

PrintPioniers 3D-geprinte oplossingen voor de zorg
In de zorg zijn verpleegkundigen vaak de eersten die tegen praktische uitdagingen aanlopen. Om van hun ideeën naar tastbare oplossingen te komen, zijn we samen met het 3D Lab de pilot PrintPioniers gestart.
lees meerIn het kort
- Looptijd: februari 2024 tot heden
- Status: actief
- Resultaat: 3D-geprinte zorgoplossingen
In de praktijk

Fleshouder voor borstvoeding aan (infuus)paal
Flesjes voor borstvoeding via een sonde moeten aan een (infuus)paal gehangen worden. Hier wordt vaak tape voor gebruikt, dat relatief snel vuil en/of nat wordt.
lees meerFleshouder voor borstvoeding aan (infuus)paal
Het probleem
Flesjes voor borstvoeding via een sonde moeten aan een (infuus)paal gehangen worden. Hier wordt vaak tape voor gebruikt, dat relatief snel vuil en/of nat wordt.
De oplossing
Een 3D-geprinte dop die om de fles geduwd wordt, en de fles met een ruime ring vastklemt aan de (infuus)paal. Deze doppen worden ingezet op de kinder-IC en kinder-MC.

Drainklem flat- en siliconendrain
Het koppelstukje dat gebruikt wordt bij flat drains en siliconen drains gaat na een paar keer loskoppelen vaak lekken. Dit zorgt voor lekkage van vocht op kleding of in bed.
lees meerDrainklem flat- en siliconendrain
Het probleem
Het koppelstukje wat gebruikt wordt bij flatdrain en siliconen drains gaat vaak lekken als het een paar keer is losgekoppeld. Hierdoor ontstaan lekkage van vocht op kleding of in bed.
De oplossing
We printen een drainklem dat te gebruiken is bij flat drains en siliconen drains. Deze klem schuift de verpleegkundige over het koppelstukje, zodat dat niet lekt. De klem wordt ingezet op de afdeling Heelkunde en bij Urologie voor de nefrostomiekatheters. Een nefrostomiekatheter is een slangetje dat er voor zorgt dat urine direct uit de nier weg kan stromen. De urine komt via de zij naar buiten en gaat in een urinezak.

Klemmen voor koppelstukjes: van idee naar realisatie
Regie- en oncologieverpleegkundige Brittany Jones liep tegen een probleem aan bij de zorg aan haar patiënten: lekkende koppelstukjes. Zij klopte aan bij de PrintPioniers.
lees meerKlemmen voor koppelstukjes: van idee naar realisatie
Regie- en oncologieverpleegkundige Brittany Jones liep tegen een probleem aan bij de zorg aan haar patiënten: lekkende koppelstukjes. Zij klopte aan bij de PrintPioniers.
Voor welke problemen zorgen lekkende koppelstukjes?
Lekkende koppelstukjes zorgen voor extra werk, omdat het wondvocht en andere lichaamssappen op het bed, de arm en de kleren van de patiënt kunnen lekken. Dit is niet hygiënisch en slecht voor de huid, waardoor patiënten en bedden vaker verschoond moeten worden.
Hoe kwamen jullie op 3D-geprinte klemmen?
Tijdens een innovatiedag in het Experience Center vertelden collega’s van Health Innovation Labs en het 3D Lab over de mogelijkheden van innovatie en 3D-printen. Daar legde Brittany het probleem van de lekkende koppelstukjes voor. Samen kwamen we tot het idee om kleine klemmen te printen die over de koppelstukjes heen schuiven.
Het eerste prototype werd afgekeurd. Waarom?
Het eerste prototype werd afgekeurd omdat het materiaal te onbuigzaam en te kwetsbaar was, waardoor het niet voldeed aan de eisen voor praktisch gebruik. Het is belangrijk dat onze oplossingen echt van toegevoegde waarde zijn in de praktijk. We ontwikkelen het daarom door op basis van bevindingen en feedback, zodat we tot de optimale oplossing komen.
Welke impact verwachten we op de dagelijkse zorg voor patiënten en verpleegkundigen?
De klemmen zorgen voor tijdswinst bij verpleegkundigen. Dat maakt dat er meer tijd is voor de patiënt. Ook wordt er op materiaal bespaard. En minstens zo belangrijk: er zijn minder lekkages. Dat is zowel meer comfortabel als meer hygiënisch voor de patiënt.