Wat is dialyse?
Bij ernstig zieke kinderen op de KinderIC kunnen naast de longen en/of het hart, ook de nieren minder goed gaan werken. In ernstige gevallen kan daarom nierfunctie vervangende behandeling nodig zijn. Dit wordt ook wel dialyse genoemd.
Soorten dialyse
Er zijn twee soorten dialyse: Hemodialyse (HD) en Peritoneaal dialyse (PD).
lees meerSoorten dialyse
Er zijn twee soorten dialyse: Hemodialyse (HD) en Peritoneaal dialyse (PD).
Als de nieren niet meer goed werken moeten deze functies worden overgenomen. Op de Kinder Intensive Care gebeurt dit door een continu dialyse apparaat (HD) wat het bloed rechtstreeks zuivert of door een dialyse vorm die gebruik maakt van het buikvlies, zogenaamd peritoneaal dialyse (PD). Voor beide vormen van dialyse is een speciale katheter nodig en zal deze op de afdeling of op de operatiekamer worden ingebracht.
-
Een machine laat bloed door een filter (kunstnier) lopen en verwijdert zo afvalstoffen en vocht uit het bloed. Vervolgens wordt er vocht zonder afvalstoffen toegevoegd en via dezelfde catheter weer teruggegeven aan de patiënt. Deze hoeveelheid vocht kan worden aangepast afhankelijk van het vocht dat een patiënt binnenkrijgt met voeding en medicatie.
-
Bij peritoneaal dialyse wordt het bloed gefilterd door middel van buikspoeling. Bij deze vorm van dialyse werkt het buikvlies (peritoneum) als een filter. Door een katheter in de buik loopt spoelvloeistof in en uit het lichaam. Hiermee worden afvalstoffen en vocht mee uit het lichaam van de patiënt genomen.