Over de IC en HC voor kinderen
Kinderen liggen op de Intensive Care of High Care als één of meer belangrijke lichaamsfuncties niet of niet meer goed werken. We controleren de hele dag de lichaamsfuncties van de kinderen.
lees meerOver de IC en HC voor kinderen
Kinderen liggen op de Intensive Care of High Care als één of meer belangrijke lichaamsfuncties worden bedreigd of niet meer goed werken. Bijvoorbeeld de ademhaling, bloedsomloop, interne organen en/of het centrale zenuwstelsel. Soms is het nodig dat een apparaat deze lichaamsfuncties overneemt.
De naam Intensive Care & High Care Kinderen korten we vaak af naar KinderIC.
High Care of Intensive Care
High Care zorg houdt in dat belangrijke lichaamsfuncties worden bewaakt en/of ondersteund, maar niet volledig overgenomen. Bij zorg op de Intensive Care kunnen apparaten de lichaamsfuncties wel helemaal overnemen.
De Intensive Care & High Care Kinderen zit op unit C3c. Op de IC-unit C3b zijn ook een aantal plaatsen beschikbaar voor kinderen die intensive zorg nodig hebben.
-
De afdeling bestaat uit 8 bedden; 6 intensive care (IC) en 2 high care (HC) bedden. 2 kamer hebben ook een extra isolatiemogelijkheid via een sluis. Hierdoor kunnen kinderen ook geïsoleerd verpleegd worden.
-
Elke 2 uur (op de Intensive Care) of 3 uur (op de High Care) worden de belangrijkte functies van het lichaam gecontroleerd en opgeslagen in het dossier. Deze controles staan niet in het schema verwerkt.
07.30 – 08.00 uur
Verpleegkundige overdracht tussen de nacht- en dagdiensten
08.00 – 10.00 uur
Ochtendverzorging; ouders mogen helpen bij de verzorging van het kind zoals wassen en mondverzorging. Alle lijnen en eventuele wonden worden gecheckt. Medicatie wordt gegeven.
Lichamelijk onderzoek door de kinderintensivist.10.00 uur
Rusttijd voor het kind. Verpleegkundigen wisselen elkaar af voor een koffiepauze.
Doorlopend in de ochtend
Behandel- en zorgbespreking bij het bed; ouders mogen op de kamer aanwezig zijn. Als uw kind wakker is, wordt de bespreking elders gehouden.
10.00 – 12.00 uur
Onderzoeken, zoals röntgenfoto en/of behandelingen, zoals fysiotherapie. Waar mogelijk ontspanning, zoals massage, voorlezen, tv kijken of spelactiviteit. De medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) helpt daarbij.
12.30 – 14.00 uur
Rusttijd voor het kind; ouders kunnen wat gaan eten en zelf ook even rusten. Verpleegkundigen wisselen elkaar af voor de lunchpauze.
Vanaf 14.00 uur
Onderzoeken/behandelingen en een korte verzorging.
14.00 – 19.00 uur
Bezoektijd voor overige familie/naasten.
Onderzoeken en/of behandelingen indien nodig.
15.30 – 16.00 uur
Verpleegkundige overdracht tussen dag- en avonddiensten.
16:00 – 18:00 uur
Onderzoeken/behandelingen indien nodig. Waar mogelijk ontspanning, zoals massage, voorlezen, tv kijken of spelactiviteit.
19.00 – 21.00 uur
Avond- en nachtverzorging zoals mondverzorging en wisselen van houding.
21.00 – 07.30 uur
Alleen noodzakelijke controles, checks en verzorging worden gedaan. We streven naar een goede nachtrust voor u en uw kind. Er kan een ouder op de kamer slapen.
23.00 – 23.30 uur
Verpleegkundige overdracht tussen avond- en nachtdiensten.
-
Het team bestaat uit verschillende zorgverleners die samenwerken om kinderen zo goed mogelijk te behandelen en verzorgen.
Medisch behandelteam
Het medisch behandelteam bestaat uit een kinderintensivist, een medisch specialist (kinderarts) en een arts-assistent. Zij onderzoeken en bespreken de kinderen dagelijks, of vaker als dat nodig is. Ook maken zij afspraken over het medisch beleidde behandeling. We informeren vertellen u iedere dag dag over de situatiehoe het met uw kind gaat en welke zorg en behandelingen nodig zijn en het zorg- en behandelbeleid van uw kind.
Tijdens de opname op de IC Kinderen is de kinderintensivist eindverantwoordelijk voor de zorg van uw kind. Bij een langere opname wijzen we een contactarts aan voor uw kind. De behandelend specialist, bijvoorbeeld de neuroloog, blijft nauw betrokken en neemt bij overplaatsing naar een verpleegafdeling de zorg weer over.
Verpleegkundigen
Het verpleegkundig team bestaat uit verpleegkundigen High Care en Intensive Care (in opleiding). Zij zorgen voor alle verpleegkundige handelingen, bewaken uw kind en bedienen apparatuur om lichaamsfuncties, zoals ademhaling, te ondersteunen of over te nemen. Als we verwachten dat uw kind langer dan 48 uur opgenomen moet worden, dan zorgt een eerstverantwoordelijk verpleegkundige (EVV) voor de coördinatie van de verpleegkundige zorg. Deze verpleegkundige is de vaste contactpersoon voor uw kind en voor u als ouders/verzorgers, voor collega-verpleegkundigen en voor anderen die bij de behandeling betrokken zijn. De EVV zorgt niet altijd zelf voor uw kind. Wel is de EVV zoveel mogelijk aanwezig bij gesprekken tussen kind, ouders en behandelaars.
Wie komt u nog meer tegen op onze afdeling?
- Schoonmaakdienst: zij zorgen ervoor dat de afdeling schoon is, van vloer tot plafond.
- Voedingsassistenten: zij zorgen voor eten en drinken voor uw/het kinuw kindd. Als u blijft slapen krijgt u ontbijt. U kunt ook een middag- en/of avondmaaltijd bestellen en betalen bij de voedingsassistent. Voor de ouders wordt een ontbijt verzorgd als zij blijven slapen en bij hem of haar kan een middag- en/of avondmaaltijd besteld worden (tegen betaling).
- Zorghulpen: zij zorgen voor een schone, opgeruimde kamer en afdeling met aangevulde materialen.
- Medisch administratief medewerker: deze verzorgt alle administratie rond de opgenomen kinderen.
- Consulenten: zij ondersteunen de zorg en behandeling van de opgenomen kinderen en/of hun ouders. Dit kan kinderlogopedie of kinderfysiotherapie zijn, maar ook de specialist zoals de kinderneuroloog.
- Medisch maatschappelijk werk: deze kan oZij ondersteunen bij vragen over de somatische (lichamelijke) aspecten van de ziekte en behandeling en bij vragen over de gevolgen hiervan op psychisch, relationeel, sociaal en maatschappelijk vlak.
- Geestelijk ondersteuner: deze kan uw ondersteunen bij vragen op het gebied van zingeving en levensvragen.
- Medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ): zij begeleiden en ondersteunen kinderen, en ouders, broertjes en zusjes zodat ze minder angst en onzekerheid ervaren zijn, minder snel een trauma oplopen en sneller genezen.
De aansturing van het team gebeurt door de zorgmanager, de teamleiders en het medisch hoofd. Wilt u hen spreken? Dan kunt u via de baliemedewerker een afspraak maken.
Spoed of gepland
Soms weten patiënten en hun ouders vooraf dat zij naar de KinderIC gaan, bijvoorbeeld na een zware operatie. Voor anderen is de opname onverwachts.
lees meerSpoed of gepland
Geplande opname
Soms weten kinderen en hun ouders vooraf al dat zij naar de KinderIC gaan, bijvoorbeeld na een bepaalde operatie. Zij kunnen een dag van tevoren alvast een kijkje nemen op de afdeling en worden voorbereid door de medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) of verpleegkundige.
Spoedopname
Voor andere patiënten en hun ouders komt de IC-opname onverwachts. Kinderen die bijvoorbeeld een ernstig ongeluk hebben gehad, komen via de ambulance of traumahelikopter naar onze afdeling.
Overplaatsing vanuit een ander ziekenhuis
Soms worden kinderen die intensieve zorg nodig hebben overgeplaatst uit een ander ziekenhuis in de regio Zuidoost Nederland. De kinderintensivist haalt samen met een verpleegkundige uw kind op met onze Mobiele Intensive Care Unit (MICU). De MICU is een speciaal ingerichte ambulance die intensive care patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere kan brengen. Vaak, maar niet altijd, is het mogelijk om als ouder voorin naast de chauffeur mee te rijden. Van tevoren is er al tijdens het overleg tussen de kinderarts en intensivist om advies over de behandeling te geven.
Onze zorg
Meer informatie
Informatie voor kinderen
Hier vind je meer informatie over de tijd in het ziekenhuis, blijven slapen en wanneer vrienden en familie op bezoek kunnen komen.
lees meerInformatie voor ouders
U mag zo vaak bij uw kind zijn als u wilt. Twijfelt u welke dingen u zelf kunt of mag doen? Overleg dan met de verpleegkundige.
lees meerBezoekafspraken
Op de IC Kinderen mogen 2 personen tegelijk op bezoek zijn bij uw kind, waarvan altijd één de ouder is. Voor u als ouders geldt geen vaste bezoektijd, u kunt 24 uur per dag bij uw kind zijn.
lees meerBezoekafspraken
Op de IC Kinderen mogen 2 personen tegelijk op bezoek zijn bij uw kind, waarvan altijd één de ouder is. Voor u als ouders geldt geen vaste bezoektijd, u kunt 24 uur per dag bij uw kind zijn. U krijgt gedurende het verblijf van uw kind op de IC Kinderen een speciale badge waarmee u zelf de toegangsdeur kunt openen. Alle andere bezoekers kunnen aanbellen. De verpleegkundige maakt dan op afstand de toegangsdeur van de afdeling open. We vragen hiervoor uw geduld.
Bezoek, anders dan de ouders, is welkom van 14.00 tot 19.00 uur. Bezoek wordt alleen toegelaten onder begeleiding of met toestemming van de ouders. Wij verzoeken u om in het belang van de patiëntjes niet vaak te wisselen van bezoek.
Bezoek van broertjes en zusjes is alleen toegestaan onder begeleiding van de ouder(s).
Andere kinderen (vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes) mogen op bezoek komen na overleg met de verpleegkundige die voor uw kind zorgt. We verzoeken u ’s middags tijdens het rustuur (12.30 - 14.00 uur) en ’s avonds na 20.00 uur de rust op de IC Kinderen te handhaven.
Naast de afdeling is de ‘Ronald McDonald’ huiskamer. Deze is bedoeld voor ouders, broertjes en zusjes van de opgenomen kinderen. Er zijn zitjes in de centrale hal bij de liften voor de overige bezoekers.
In de huiskamer is een koffieautomaat, een magnetron, een koelkast (bij gebruik hiervan graag naamstickers van uw kind op de producten plakken), een toilet en douchegelegenheid. Ook zijn er kluisjes om uw waardevolle spullen in op te bergen. Deze ruimte kan gebruikt kunnen worden door alle aanwezige ouders.
Gebruik telefoon
Op de IC Kinderen is het bellen met de mobiele telefoon niet toegestaan omdat de gesprekken de rust en concentratie verstoren op de kamer van uw kind. Uw telefoon mag wel in de stille modus gebruikt worden. In de Ronald McDonald huiskamer en buiten de IC Kinderen kunt u wel bellen.
Foto’s en video-opnamen
Vanwege de privacy gelden voor het gebruik van videocamera’s en fototoestellen de volgende regels:
- Fotograferen is toegestaan, onder voorwaarde dat u alleen uw eigen kind fotografeert.
- Het maken van een video-opname is niet toegestaan omdat u dan onbedoeld gesprekken en beelden van anderen kunt maken. Er kan alleen een uitzondering gemaakt worden na overleg met de arts en in aanwezigheid van een verpleegkundige.
- Het fotograferen of filmen van medewerkers zonder hun uitdrukkelijke toestemming is niet toegestaan.
Delen via social media
Uiteraard mag u via social media laten weten wat u van het Radboudumc vindt. U mag echter niet zomaar foto’s of filmpjes die u in het Radboudumc heeft gemaakt op social media zetten. Hiervoor moet u altijd toestemming vragen aan de persoon die u wilt fotograferen of filmen. Ga respectvol om met privacy, bijvoorbeeld wanneer iemand na plaatsing van een foto of film verzoekt om deze te verwijderen. Wij verzoeken u om geen foto’s van medewerkers te plaatsen en/of namen te noemen. Wees u bewust van het karakter van social media. Alles wat u op internet plaatst is (en blijft) vindbaar. Plaats niets op social media dat u, andere patiënten of medewerkers van het Radboudumc kan schaden.