Orphacodes aandoeningen

Op Orphanet staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum. Orphanet is een internationaal erkend classificatiesysteem voor zeldzame aandoeningen. Elke zeldzame aandoening in de Orphanet database heeft een uniek identificatienummer.


Over het expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Galblaaskanker is sinds 2021 door VWS erkent en levert hoog gespecialiseerde –topreferente- zorg voor de regio Midden Oost Nederland. Zij is een verwijs-en kenniscentrum voor alle Nederlandse ziekenhuizen. Het centrum is sterk multidisciplinair ingericht, waarbij de afdeling Heelkunde en Pathologie veel wetenschappelijk onderzoek doen naar de optimale behandeling.

lees meer

Over het expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Galblaaskanker is sinds 2021 door VWS erkent en levert  hoog  gespecialiseerde –topreferente-zorg voor de regio Midden Oost  Nederland. Zij is een verwijs-en kenniscentrum voor alle Nederlandse ziekenhuizen. Het centrum is sterk multidisciplinair ingericht, waarbij de afdeling Heelkunde en Pathologie veel wetenschappelijk onderzoek doen naar de optimale behandeling.

Onze expertise zit in patiëntgerichte en gepersonaliseerde zorg op het gebied van chirurgie en  medische oncologie. Samenwerking met nationale en internationale experts bieden de mogelijkheid op de meest recente en doelgerichte behandeling aan te bieden.


Europees referentie­netwerk

Zorgprofessionals uit dit expertisecentrum werken binnen Europa samen via één van de Europese Referentie Netwerken (ERN’s), die zich richten op zeldzame en complexe aandoeningen. 

Aandoeningen en behandelingen


Orphacodes aandoeningen

Op Orphanet staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum. bekijk aandoeningen

Galblaaskanker

Galblaaskanker is een zeldzame aandoening en een agressieve vorm van kanker. Over de oorzaak van deze vorm van kanker is nog onvoldoende bekend. Vaak wordt galblaas­kanker bij toeval ontdekt tijdens of na een galblaas­operatie. Galblaaskanker geeft vaak pas laat klachten, waardoor de diagnose in een laat stadium wordt gesteld.


Behandeling galblaaskanker

Voor patiënten met galblaaskanker zijn chirurgische en systemische behandelingen beschikbaar.

lees meer

Behandeling galblaaskanker

Om patiënten met galblaaskanker te behandelen kan een operatie worden uitgevoerd en soms ook chemotherapie worden gegeven. Een operatie waarbij de tumor wordt verwijderd is de enige behandeling die een kans biedt op volledige genezing. Wordt galblaaskanker in een vroeg stadium ontdekt, dan is de overleving na de behandeling goed. Bij de groep patiënten waar bij toeval galblaaskanker is gevonden na een eerdere galblaasoperatie, is het soms zinvol om met een tweede operatie een deel van de lever en de lymfeklieren rondom de galblaas te verwijderen.

Als de galblaastumor zich al in een vergevorderd stadium bevindt, is een operatie meestal niet zinvol. Voor deze groep patiënten wordt er onderzoek gedaan om te kijken of het zinvol is om eerst met chemotherapie de tumor kleiner te maken om daarna alsnog te opereren. Waarschijnlijk biedt deze gecombineerde behandeling de beste overleving. Bij patiënten waarbij de galblaaskanker al is uitgezaaid naar andere organen (zoals bijvoorbeeld de lever) is genezing niet meer mogelijk. Soms kan wel chemotherapie worden gegeven om de klachten te verminderen en het leven te verlengen.

Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs


Wetenschappelijk onderzoek

Het expertise centrum neemt deel aan een internationaal onderzoek naar galblaaskanker.

lees meer

Wetenschappelijk onderzoek

De onderzoekers van het expertisecentrum hebben al meerdere studies gepubliceerd over de uitkomsten van de behandeling van patiënten met galblaaskanker in Nederland. Ze hebben een tool ontwikkeld die kan helpen voorspellen wat de kans is op volledige genezing na een operatie van galblaaskanker. Hiernaast hebben ze ook onderzoek gedaan naar de genetische mutaties die galblaaskanker kunnen veroorzaken.

Het expertise centrum neemt deel aan internationaal onderzoek naar galblaaskanker. Onderzoekers uit het Radboudumc hebben een internationale registratie opgezet om gegevens te verzamelen van patiënten met galblaaskanker uit de hele wereld. Inmiddels werken meer dan 40 landen mee aan het onderzoek dat tot doel heeft de behandeling en de uitkomsten voor patiënten met galblaaskanker te verbeteren.


Onderwiijs

Het expertise centrum draagt bij aan het onderwijs over deze zeldzame vorm van kanker voor chirurgen en maag-darm-leverartsen in opleiding. Op nationale en internationale congressen wordt onze kennis gedeeld met zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg van patiënten met galblaaskanker.

Onze mensen

Ons team is opgebouwd uit specialisten afkomstig van verschillende afdelingen. Zo proberen wij u de beste zorg te leveren.

  • Medewerkers
  • Intranet