Radboudumc Parkinson Symposium
Wij organiseren ieder jaar een gratis symposium waar we (oud)-deelnemers aan onze onderzoeken naar parkinson en andere geïnteresseerden informeren over onze onderzoeken en de laatste inzichten over parkinson op wetenschappelijk gebied. Op deze pagina vindt u meer informatie over het aankomende symposium. Ook kunt u hier presentaties en foto's van het vorige symposium terugkijken.
Symposium 2025
Waar en wanneer?
Het symposium van 2025 vindt plaats op 16 mei op een andere locatie dan voorheen: 1931 Congrescentrum in Den Bosch.
lees meerWaar en wanneer?
Het symposium van 2025 vindt plaats op vrijdag 16 mei. De inloop begint om 9.00; u heeft dan ruimte om de informatiemarkt te bezoeken. Vanaf 10.00 begint het programma. Om 15.00 sluiten we af met het programma en kunt u nog tot 15.45 de informatiemarkt bezoeken.
De locatie is 1931 Congrescentrum in Den Bosch (Oude Engelenseweg 1). 1931 Congrescentrum heeft veel parkeergelegenheid voor de deur (tegen betaling) en is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Vanaf het centraal station is het 10 minuten lopen. Wanneer u de stationsuitgang aan de achterzijde 'Paleiskwartier/Brabanthallen’ neemt, ziet u de toren van het congrescentrum na ongeveer 10 minuten verschijnen. Deze toren is ook de hoofdentree van 1931 Congrescentrum. Voor meer aanwijzingen over bereikbaarheid en parkeren verwijzen wij u naar informatie over dit onderwerp op de website van 1931 Congrescentrum.
Programma
De dagvoorzitter van het programma is Tessa van de Zande. Naast het programma is er een informatiemarkt met een aantal stands van bedrijven met producten of diensten voor mensen met parkinson en hun naasten.
Plenair
- 9.00 - 10.00 Inloop genodigden & bezoek informatiemarkt
- 10.00 - 10.10 Welkom door prof. dr. Bas Bloem & Tessa van de Zande
- 10.10 - 10.35 Introductie door Research Support
- Lopende onderzoeken
- Interview met deelnemer over wat meedoen aan onderzoek inhoudt
- 10.35 - 11.15 Live vraagbaak
- Diverse vragen over parkinson worden beantwoord door Bas Bloem en parkinsonverpleegkundige Diana van Tuijl
Parallelsessies
Tijdens de parallelsessies volgt u vier presentaties. U kunt kiezen voor het programma van Zaal A, Zaal B of Zaal C. Iedere presentatie wordt twee keer gegeven en komt dus in twee van de drie zalen/programma's aan bod.
- Spraak en parkinson
Spreker: Janna Maas, expert logopedie ParkinsonNet
Spraakproblemen komen vaak voor bij parkinson, maar hoe ontstaan ze precies? En wat kunt u zelf doen om uw spraak te verbeteren? In deze presentatie krijgt u praktische inzichten en tips. - Voeding en parkinson
Spreker: Wendy Walrabenstein, onderzoeker en diëtist
Hoe kan voeding bijdragen aan uw gezondheid bij parkinson? In deze presentatie hoort u de nieuwste inzichten uit onderzoek en praktische tips voor een gezond en overwegend plantaardig voedingspatroon. - Stress en mindfulness bij parkinson
Spreker: Franziska Goltz, promovenda
Wat is de invloed van stress op de ziekte van Parkinson? En hoe kan mindfulness helpen om stress te verminderen? In deze presentatie krijgt u meer inzicht in de rol van stress en leert u hoe mindfulness u kan ondersteunen in het dagelijks leven. - Klank en spel - een kunstzinnige ervaring (interactief)
Workshopbegeleiders: Blanca Spee, hoofdonderzoeker & Marjoke Plijnaer, artistiek leider (Art Unbound)
Laat u inspireren en meeslepen in een unieke, ervaringsgerichte workshop! Samen verkennen we klank en spel, waarbij interactie en creativiteit centraal staan. Ontdek de kracht van uw verbeelding en creëer samen onvergetelijke momenten. - De relatie tussen loopconditie en activiteit
Spreker: Debbie de Graaf, promovenda
Bewegen is belangrijk voor mensen met parkinson, maar actief blijven is niet altijd vanzelfsprekend. In deze presentatie bespreken een model dat de relatie tussen loopconditie en activiteit inzichtelijk maakt en hoe dit toegepast kan worden in de zorg. - Ergotherapie bij cognitieve problemen
Spreker: Ingrid Sturkenboom, ergotherapeut-onderzoeker
Parkinson kan gepaard gaan met veranderingen in aandacht, denken en geheugen. Wat kan ergotherapie betekenen bij cognitieve problemen in het dagelijks leven? Deze presentatie biedt inzichten en praktische handvatten.
Plenair
- 14.15 - 15.00 Afsluiting door Bas Bloem
- 15.00 - 15.45 Bezoek informatiemarkt
Aanmelden
Aanmelden voor het symposium van 2025 is mogelijk vanaf donderdag 13 februari. Dan verschijnt hier het aanmeldformulier.
Veelgestelde vragen
Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen met betrekking tot het symposium.
lees meerVeelgestelde vragen
Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen met betrekking tot het symposium.
-
Het symposium is bedoeld voor mensen die deelnemen aan een onderzoek bij het Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen of mee hebben gedaan. Ook voor mensen die interesse hebben in wetenschappelijk onderzoek naar parkinson(ismen) en/of misschien in de toekomst mee willen gaan doen. De mogelijkheid bestaat om één gast mee te nemen, dit kan bijvoorbeeld uw partner zijn, een zoon of dochter of een begeleider. Dus een betrokken naaste is welkom op voorwaarde dat u deze gast ook aanmeldt. Wij willen dubbele inschrijvingen voorkomen. Uw gast dient zich niet meer apart aan te melden als u dit al heeft gedaan.
-
De toegang tot het symposium is gratis, maar aanmelden voor deze dag is verplicht. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier op deze pagina. Wij verwachten meer aanmeldingen dan het aantal beschikbare plaatsen. Als u zich heeft aangemeld maar bij nader inzien toch niet kunt, dan vragen wij u om zich af te melden door een mail te sturen naar info@onderzoek-parkinson.nl of te bellen naar 024- 80 80 141. Dan komt er weer een plekje vrij voor mensen die op de wachtlijst staan.
-
Jazeker, dat is mogelijk, op voorwaarde dat uw naaste zich aanmeldt voor het symposium.
-
U dient zich aan te melden via het aanmeldformulier op deze pagina (let op: dit is pas mogelijk vanaf donderdag 13 februari). Als u samen met een naaste komt, vragen wij u om dat aan te geven op het formulier. Let erop dat uw naaste zich niet ook zelf aanmeldt. Nadat u zich heeft aangemeld, ontvangt u een bevestiging per e-mail. Houd u uw mail dus goed in de gaten en controleer uw spambox. Als u niks heeft ontvangen, neem dan contact op met onze helpdesk door te bellen naar 024- 80 80 141 of een e-mail te sturen naar info@onderzoek-parkinson.nl.
-
Dit jaar vindt het symposium plaats op een andere locatie dan voorgaande jaren. Wij hebben voor 1931 Congrescentrum gekozen vanwege zijn vele voordelen; het heeft een ruime, lichte foyer en is overal gelijkvloers en daarom makkelijk begaanbaar, ook voor bezoekers die afhankelijk zijn van een rolstoel of een rollator. Verder is er de mogelijkheid om parallelsessies te houden, waarbij u kunt kiezen tussen verschillende sprekers en lezingen. In het programma kunt u hier meer over lezen.
-
Per auto
Uw auto kunt u makkelijk parkeren op één van de 700 parkeerplaatsen voor de deur van 1931 Congrescentrum. U parkeert overal op eigen kosten; wij verstrekken geen uitrijkaarten. De kosten van een parkeerkaart zijn €12,00. Dit kunt u alleen met een pinpas betalen, dus niet met contant geld.
Voor meer aanwijzingen over bereikbaarheid en parkeren verwijzen wij u naar informatie over dit onderwerp op de website van 1931 Congrescentrum.Per openbaar vervoer
Ook met het openbaar vervoer is 1931 Congrescentrum goed bereikbaar. 1931 Congrescentrum bevindt zich op ongeveer 15 minuten loopafstand van 's-Hertogenbosch Centraal Station. Wanneer u de stationsuitgang aan de achterzijde 'Paleiskwartier/Brabanthallen’ neemt, ziet u de toren van het congrescentrum na ongeveer 10 minuten verschijnen. Deze toren is ook de hoofdentree van 1931 Congrescentrum.
-
Er is een mooi ochtendprogramma voor u samengesteld. Om alle onderdelen goed aan de orde te kunnen laten komen, is er tot aan de lunch geen ruimte voor een pauze. Wij hebben er begrip voor als u tussendoor toch even de zaal verlaat om gebruik te maken van het toilet.
Wij verstrekken in de ochtend aan iedereen een flesje water voor het innemen van eventuele medicatie.
-
Iedereen die zich aanmeldt, dient op het inschrijfformulier aan te geven of een gratis lunch(tas) gewenst is zodat wij u deze in de lunchpauze kunnen geven. Deze lunchtassen worden met zorg samengesteld en zijn geheel vegetarisch (we volgen hierin het beleid van het Radboudumc).
Er kan niet worden voorzien in een lunch voor mensen met een allergie. Mocht u een allergie hebben, dan vragen wij u om zelf uw lunch mee te nemen.
-
De gehele dag is er een informatiemarkt met stands van onder andere Abbvie, Aldenhuijsen Slaapsystemen, ATO-FORM, Centrafarm, Cue to Walk, Parkinson Vereniging, Rollz, Stil en Wolk heupairbag.
-
Ons programma richt zich specifiek op de ziekte van Parkinson. PSP, MSA en andere vormen van parkinsonismen komen dus niet specifiek aan bod tijdens het Parkinson Symposium.
-
De meeste aanwezigen zijn bekend met het meedoen aan onderzoek, maar er bevinden zich ook mensen in de zaal die (nog) niet meedoen aan onderzoek. Daarnaast zijn er elk jaar weer onderzoeken waar we nog deelnemers voor nodig hebben. Daarom zullen we (weer) kort aandacht besteden aan dit onderwerp.
-
Wij willen graag zorgvuldig in kaart brengen hoeveel mensen er komen. Het is daarom noodzakelijk dat u zich aanmeldt en ook een eventuele naaste aanmeldt. Heeft u zich aangemeld maar kunt u toch niet komen, laat ons dit dan zo spoedig mogelijk weten door een bericht te sturen naar info@onderzoek-parkinson.nl of te bellen naar 024- 8080141. Wij stellen dat zeer op prijs.
-
Er worden geen opnames gemaakt van het symposium. Dat betekent dat de presentaties niet zijn terug te zien.
-
Er worden foto's gemaakt tijdens het symposium. Bij het aanmelden gaat u (en uw gast) er automatisch mee akkoord dat er foto’s gemaakt worden waar u op kunt staan. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, stuur dan een e-mail naar info@onderzoek-parkinson.nl.
Terugblik symposium 2024
Presentaties Radboudumc Parkinson Symposium 2024
Kijk hier de presentaties van het symposium op 17 mei 2024 terug.
lees meerLive Vraagbaak
Met ingestuurde vragen van deelnemers aan het symposium beantwoord door deskundigen vanuit verschillende disciplines.
lees meer