of ook COVID-19 zorgpersoneel profijt kan hebben van de inzet van koelvesten is op dit moment nog onduidelijk. Daarom is het doel van het COOLVID project om te evalueren of COVID-19 zorgpersoneel baat heeft bij de inzet van koelvesten, met als doel hittestress verminderen en comfort verbeteren.
In de media
Nieuwsitems rondom COOLVID. lees meerIn de media
-
- De Gelderlander: 16 januari 2021 - Koelvesten maken het werk op corona-afdeling van het Radboudumc draaglijker.
- Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde: 15 januari 2021 - COVID-verpleegkundige komt beter de dienst door met koelvest.
- Reuters Health: 13 januari 2021 - Cooling vests may erase clinicans' PPE heat strain.
- NOS: 7 januari 2021 - Koelvest nu standaarduitrusting voor corona-verpleegkundigen in het Radboudumc.
-
- NPO: 20 december 2020 - Topdoks special over corona.
- HLN: 19 november 2020 - Koelvesten beschermen covid-19 zorgpersoneel tegen hittestress in AZ Groeninge.
- Volkskrant: 28 augustus 2020 - Kunnen we zorgpersoneel afkoelen onder alle hete beschermkleding?
- Reuters Health: 22 juli 2020 - Cooling strategies can prevent overheating while wearing PPE (Engelstalig).
- Zorgvisie: 13 juli 2020 - Koelvest voorkomt hittestress.
- Hart van Nederland: 5 juni 2020 - Speciaal koelvest tegen de hitte voor zorgpersoneel: 'Ik ben minder vermoeid en scherper'.
- NL Platform: 4 juni 2020 - Olympian gear helps IC staff beat the heat (Engelstalig).
- NOS: 26 maart 2020 - Koelvesten voor IC-medewerkers beschikbaar gesteld: 'Het is net topsport'.
- Trouw: 26 maart 2020 - Doktoren niet oververhit dankzij koelvesten van olympische sporters.
- Volkskrant: 25 maart 2020 - Bedoeld voor de Spelen, gebruikt door artsen: sportwereld springt bij met koelvesten en afkoeltip.
Infographics
Inzet koelstrategieën
Het Radboudumc heeft samen met TNO een infographic ontwikkeld gericht op het gebruik, de uitdagingen en de effecten van koelstrategieën voor COVID-19 zorgpersoneel. Deze infographic is gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine. lees meerInzet koelstrategieën
Het Radboudumc heeft samen met TNO een infographic ontwikkeld gericht op het gebruik, de uitdagingen en de effecten van koelstrategieën voor COVID-19 zorgpersoneel. Deze infographic is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.
Download de infografic
Fysiek en mentaal herstel
In samenwerking met TNO, Amphia ziekenhuis en desportarts.nl heeft het Radboudumc twee infographics gepubliceerd om zorgmedewerkers handvatten te geven hoe fysiek en mentaal fit te blijven in de zeer belastende COVID-19 omstandigheden. lees meerFysiek en mentaal herstel
In samenwerking met TNO, Amphia ziekenhuis en desportarts.nl heeft het Radboudumc twee infographics gepubliceerd om zorgmedewerkers handvatten te geven hoe fysiek en mentaal fit te blijven in de zeer belastende COVID-19 omstandigheden.Download de infografic
Inzet medisch koelvest
Het Radboudumc heeft een infographic ontwikkeld met praktische aanbevelingen gericht op de inzet van medische koelvesten in de COVID-zorg. Deze infographic is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Temperature. lees meerInzet medisch koelvest
Het Radboudumc heeft een infographic ontwikkeld met praktische aanbevelingen gericht op de inzet van medische koelvesten in de COVID-zorg. Deze infographic is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Temperature.
Op basis van onze ervaringen en feedback van de eindgebruikers (verpleegkundigen), raden wij aan om:
- Het medische koelvest gedurende ±2 uur in een koelkast te activeren;
- Het geactiveerde koelvest over de standaard medische kleding maar onder de beschermende kleding te dragen;
- Zorgwerkzaamheden uit te voeren met koeling tot 3 uur;
- Het koelvest uit te trekken en te desinfecteren;
- Het koelvest te reactiveren in de koelkast.