Dokter

Een dokter noemen we ook wel arts. De arts probeert jou beter te maken. Er zijn een heleboel verschillende soorten artsen. De ene arts weet bijvoorbeeld heel veel over nieren, de andere weer meer over het hart. Er zijn ook dokters die operaties doen. Die noemen we chirurgen. Soms heeft een dokter een moeilijke naam, bijvoorbeeld uroloog of neuroloog. Als je niet weet wat dit betekent, mag je het natuurlijk altijd vragen.

Meestal is er één arts die vaak bij jou langskomt. Hij vertelt jou en je ouders alles over de behandeling. Dit is de afdelingsarts. Je kunt hem of haar al je vragen stellen.

Er is één hoofdbehandelaar. Deze dokter houdt in de gaten wat er gebeurt en hoe het met jou gaat. Je ziet deze dokter minder vaak. 

Wie kom je tegen?

In het ziekenhuis kom je allerlei medewerkers tegen. Dokters, verpleegkundigen maar ook andere mensen die jou helpen en voor je zorgen. De ene mederwerker zie je waarschijnlijk vaker dan de ander, dat is afhankelijk van de zorg die jij nodig hebt.


Medewerkers polikliniek Amalia kinderziekenhuis

Heb je een afspraak op de polikliniek Amalia kinderziekenhuis? Dan ben je vast benieuwd met wie. Hier vind je wie er in dit team zit:


Verpleegkundige

Als je in het ziekenhuis ligt, zie je de verpleegkundige het vaakst. Hij of zij zorgt voor jou als je in het ziekenhuis ligt. lees meer

Verpleegkundige

Als je in het ziekenhuis ligt, zie je de verpleegkundige het vaakst. Hij of zij zorgt voor jou als je in het ziekenhuis ligt. Samen met je ouders helpt de verpleegkundige jou met wassen en aankleden. Ook krijg je jouw medicijnen van de verpleegkundige.  

Er hangt een bel bij je bed. Daarmee kun je de verpleegkundige roepen als het nodig is. Bijvoorbeeld als je je niet lekker voelt of pijn hebt.  Dan proberen ze zo snel mogelijk bij je langs te komen. Je kunt ook altijd al je vragen stellen aan de verpleegkundige.

Er zijn heel veel verschillende verpleegkundigen op de afdeling. Daarom zie je niet altijd dezelfde. Maar je leert ze snel genoeg kennen.


Dokter

Een dokter noemen we ook wel arts. De arts probeert jou beter te maken.

meer

Medisch pedagogisch zorgverlener

De medisch pedagogisch zorgverleners kunnen jou helpen tijdens je bezoek aan het ziekenhuis. Je herkent ze aan hun oranje jasjes. Ze helpen je bijvoorbeeld door afleiding te geven tijdens een bloedafname of onderzoek, en als je geopereerd wordt leggen ze uit hoe dat allemaal gaat.

meer lezen

Medisch pedagogisch zorgverlener

De medisch pedagogisch zorgverleners (MPZ) kunnen jou helpen tijdens je bezoek aan het ziekenhuis. Je herkent ze aan hun oranje jasjes. Ze zijn niet altijd bij jouw afspraken. De verpleegkundige of arts kan samen met jou en/of je ouders/verzorgers ondersteuning vragen van de medisch pedagogisch zorgverlener. 

Wat doen we?

De MPZ bekijkt samen met jou hoe we een onderzoek of behandeling voor jou zo prettig mogelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld door in een andere houding te zitten of juist te gaan liggen, door jou af te leiden of door je stap voor stap te vertellen en te laten zien hoe de handeling gaat. De MPZ stelt jou ook vragen en legt je dingen uit. Ze vinden het belangrijk om te weten wat jij ergens van vindt. Geef aan wat jou helpt en wat je nodig hebt. 

Tijdens een ziekenhuisopname blijf je één of meerdere dagen slapen in het ziekenhuis. Als je wil, kunnen we samen met jou kijken naar hoe je jouw dagen in het ziekenhuis kunt indelen. Denk dan aan rustmomenten, of tijdstippen waarop je kunt doen wat jij leuk vindt, zonder dat er een zorgverlener op jouw kamer komt. Ook kijken we samen met jou hoe je tijdens je opname contact kunt houden met vrienden en school.    

Als we jou voorbereiden op een operatie doen we dat op de manier die bij jou past. Wil je dat we het voordoen op een pop of vind je het fijner om samen een filmpje of boek te kijken? Als we meegaan naar een onderzoek dan kunnen we je op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld door je te helpen focussen op iets anders, waardoor je je meer kunt ontspannen. We kunnen dan samen in het zoekboek aan de slag gaan of we helpen je bij het gebruik van onze speciale (VR-)bril. Met deze bril kun je films kijken of spelletje doen. Het kan ook zo zijn dat jij het juist wel fijn vindt om te kunnen zien wat er gebeurt, dan geven we je tussendoor extra uitleg.  

Daarnaast kunnen we jouw ouders/verzorgers en broertjes of zusjes helpen om te gaan met het ziekenhuisbezoek. Ook hebben we het met ze erover hoe ze jou kunnen helpen.  

Tip

Hier vind je allemaal informatie die je kunt bekijken voordat je naar het ziekenhuis. Kijk bijvoorbeeld het filmpje over een opname in het ziekenhuis, een operatie of MRI. 


Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist weet heel veel van jouw ziekte en van jouw behandeling. De verpleegkundig specialist ziet ook andere kinderen die hetzelfde hebben als jij. lees meer

Verpleegkundig specialist

Een verpleegkundig specialist doet taken van een verpleegkundige en taken van een dokter. Hij of zij weet heel veel van jouw ziekte en van jouw behandeling. De verpleegkundig specialist ziet ook andere kinderen die hetzelfde hebben als jij. Je kunt al je vragen stellen aan de verpleegkundig specialist.

 


Physician assistant

De physician assistant (PA) probeert jou beter te maken en vertelt je alles over de behandeling. Je kunt een PA zowel op de dagbehandeling als op de verpleegafdeling tegenkomen. 

lees meer

Physician assistant

De physician assistant (PA) probeert jou beter te maken. Hij of zij werkt samen met verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners, zoals de medisch pedagogisch zorgverlener. Je kunt een PA zowel op de dagbehandeling als op de verpleegafdeling tegenkomen. De PA vertelt jou en je ouders alles over de behandeling. Het is eigenlijk de ‘afdelingsarts’. Je kunt hem of haar al je vragen stellen.

Bij je bed hangt een bord met de naam en een foto van je hoofdbehandelaar. Je ziet deze dokter minder vaak dan de PA. Maar dat is wel de dokter die alles wat er met je gebeurt, in de gaten houdt.  


Verpleeg­assistent

De verpleegassistent of zorghulp helpt de verpleegkundige op de afdeling. lees meer

Verpleeg­assistent

De verpleegassistent of zorghulp helpt de verpleegkundige op de afdeling. Ze zorgen ervoor dat alle spullen die in de kasten liggen er zijn. Zoals handdoeken en dekens. Soms maken ze je bed op. Ze helpen de verpleegkundigen ook met het schoonmaken van spullen. Of bijvoorbeeld met het ophalen van medicijnen bij de apotheek.

Anesthesioloog

In het ziekenhuis wordt de anesthesioloog ook wel de ‘slaapdokter’ genoemd. De anesthesioloog brengt je in slaap als je geopereerd wordt of bijvoorbeeld een bepaald onderzoek krijgt. lees meer

Anesthesioloog

In het ziekenhuis wordt de anesthesioloog ook wel de ‘slaapdokter’ genoemd. De anesthesioloog brengt je in slaap als je geopereerd wordt of bijvoorbeeld een bepaald onderzoek krijgt. Ook zorgt hij ervoor dat je weer wakker wordt als de operatie klaar is.  

Je ziet de slaapdokter al van te voren. De slaapdokter vraagt je wat jij zelf het fijnst vindt. Hij spreekt dan met jou en je ouders af hoe je gaat slapen. Als je vragen hebt, mag je die natuurlijk altijd stellen.  


Voedings­assistent

De voedingsassistenten zorgen voor het eten. lees meer

Voedings­assistent

De voedingsassistenten zorgen voor het eten. Ze brengen jouw ontbijt, drinken, fruit en brood tussen de middag. Meestal komen ze ’s morgens bij je langs om te vragen wat je ’s avonds wilt eten. Bij de voedingsassistent kunt je ook doorgeven als je papa, mama, broertje, zusje, opa of oma mee wil eten.  

Leerkracht

Sommige kinderen moeten langer in het ziekenhuis blijven en kunnen dan niet naar hun eigen school. Dan komt de leerkracht (meester of juf) bij je langs op je kamer. meer

Leerkracht

Sommige kinderen moeten langer in het ziekenhuis blijven en kunnen dan niet naar hun eigen school. Dan komt de leerkracht bij je langs op je kamer. Of je gaat naar de school toe in het ziekenhuis als dit mag van dokter.


Kinderfysio­therapeut

Soms kan het na een operatie best moeilijk of spannend zijn om te bewegen. De kinderfysiotherapeut helpt je dan. lees meer

Kinderfysio­therapeut

Soms kan het na een operatie best moeilijk of spannend zijn om te bewegen. Bijvoorbeeld omdraaien in bed of in een stoel gaan zitten. De kinderfysiotherapeut helpt je dan. Je doet samen oefeningen zodat het bewegen makkelijker gaat en minder pijn doet.  


Schoonmaker

De schoonmaker zorgt ervoor dat alle kamers goed schoongemaakt worden. lees meer

Schoonmaker

De verpleegassistent of zorghulp helpt de verpleegkundige op de afdeling. Ze zorgen ervoor dat alle spullen die in de kasten liggen er zijn. Zoals handdoeken en dekens. Soms maken ze je bed op. Ze helpen de verpleegkundigen ook met het schoonmaken van spullen. Of bijvoorbeeld met het ophalen van medicijnen bij de apotheek.

Kinder­psycholoog

Soms is het spannend om ziek te zijn of in het ziekenhuis te liggen. Je kunt je daardoor niet fijn voelen of je zorgen maken. Dan kan de kinderpsycholoog je helpen. lees meer

Kinder­psycholoog

Soms is het spannend om ziek te zijn of in het ziekenhuis te liggen. Je kunt je daardoor niet fijn voelen of je zorgen maken. Dan kan de kinderpsycholoog je helpen. Ze kijkt samen met jou wat er aan de hand is. Ze kan je helpen bij dingen die je moeilijk vindt of waar je tegenop ziet. Ze kan je bijvoorbeeld leren minder bang te zijn. Of hoe je aan anderen kan vertellen wat voor ziekte je hebt.


Kinder­ergotherapeut

Soms gebeurt het dat je na een operatie of ziekte dingen niet meer goed kunt doen. Bijvoorbeeld jezelf aankleden. De kinderergotherapeut helpt je dan. lees meer

Kinder­ergotherapeut

Soms gebeurt het dat je na een operatie of ziekte dingen niet meer goed kunt doen. Bijvoorbeeld jezelf aankleden, spelen of je handen gebruiken. De kinderergotherapeut helpt je dan met oefeningen of met een hulpmiddel zodat het makkelijker gaat.

Filmpjes over hoe het gaat in het ziekenhuis

Ga samen met Oscar en Fleur op pad. Zij geven je een rondleiding over de verpleegafdeling, vertellen wie er voor je gaan zorgen en je komt meer te weten over hoe dingen gaan in het ziekenhuis.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet