In deze educatie gaan we stil staan bij acceptatie: hoe ziet dat eruit?
- Wat?
- Hoe?
- Waarom?
Wat is acceptatie?
Als u last heeft van een chronische longaandoening, zijn er vaak dingen die u niet meer kunt doen zoals u dat zelf zou willen. Denk hierbij aan sporten, hobby’s, werken, het huishouden doen, een wandeling maken of omgaan met uw kinderen of kleinkinderen. Dit kan komen doordat u bijvoorbeeld klachten heeft van benauwdheid of minder energie heeft. Deze beperkingen kunnen leiden tot gevoelens van boosheid, frustratie en/of verdriet. U verzetten tegen deze beperkingen kan ervoor zorgen dat u over uw grenzen gaat of bijvoorbeeld niet op tijd hulp vraagt. U kunt het ook ervaren als falen en/of u schuldig voelen naar uw naasten toe. Door dingen anders aan te pakken en beter met beperkingen om te gaan, gaat u zich beter voelen en krijgt u minder last van gevoelens van boosheid, frustratie en/of verdriet.
Acceptatie betekent letterlijk: ophouden van verzet
Het is een proces waar u doorheen gaat. Het belangrijkste hierbij is te weten wat het accepteren voor u betekent. Hieronder ziet u een overzicht wat het “niet accepteren” kan betekenen en wat het “accepteren” kan betekenen. Ga bij uzelf na hoe het bij u zit.
Niet accepteren |
Accepteren |
|
|
Uw omgeving
Niet alleen u krijgt met acceptatie te maken. Ook uw naasten. Ze maken ook de veranderingen in uw gezondheid mee en zien dat u last kunt hebben van emoties, klachten en beperkingen. Dit heeft ook invloed op hun leven, zoals bijvoorbeeld: niet meer samen op vakantie kunnen, minder op de kleinkinderen kunnen passen, pauzes moeten nemen als u samen wandelt of fietst, veranderingen op intiem vlak en seksualiteit, rolverdeling die verandert tussen partners, stoppen met roken en omgang met hulpmiddelen.