Brandwonden

Wanneer krijgt u een afspraak bij RUWEC?

U bent naar het RUWEC verwezen of heeft een controleafspraak na ontslag uit ons ziekenhuis, omdat u een brandwond heeft. Een brandwond kan ontstaan zijn door inwerking van warmte (vuur, heet water, ovendeur), elektriciteit , bevriezing of door contact met chemische stoffen. De diepte van de brandwond bepaalt of de wond spontaan geneest of dat er een huidtransplantatie nodig is.

Wat kunt u verwachten?

Tijdens het eerste bezoek heeft u een gesprek met een wondprofessional over het ontstaan van de wond en welke maatregelen er genomen zijn. Vervolgens onderzoeken en fotograferen we de wond. Eventueel nemen we wondkweken af.
De wondbehandeling bestaat uit het uitspoelen van de wond en, als dit nodig is, het verwijderen van blaren. Dit kan pijnlijk zijn.
Verder maken we een plan voor de verzorging van uw wond. Als dit nodig is, kan thuiszorg worden geregeld om u te helpen bij de wondverzorging. Hiervoor krijgt u een overdracht mee.
Bij diepe brandwonden kan het nodig zijn dat een (plastisch) chirurg meekijkt om te bepalen of de brandwond door middel van een huidtransplantatie gesloten moet worden.
Als het nodig is, maken we een vervolgafspraak. Mochten er tussendoor problemen of vragen zijn, dan kunt u met de polikliniek Heelkunde contact opnemen.

Wat kunt u zelf doen om (nieuwe) wonden te voorkomen?

Een aantal maatregelen die u zelf kunt nemen om uw wond te laten genezen zijn:
  • Als u rookt, stoppen met roken. Roken zorgt voor vernauwing van de slagaders en heeft een zeer nadelig effect op de wondgenezing.
  • Gezond eten bij een goed lichaamsgewicht: “schijf van vijf” met extra aandacht voor voldoende eiwitten in uw voeding.

Neem contact met ons op bij:

Wij adviseren u in ieder geval bij één of meerdere van onderstaande problemen contact op te nemen met de polikliniek Heelkunde of uw huisarts:
  • koorts, koude rillingen, ziek voelen
  • plots sterke toename van wondvocht met verandering van kleur/of geur van het wondvocht
  • roodheid en/of zwelling van de wondomgeving
  • toenemende pijnklachten in de wond
  • knellende verband- of hulpmiddelen
Expertisecentra Wondexpertisecentrum (RUWEC)

Over het Radboudumc Wondexpertisecentrum (RUWEC)

Het Radboud Wondexpertisecentrum (RUWEC) is een topkenniscentrum voor de diagnostiek en behandeling, onderzoek en onderwijs gericht op patiënten met complexe wonden.

lees meer

Over het Radboudumc Wondexpertisecentrum (RUWEC)

"Wondzorg waar het thuishoort"

Het Radboud Wondexpertisecentrum (RUWEC) is een topkenniscentrum voor de diagnostiek en behandeling, onderzoek en onderwijs gericht op patiënten met complexe wonden. Het RUWEC biedt toegankelijke, doelmatige - en kwalitatief goede wondzorg die zo veel als mogelijk thuis of dichtbij huis wordt gegeven en (alleen als het nodig is) plaatsvindt in het Radboudumc.

Onze zorgprofessionals binnen het RUWEC werken nauw samen met huisartsen en ziekenhuizen in de regio, thuiszorginstanties en instellingen voor langdurig verblijf. 

In het Radboudumc wordt u binnen het behandelteam beschouwd als partner in uw eigen zorgproces. Dit noemen wij shared-decision-making, oftewel gezamenlijke besluitvorming. Samen met uw behandelteam bespreekt u het beleid wat het beste bij u past.    

