Controle

Voordat uw kind naar huis mag, geven we u uitleg over de verzorging van de maagkatheter. 

Afspraak op de polikliniek

Ongeveer 2-3 weken na de operatie komt u naar de polikliniek voor controle. Tijdens die afspraak verwijdert de verpleegkundige de eventuele hechting en krijgt u verdere uitleg voor de verzorging.

Button

Als u een button wilt, kan tijdens de afspraak de maat worden bepaald. Dit geldt alleen voor kinderen die  een laparoscopie of laparotomie hebben ondergaan. 6 weken na de operatie kan de button geplaatst worden. 

Gastrostomiekatheter met een ballon

Tijdens de policontrole krijgen de ouders instructie gegeven over de balloncontrole, wordt de hechting verwijderd en bepalen we de maat van de button. De button kan 4 weken na de policontrole geplaatst worden op de poli.

Dompelen bij een PEG katheter

Als een PEG katheter is geplaatst, krijgt u uitleg over het dompelen van de katheter. Dit is het induwen en draaien van de PEG katheter terug in de maag, zodat het plaatje aan de binnenkant niet gaat ingroeien. Dit mag pas na 2-3 weken gestart worden en wordt daarom op de poli aangeleerd. Na 3 maanden heeft u een afspraak met de maag,-darm- en leverarts en de verpleegkundig specialist. De arts spreekt over het verwijderen van de PEG katheter onder narcose en deze te verwisselen voor een ballonkatheter. 

Gastrostomie Na de operatie

Na de operatie

Na de operatie verblijft uw kind op de uitslaapkamer. Zodra het goed gaat, brengen we uw kind terug naar de verpleegafdeling van het Amalia kinderziekenhuis.

Complicaties

Na de operatie kunnen er complicaties ontstaan of problemen met de katheter.  lees meer

Complicaties

Na de operatie kunnen er complicaties ontstaan of problemen met de katheter. 

Korte termijn 

  • Kans op ontstekingen rondom de wond. 
  • Kans op lekken van maaginhoud naar de buikholte. Hierdoor ontstaat de kans op buikvliesontsteking. Een buikvliesontsteking is levensbedreigend. Kinderen met een ballonkatheter of button lopen meer risico op het per ongeluk uitvallen van de katheter, waardoor maaginhoud kan gaan lekken. 
  • Kans op een nabloeding in de maag en/ of slokdarm (alleen bij PEG). 
  • Uw kind kan complicaties overhouden aan de narcose.

Langere termijn 

  • Uw kind kan meer last krijgen van gastro-oesophageale reflux. Dit is wanneer voeding of maagsap omhoog komt vanuit de maag naar de slokdarm. 
  • Het fixatieschildje aan de binnenkant van de maag kan ingroeien in het maagslijmvlies. Dit komt alleen voor bij PEG.
  • Er kan maaginhoud vanuit de gestrostomie lekken op de huid. Hierdoor kan huidirritatie ontstaan. Soms ontstaan hierdoor infecties en er kan zich pus vormen rondom gastrostomie.  
  • Er kan wild vlees groeien rond de katheter. 
  • De maaguitgang kan door de ballon van de maagkatheter afgesloten worden. 
  • De katheter kan naar twaalfvingerige darm verschuiven. Dit geeft symptomen als zweten en buikpijn. 

Pijnstilling

De eerste dagen na de operatie kan de buik pijnlijk zijn. Uw kind krijgt hiervoor pijnstilling. Als u het idee heeft dat uw kind te veel pijn heeft, laat het dan aan de verpleegkundige weten. In overleg met de kinderarts kunnen we de pijnstilling verhogen.

Voeding

Vanaf ongeveer 4 uur na de ingreep krijgt uw kind voeding via de katheter. Via een infuus krijgt uw kind voldoende vocht. lees meer

Voeding

Vanaf ongeveer 4 uur na de ingreep krijgt uw kind voeding via de katheter. Daarnaast heeft uw kind een infuus waardoor we extra vocht geven, zodat hij of zij genoeg binnen krijgt. De voeding via de gastrostomiekatheter wordt volgens een standaard schema opgebouwd, waarbij uw kind eerst alleen water krijgt. Dit gaan we langzaam verhogen met verdunde voeding naar de normale voeding. Dit is altijd continu en nog niet in porties. Als uw kind buikpijn krijgt of pijn heeft, dan stoppen we met de voeding en laten we de maag nog iets langer met rust. 

Uw kind behoudt het infuus totdat hij of zij volledige voeding kan verdragen. Als uw kind naast de sonde nog zelf eet, mag hij of zij pas eten als de voeding via de sonde goed gaat. 


Controle

Voordat uw kind naar huis mag krijgt u uitleg over de verzorging van de maagkatheter. Ongeveer 2-3 weken na de operatie komt u naar de polikliniek voor controle. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet