Wat is de Intensive Care & High Care kinderen?
Het is een plek in het ziekenhuis waar kinderen liggen die erg ziek zijn, gewond zijn of moeten bijkomen van een zware operatie. Hier vind je meer informatie over de tijd in het ziekenhuis, blijven slapen en wanneer vrienden en familie op bezoek kunnen komen.
lees meerWat is de Intensive Care & High Care kinderen?
Het is een plek in het ziekenhuis waar kinderen liggen die erg ziek zijn, gewond zijn of moeten bijkomen van een operatie. Met behulp van apparaten wordt in de gaten gehouden hoe het met ze gaat.
De apparaten controleren hoe het gaat met ademen, het bloed, de organen of de hersenen. Soms is het nodig dat een machine helpt met bijvoorbeeld het ademen.
De dokter op de Kinder IC noemen we ook wel een 'intensivist'.
De naam Intensive Care & High Care Kinderen korten we vaak af naar KinderIC.
-
Soms weten kinderen en hun ouders al dat zij naar de KinderIC gaan, bijvoorbeeld na een zware operatie. Je kunt dan een dag van tevoren alvast een kijkje nemen op de afdeling. De verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) vertelt je meer over de opname.
Je mag je eigen knuffel, dekbedovertrek en kussen meenemen, zodat je je wat meer thuis voelt.
Spoed
Soms is een kind zo ziek dat het met spoed wordt opgenomen in het ziekenhuis. Hier kun je je niet op voorbereiden.
Als kinderen uit een ander ziekenhuis extra zorg nodig hebben, dan halen de dokter en verpleegkundige het kind met onze Mobiele Intensive Care Unit (MICU) op. Dit is een speciaal ingerichte ambulance die intensive care patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere kan brengen.
-
Nee. Ieder kind heeft een eigen kamer.
-
Dat mag. Jouw ouders en broertjes of zusjes mogen de hele dag bij jou zijn, maar voor vrienden en familie zijn er speciale bezoektijden. Zij mogen op bezoek komen tussen 14.00 en 19.00 uur.
-
Samen met de verpleegkundige kunnen jouw ouders helpen bij de dagelijkse verzorging. Zoals bij het wassen van jouw haren, haren kammen, mondverzorging en het insmeren/masseren van jouw handen, armen en/of benen.
-
Ja, één van jouw ouders/verzorgers mag blijven slapen. In overleg met de verpleegkundige wordt er een opklapbed bij jou op de kamer gezet.
-
Je wordt soms in slaap gehouden, zodat je lichaam alle energie kan gebruiken om te herstellen. Als het beter met je gaat, ben je vaker wakker.
-
Als je erg ziek bent, lig je de hele dag in bed. Om ervoor te zorgen dat je niet altijd in dezelfde houding ligt als je slaapt, leggen we jou vaak in een andere houding. Dit doen we om de 3-4 uur.
Als het wat beter gaat ben je vaker wakker en kom je ook vaker uit bed. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie.
Dit is een voorbeeld van hoe een dag op de KinderIC eruitziet.
07.30 – 08.00 uur
De verpleegkundigen van de nachtdienst gaan naar huis en de verpleegkundigen met dagdienst starten met hun werk.
08.00 – 10.00 uur
Ochtendverzorging: jouw ouders mogen helpen bij de verzorging van het jou, zoals wassen en tandenpoetsen. De verpleegkundige doet een paar controles en je krijgt medicijnen. Ook de dokter doet een controle.
10.00 uur
Rusttijd
Doorlopend in de ochtend
Bespreking bij het bed: De dokters en verpleegkundigen bespreken hoe het met jou gaat. Jouw ouders mogen daar bij zijn. Als je wakker bent overleggen ze op een andere kamer.
10.00 – 12.00 uur
Onderzoeken, zoals röntgenfoto en/of behandelingen, zoals fysiotherapie. Soms is er tijd voor ontspanning, zoals een massage, voorlezen, tv kijken of een spel spelen. De medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) helpt daarbij.
12.30 – 14.00 uur
Rusttijd
Vanaf 14.00 uur
Onderzoeken/behandelingen en een korte verzorging.
14.00 – 19.00 uur
Bezoektijd: jouw familie en vrienden mogen op bezoek komen.
Als het nodig is, is er ook tijd voor onderzoeken en behandelingen.
15.30 – 16.00 uur
De verpleegkundigen van de dagdienst gaan naar huis en de verpleegkundigen met avonddienst starten met hun werk.
16:00 – 18:00 uur
Onderzoeken/behandelingen. Soms is er tijd voor ontspanning, zoals een massage, voorlezen, tv kijken of een spel spelen.
19.00 – 21.00 uur
Avond- en nachtverzorging, zoals tandenpoetsen.
21.00 – 07.30 uur
Alleen noodzakelijke controles, checks en verzorging worden gedaan. Eén van jouw ouders mag blijven slapen.
23.00 – 23.30 uur
De verpleegkundigen van de avonddienst gaan naar huis en de verpleegkundigen met nachtdienst starten met hun werk.
-
Op alle kamers hangen camera’s. De beelden worden niet opgeslagen, maar artsen en verpleegkundigen kunnen de beelden zien op een beeldscherm achter de centrale bewakingsbalie. Zo kunnen ze in de gaten houden hoe het met je gaat, ook als ze niet op jouw kamer zijn.
Als het gordijn bij jouw bed dichtgaat, dan ben je niet meer in beeld.
Filmpjes en geluiden
Op de KinderIC hoor je veel verschillende geluiden en zie je allemaal apparaten. Op de website IC-Connect vind je filmpjes en en kun je de geluiden beluisteren. Zo weet je welk geluid bij welk apparaat hoort en krijg je alvast een idee van hoe het gaat op de KinderIC.
Meer informatie
Wie kom je tegen? in het ziekenhuis
In het ziekenhuis kom je allerlei medewerkers tegen. Dokters, verpleegkundigen maar ook andere mensen die je helpen met beter worden.
lees meerOverplaatsing naar de kinderafdeling
Als het beter gaat gaan de meeste kinderen naar een verpleegafdeling. Je hebt dan geen ondersteuning of beademing meer nodig van een machine, maar je moet nog wel herstellen.
lees meerOverplaatsing naar de kinderafdeling
Als het beter gaat gaan de meeste kinderen naar een verpleegafdeling. Dit kan de verpleegafdeling in het Amalia kinderziekenhuis zijn of een ziekenhuis bij jou in de buurt. Je hebt dan geen ondersteuning of beademing meer nodig van een machine, maar je moet nog wel verder herstellen.
Wennen
Het kan even wennen zijn dat je minder zorg nodig hebt.
De verpleegkundigen op de verpleegafdelingen zorgen voor meer kinderen en daardoor zie je ze minder vaak, maar je kunt ze altijd oproepen als er iets aan de hand is.
Meer informatie
Follow-up poli
Als je weer thuis bent nadat je langer dan 24 uur op de KinderIC hebt gelegen, dan word je uitgenodigd voor een afspraak op de polikliniek (Follow-up poli). Ook jouw ouders en broetjes/zusjes mogen mee. Tijdens de afspraak vragen we hoe het met jullie gaat en als jullie dat fijn vinden, brengen we een bezoek aan de KinderIC. De afspraak duurt ongeveer 1 uur.
Je rot voelen omdat je ziek bent
Als je ziek bent, kun je je rot voelen. Op deze pagina leggen we uit hoe we je hierbij kunnen helpen, zodat je je hopelijk minder rot voelt. lees meerNa de opname
Tijdens een ziekenhuisopname komt er veel op je af. Het niet altijd duidelijk voor je wat er gebeurt. Je kunt je anders voelen na een periode in het ziekenhuis. Ook jouw broertjes en zusjes kunnen zich anders voelen. Op deze website vind je meer informatie over stress na een opname en hoe je daarmee omgaat.