Wij behandelen patiënten met de volgende klachten:

  • Diabetische voetwonden
  • Doorligplekken (Decubitus)
  • Open beenwonden bij vaatlijden (Ulcus Cruris)
  • Wondinfecties (na operatie)
  • Wonden met een onbekende oorzaak
  • Brandwonden
  • Oncologische wonden
  • Wonden na een trauma

Contact

  • Afdeling Plastische Chirurgie, bereikbaar van 08:00-17:00
    (024) 361 95 94

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Diabetisch voeten-spreekuur

Het diabetisch voetenspreekuur is een multidisciplinair spreekuur voor mensen met een wond aan de voet die niet goed geneest. Lees meer

Diabetisch voeten-spreekuur

Wanneer wordt u verwezen naar het diabetisch voetenspreekuur?

Het diabetisch voetenspreekuur is een multidisciplinair spreekuur voor mensen met een wond aan de voet die niet goed geneest.
U wordt gezien door ons als u een wond heeft die langer dan 2 weken bestaat en als u diabetes mellitus of andere aandoeningen heeft die de wondgenezing beïnvloeden. Bijvoorbeeld een verminderde doorbloeding, een verminderd gevoel in uw onderlichaam of een onbekende oorzaak waardoor uw wond niet goed geneest.
U wordt gezien door een team van meerdere zorgverleners. Zij onderzoeken en fotograferen de wond. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie bekijken we welke leden van het team u de beste zorg kunnen geven en welke behandeling noodzakelijk is. U krijgt dus niet altijd alle leden van het behandelteam te zien.
De behandeling van de wond is afhankelijk van de oorzaak. Dit kan een infectie, vaatvernauwing of verminder gevoel zijn. Het is mogelijk dat de zorgverlener een radiologisch onderzoek of vaatfunctie-onderzoek voor u aanvraagt.

Belangrijke oorzaken voor het ontstaan van een wond aan uw voet

  • Een verminderd gevoel in uw voet waardoor wondjes ontstaan die u niet opmerkt.
  • Slechte doorbloeding van uw onderbenen en voeten door vernauwingen van de slagaders.
  • Eeltvorming op plaatsen waar veel druk op staat, bijvoorbeeld op uw tenen en voetzool.
  • Afwijkingen in de vorm van uw voet of tenen waardoor uw schoenen niet goed passen en er drukplekken ontstaan.

Gevolgen

Als een voetwond, zeker bij mensen met diabetes mellitus, niet op korte termijn behandeld wordt kan er een infectie ontstaan. De infectie tast in sommige gevallen ook het bot in de voet aan. Het kan nodig zijn om u op te nemen in het ziekenhuis. In het ergste geval is een amputatie van teen of voet noodzakelijk.

Wondbehandeling

De wondbehandeling begint met het reinigen van de wond, bijvoorbeeld door ongezond weefsel te verwijderen. Door het verwijderen van dit weefsel kan de wond in eerste instantie groter lijken te worden, ook kan deze behandeling pijnlijk zijn. Het team maakt  een plan voor de verzorging van uw wond. Eventueel kan de thuiszorg ingeschakeld worden om u te helpen bij de wondverzorging.
Ook als de wond gesloten is, blijft goede verzorging van uw voeten noodzakelijk. Daarnaast zijn goede schoenen belangrijk en is het soms nodig om orthopedische schoenen aan te laten meten. Hiervoor krijgt u dan een verwijzing.

Wat kunt u zelf doen om (nieuwe) wonden te voorkomen?

  • Inspecteer dagelijks uw voeten op wondjes of drukplekken. Gebruik een spiegel om de voetzool goed te kunnen bekijken of vraag hier hulp bij.
  • Stop met roken. Roken zorgt voor vernauwing van de slagaders en heeft een nadelig effect op de wondgenezing.
  • Eet gezond.
  • Ga regelmatig naar een pedicure (met een aantekening diabetische voet) of podotherapeut.
  • Draag goed passend schoeisel.
  • Streef naar een goede behandeling van uw diabetes.

Wat moet u NIET doen

  • Voetenbadjes nemen.
  • Zelf pedicuren.
  • Loop niet op blote voeten in- of buitenshuis. Draag liever geen slippers of open schoenen wanneer u een verminderd gevoel in de voeten heeft.
 

Wanneer neemt u contact met ons op?

  • Roodheid en/of zwelling van uw voet/onderbeen
  • Koorts, koude rillingen, ziek voelen
  • Toenemende pijnklachten
  • Verdere afname van gevoel in uw voet of verandering in de temperatuur
  • Ontstaan van een nieuwe wond
  • Knellende schoenen of gips
Wanneer 1 of meer van deze signalen optreden is het belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts of de polikliniek Heelkunde. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost. Als het nodig is, kunnen zij contact opnemen met de spoedeisende hulp van Radboudumc.

Wat neemt u mee naar het voetenspreekuur?

  • Uw medicijnlijst en bloedsuikeruitslagen
  • Verbandmiddelen die u gebruikt
  • De schoenen die u het meest draagt en eventueel uw aangepaste schoenen

 

Brandwonden

U bent naar het RUWEC verwezen of heeft een controleafspraak na ontslag uit ons ziekenhuis, omdat u een brandwond heeft. Lees meer

Doorligplekken Decubitus

U bent naar het RUWEC verwezen of hebt een controleafspraak na ontslag uit ons ziekenhuis, omdat u een doorligwond (decubitus) heeft. Lees meer

Doorligplekken Decubitus

Wanneer krijgt u een afspraak bij RUWEC?

U bent naar het RUWEC verwezen of hebt een controleafspraak na ontslag uit ons ziekenhuis, omdat u een doorligwond (decubitus) heeft. Deze wond is ontstaan doordat u langere tijd in bed heeft gelegen of nog steeds bedrust heeft. Ook kan deze wond zijn ontstaan doordat u in een (rol)stoel zit. In alle gevallen is het gevoel om de druk tussen de onderlaag en uw huid waar te nemen verstoord of afwezig (geweest). Het is ook mogelijk dat u hierop minder kunt reageren omdat u verzwakt bent door ziekte of als gevolg van verlamming.  

Wat kunt u verwachten?

Tijdens het eerste bezoek heeft u een gesprek met een wondprofessional over het ontstaan van de wond, wat er al geprobeerd is om de wond dicht te krijgen en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van de verhoogde druk terwijl u ligt of zit. Vervolgens onderzoeken en fotograferen we de wond. Eventueel worden vervolgonderzoeken gedaan of gepland. 
De wondbehandeling bestaat uit het uitspoelen van de wond en, als dit nodig is, het verwijderen van ongezond weefsel. Dit kan pijnlijk zijn.
Verder maken we een plan voor de verzorging van uw wond. Als dit nodig is, kan thuiszorg worden geregeld om u te helpen bij de wondverzorging. Hiervoor krijgt u een overdracht mee.
Soms kan het nodig zijn dat een plastisch chirurg meekijkt om te bepalen of de doorligwond door middel van een operatie gesloten moet worden.
Als het nodig is, maken we een vervolgafspraak. Mochten er tussendoor problemen of vragen zijn, dan kunt u met de polikliniek Heelkunde contact opnemen.

Wat kunt u zelf doen om (nieuwe) wonden te voorkomen?

Een aantal maatregelen die u zelf kunt nemen om uw wond te laten genezen zijn: 
  • Als u rookt, stoppen met roken. Roken zorgt voor vernauwing van de slagaders en heeft een zeer nadelig effect op de wondgenezing.
  • Gezond eten bij een goed lichaamsgewicht: “schijf van vijf” met extra aandacht voor voldoende eiwitten in uw voeding.
  • Drukverlagende onderlagen (matras, zitkussen) huren of aanschaffen.
  • Bedrust als u rolstoelafhankelijk bent.

Neem contact met ons op bij:

Wij adviseren u in ieder geval bij één of meerdere van onderstaande problemen contact op te nemen met de polikliniek Heelkunde of uw huisarts:
  • koorts, koude rillingen, ziek voelen
  • plots sterke toename van wondvocht met verandering van kleur/of geur van het wondvocht
  • roodheid en/of zwelling van de wondomgeving
  • toenemende pijnklachten in de wond
  • ontstaan van een nieuwe wond
  • knellende verband- of hulpmiddelen

Wonden na een trauma

U bent naar het RUWEC verwezen omdat u door een trauma een wond heeft opgelopen die verdere specialistische zorg en/of controle vraagt. Lees meer

Wonden na een trauma

Wanneer krijgt u een afspraak bij RUWEC?

U bent naar het RUWEC verwezen omdat u door een trauma een wond heeft opgelopen die verdere specialistische zorg en/of controle vraagt. Dit kan als vervolgbehandeling na een ziekenhuisopname of een bezoek aan de spoedeisende hulp zijn. Het is ook mogelijk dat de verwijzing van uw huisarts komt.

Wat kunt u verwachten? 

De wondbehandeling  bestaat uit het schoonmaken van de wond door bijvoorbeeld ongezond weefsel te verwijderen. Hierdoor kan de wond groter lijken te worden. De behandeling kan soms gevoelig zijn.
Na de wondreiniging beoordelen we de wond en maken we een vervolgplan. De conditie van de wond is het uitgangspunt bij het maken van uw wondplan. Het is daardoor mogelijk dat uw wondplan aangepast wordt per bezoek aan de polikliniek. Afhankelijk van de grootte van de wond en het dichtgroeien van de wond, is het mogelijk dat de wond chirurgisch gesloten moet worden. U wordt dan doorverwezen naar de chirurg.
Als uw wond gesloten is, is het belangrijk om het litteken te beschermen tegen langdurig en fel zonlicht. Gebruik zeker het eerste jaar een hoge beschermingsfactor en/of draag bedekkende kleding. 
Als het nodig is, maken we een vervolgafspraak. Mochten er tussendoor problemen of vragen zijn, dan kunt u met de polikliniek Heelkunde contact opnemen.

Wat kunt u zelf doen om (nieuwe) wonden te voorkomen?

Een aantal maatregelen om uw wond te laten genezen, die u zelf kunt nemen en waar wij bij kunnen helpen zijn:  
  • Als u rookt, stoppen met roken. Roken zorgt voor vernauwing van de slagaders en heeft een zeer nadelig effect op de wondgenezing.
  • Gezond eten bij een goed lichaamsgewicht: “schijf van vijf” met extra aandacht voor voldoende eiwitten in uw voeding. 

Neem contact met ons op bij:

Wij adviseren u in ieder geval bij één of meerdere van onderstaande problemen contact op te nemen met de polikliniek Heelkunde of uw huisarts:
  • koorts, koude rillingen, ziek voelen
  • plots sterke toename van wondvocht met verandering van kleur/of geur van het wondvocht
  • roodheid en of zwelling van de wondomgeving
  • toenemende pijnklachten in de wond
  • ontstaan van een nieuwe wond
  • knellende verband- of hulpmiddelen

Wonden met een onbekende oorzaak

U bent naar het RUWEC doorverwezen omdat u een wond heeft die langer dan 3 weken bestaat en moeizaam geneest. De oorzaak hiervan is onduidelijk Lees meer

Wonden met een onbekende oorzaak

Wanneer krijgt u een afspraak bij RUWEC?

U bent door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen naar het RUWEC omdat u een wond heeft die langer dan 3 weken bestaat en moeizaam geneest. De oorzaak hiervan is onduidelijk.

Wat kunt u verwachten?

Tijdens het eerste bezoek heeft u een gesprek met een wondprofessional over het ontstaan van de wond, wat er al geprobeerd is om de wond dicht te krijgen en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. Vervolgens onderzoeken en fotograferen we de wond. Eventueel worden vervolgonderzoeken gedaan of gepland. 
De wondbehandeling bestaat uit het uitspoelen van de wond en, als dit nodig is, het verwijderen van ongezond weefsel. Dit kan pijnlijk zijn.
Verder maken we een plan voor de verzorging van uw wond. Als dit nodig is, kan thuiszorg worden geregeld om u te helpen bij de wondverzorging. Hiervoor krijgt u een overdracht mee.
Als het nodig is, maken we een vervolgafspraak. Mochten er tussendoor problemen of vragen zijn, dan kunt u met de polikliniek Heelkunde contact opnemen.

Wat kunt u zelf doen om (nieuwe) wonden te voorkomen?

Een aantal maatregelen om uw wond te laten genezen, die u zelf kunt nemen en waar wij bij kunnen helpen zijn: 
  • Als u rookt, stoppen met roken. Roken zorgt voor vernauwing van de slagaders en heeft een zeer nadelig effect op de wondgenezing.
  • Gezond eten bij een goed lichaamsgewicht: “schijf van vijf” met extra aandacht voor voldoende eiwitten in uw voeding.

Neem contact met ons op bij:


Wij adviseren u in ieder geval bij één of meerdere van onderstaande problemen contact op te nemen met de polikliniek Heelkunde of uw huisarts:
  • koorts, koude rillingen, ziek voelen
  • plots sterke toename van wondvocht met verandering van kleur/of geur van het wondvocht
  • roodheid en of zwelling van de wondomgeving
  • toenemende pijnklachten in de wond
  • ontstaan van een nieuwe wond
  • knellende verband- of hulpmiddelen

Wondinfecties na een operatie

U bent naar het RUWEC verwezen indien u na een operatie een wondinfectie heeft die verdere specialistische zorg en/of controle vraagt. Lees meer

Wondinfecties na een operatie

Wanneer krijgt u een afspraak bij RUWEC?

U bent naar het RUWEC verwezen indien u na een operatie een wondinfectie heeft die verdere specialistische zorg en/of controle vraagt.
Dit kan als vervolgbehandeling na een ziekenhuisopname of naar aanleiding van een bezoek aan de spoed eisende hulp zijn. Het kan ook zijn dat u verwezen bent door uw huisarts.

Wat kunt u verwachten?

De wondbehandeling bestaat uit het reinigen van de wond en als dit nodig is, het verwijderen van ongezond weefsel. Hierdoor kan de wond groter lijken te worden, de behandeling kan soms gevoelig zijn.
Na de wondreiniging wordt de wond beoordeeld en wordt er een vervolgplan gemaakt. De conditie van de wond is het uitgangspunt bij het maken van uw wondplan. Het kan dus zijn dat er per polibezoek het wondplan wordt aangepast.
Een open wond na een wondinfectie moet vanuit de diepte dichtgroeien en wordt niet opnieuw gehecht.
Afhankelijk van de grootte en de tijdsduur van het dichtgroeien van de wond, kan het zijn dat er een chirurgische vervolgbehandeling plaats moet vinden. U wordt dan doorverwezen naar de chirurg.

Wat kunt u zelf doen om (nieuwe) wonden te voorkomen?

Een aantal maatregelen die u zelf kunt nemen om uw wond te laten genezen zijn: 
- als u rookt, stoppen met roken. Roken zorgt voor vernauwing van de slagaders en kleine bloedvaatjes en heeft een zeer nadelig effect op de wondgenezing. Ook verslechtert roken uw lichamelijke conditie.
- besteed extra aandacht aan uw voeding; zorg voor voldoende voedingsstoffen met name eiwitten, vitaminen en  mineralen als ook vetten en koolhydraten. Nuttige informatie kunt u vinden op www.radboudumc.nl/risico-ondervoeding

Neem contact met ons op bij:

Wij adviseren u bij één of meerdere van onderstaande problemen contact op te nemen met de polikliniek Heelkunde of uw huisarts:
- koorts, koude rillingen, ziek voelen
- vurige roodheid en/of zwelling van de wondomgeving
- plots sterke toename van wondvocht met verandering van kleur en/of geur van het wondvocht
- toenemende pijnklachten in de wond

Behandeling Wondverzorging met negatieve druktherapie (VAC)

Bij negatieve druktherapie ontstaat in uw wond een negatieve druk om de overtollig vocht af te voeren en de doorbloeding te stimuleren.

lees meer

Zorgverleners diabetisch voeten-spreekuur

Het diabetisch voetenspreekuur wordt gevormd door meerdere zorgverleners Lees meer

Zorgverleners diabetisch voeten-spreekuur

Internist (in opleiding)

Behandelt afwijkende bloedsuikers en risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of cholesterol. Verder schrijft hij of zij bij infectie van de wond een antibioticum voor. Als het nodig is vraagt de internist aanvullend onderzoek aan.

Podotherapeut

Onderzoekt en behandelt uw wond, de doorbloeding en eventuele andere voetproblemen. Hij of zij geeft voorlichting over voetverzorging en schoenen.

Wondconsulent

Beoordeelt de wond, maakt de wond schoon en bepaalt welk verbandmiddel het best past bij uw situatie.

Verpleegkundig specialist vaatchirurgie

Beoordeelt de wond, maakt de wond schoon en bepaalt welk verbandmiddel het beste past bij uw situatie. Verder beoordeelt hij of zij de doorbloeding naar de voeten. Als het nodig is, vraagt de verpleegkundig specialist aanvullend onderzoek aan en overlegt indien nodig met de vaatchirurg.

Gipsverbandmeester

Soms is het nodig de wond volledige rust te geven, te beschermen en druk van de wond weg te nemen. Hiervoor wordt een onderbeengips aangelegd.

Revalidatiearts

Beoordeelt de stand van de voeten en is deskundig op het gebied van aangepaste schoenen.

Orthopedisch schoenmaker

Is deskundig op het gebied van aangepaste schoenen, beoordeelt de voet, geeft advies over de aanpassing en maakt de schoen.

Vaatchirurg

Is gespecialiseerd in de behandeling en het operatief herstellen van de doorbloeding richting de voeten en het operatief schoonmaken van wonden bij patiënten met diabetes mellitus.

Vaatlaborant

Onderzoekt met een bloeddrukmeting de doorstroming van de bloedvaten in uw armen, enkel en tenen. Dit wordt een vaatfunctie-onderzoek genoemd.

Radiologie

Als het nodig is wordt er een röntgenfoto van de voet gemaakt om een afwijking of infectie van de botten zichtbaar te maken.
 

Uw afspraak bij het Radboudumc

Heeft u binnenkort een afspraak in het Radboudumc? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak in ons ziekenhuis.

lees meer

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Samenwerkende afdelingen


Polikliniek Heelkunde

U komt op de Polikliniek Heelkunde als u een verwijzing krijgt voor het specialisme Heelkunde. lees meer

Polikliniek Interne Geneeskunde

Op de Polikliniek Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. lees meer

Polikliniek Plastische Chirurgie

Plastisch chirurgen behandelen diverse aandoeningen. Met name handchirurgie, aangeboren afwijkingen, en reconstructies na een ongeval of kwaadaardige ziekte.

lees meer

Polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichts­chirurgie

De specialisten van de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie behandelen voornamelijk ziektes en afwijkingen van mond en gelaat, zowel poliklinisch als klinisch.

lees meer

Verwijzers-informatie

Bent u een zorgprofessional uit de eerste of tweede lijn? Wij hechten veel waarde aan een goede relatie en samenwerking met u. Hier vindt u informatie dat uw contact met ons vereenvoudigt. Lees meer

Verwijzers-informatie

Bent u een zorgprofessional uit de eerste of tweede lijn? Wij hechten veel waarde aan een goede relatie en samenwerking met u. Hier vindt u informatie die uw contact met ons vereenvoudigt.
 
Voor het doorverwijzen van een patiënt met een tertiaire zorgvraag naar het Radboud Wond Expertise Centrum( RUWEC) kunt u gebruiken maken van Zorgdomein.
 
Mocht u intercollegiaal willen overleggen met een wondprofessional neemt u contact op met de polikliniek Heelkunde
 

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet