Slapen in het ziekenhuis
Je blijft slapen in het ziekenhuis als je geopereerd, behandeld of onderzocht wordt. Dat kan even duren en daarom blijf je slapen. Tijdens de opname heb je een eigen kamer. Eén van je ouders/verzorgers mag blijven slapen.
lees meerSlapen in het ziekenhuis
-
Je blijft slapen in het ziekenhuis als je geopereerd of behandeld wordt en daarna beter moet worden. Dat kan even duren. Soms een paar dagen. Maar dat kan ook langer duren. Ook kan het zijn dat de arts nog niet precies weet wat er met je aan de hand is. Je krijgt dan een paar onderzoeken. Die onderzoeken zijn meestal niet allemaal op één dag. Dan is het nodig dat je wat langer in het ziekenhuis blijft.
-
Er is één dokter die jou behandelt of opereert. Ook is er een team van dokters die voor jou zorgen. Ze komen vaak even bij je kijken, op je kamer. Als je iets wilt weten, kun je dat aan de dokters vragen.
-
Tijdens de opname heb je een eigen kamer voor jou en je ouders/verzorgers.
Een tafel of een bed
Op de kamer vind je een zitje met een tafel in het midden. Dit zitje is handig om te bouwen naar een bed, zodat 1 ouder/verzorger bij jou op de kamer kan slapen. Dit noemen we “rooming-in”. Beddengoed is te vinden in de lades onder het zitje. Als je weer naar huis magi is het fijn zijn als jullie het beddengoed van het Rooming-in bed willen afhalen. Hier maak je het team van zorghulpen erg blij mee.
Kasten
In de kasten tegen de badkamerwand en het nachtkastje mag je jouw spullen opbergen. Berg je spullen netjes op, zodat niemand erover kan struikelen. Zo houden we het samen veilig.
Kluisje
Handig om te weten is dat er onder in de grote kasten een kluisje zit, hier kun je al je waardevolle spullen in opbergen als je weggaat uit de kamer. We raden ook aan dat ouders/verzorgers hun waardevolle spullen hierin opbergen.
Aanrecht
Tegen de muur bij de voordeur staat een aanrecht met wat kastjes. Daar hangen vaak handschoenen. Deze plek hebben de verpleegkundigen nodig om goed voor jou te kunnen zorgen. Zij vinden het erg fijn als deze plek leeg blijft voor medische spullen. Gelukkig heb je genoeg ruimte voor je spullen in de rest van de kamer.
Badkamer
De badkamer zit achter de schuifdeuren. Daar kun je douchen, wassen en naar de wc gaan. Als het nodig is, helpt een verpleegkundige je daarbij. Ook jouw ouders/verzorgers mogen de badkamer gebruiken. Ander bezoek kan de toiletten op de gang gebruiken.
Whiteboard
Ook vind je een whiteboard op de kamer. Hierop mag jij schrijven wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. De verpleegkundigen en dokters kunnen hier afspraken en weetjes opschrijven.
-
Je mag meestal gewoon je bed uit als je dat wilt. En als je dat kan. Ook mag je je kamer uit. Je mag niet zomaar van de afdeling af. Dat moet je even aan de verpleegkundige vragen.
Van 12.30 tot 14.00 uur is het rusttijd op de afdelingen. Dan is het rustig en zoveel mogelijk stil. Veel kinderen gaan dan even slapen, of op hun bed liggen lezen.
-
Je eet op je kamer, meestal op je bed. De voedingsassistenten zorgen voor het eten. Ze brengen jouw ontbijt, drinken, fruit en brood tussen de middag en je avondeten. Je vader, moeder, broers of zussen, opa of oma mogen ook blijven eten in het ziekenhuis. Ze moeten dat dan doorgeven aan de voedingsassistenten.
Iedere dag (meestal ’s morgens) krijg je een soort menukaart voor je ontbijt, het middageten en het avondeten. Daar staat het eten en drinken op, waar jij die dag uit mag kiezen. Als je sommige dingen niet mag eten of drinken, dan weet het ziekenhuis dit.
Tussendoortje
Wil je tussendoor iets drinken of eten? Dan mag je dat gewoon aan de verpleegkundige of voedingsassistent vragen. Je mag niet zomaar de keuken van de afdeling in lopen.
Wat neem ik mee?
- Alle medicijnen die je thuis gebruikt (en overzicht van je medicijnen).
- Identiteitsbewijs.
- Tandenborstel (met je naam erop) en tandpasta.
- Kam en/of haarborstel.
- Haargel of wax.
- Pyjama's.
- Gewone kleren voor overdag.
- Ondergoed.
- Knuffel, lievelingsspeelgoed of lievelingsspel en/of leesboek.
- Foto’s, bijvoorbeeld van je familie, van je lievelingsdier of vriend(in) of iets anders van thuis.
- Je mag ook je laptop, tablet of mobiele telefoon meenemen. Het ziekenhuis heeft WiFi.
- Op de afdeling zijn ook een Playstation 4 en Wii spelcomputer. Er zijn veel spelletjes. Heb je thuis een spel dat je heel graag speelt? Neem dat dan ook mee naar het ziekenhuis.
Filmpjes over hoe het gaat in het ziekenhuis
Ga samen met Oscar en Fleur op pad. Zij geven je een rondleiding over de verpleegafdeling, vertellen wie er voor je gaan zorgen en je komt meer te weten over hoe dingen gaan in het ziekenhuis.
lees meerBezoek en post
Je ouders, broertjes en zusjes mogen de hele dag bij je zijn. Wil iemand jou een kaartje sturen? Hier vind je het adres.
lees meerBezoek en post
Als je één of meerdere dagen moet blijven slapen in het Amalia kinderziekenhuis, dan mogen je ouders de hele dag bij je zijn. Ook je broertjes en zusjes zijn de hele dag welkom.
Bezoek tussen 15.00 en 20.00
Andere familieleden, zoals je opa of oma, en vrienden kunnen bij je op bezoek komen tussen 15.00 uur 's middags en 20.00 uur 's avonds. Er mogen niet meer dan 2 mensen tegelijk bij je op bezoek zijn, anders is het misschien te druk voor je.
Eén van je ouders mag ook blijven slapen bij jou op de kamer.
Post
Wil iemand jou een kaartje sturen terwijl je in het ziekenhuis bent? Dan kan via dit adres:
Radboudumc
<naam>
Amalia kinderziekenhuis, Route 801
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen
Weer naar huis
Meestal hoor je een dag van te voren dat je weer naar huis mag. Vaak mag je ’s morgens al naar huis. De verpleegkundige vertelt jou en je ouders dan waar jullie aan moeten denken als je weer thuis bent. Misschien moet je thuis nog goed uitrusten. Of mag je sommige dingen niet eten of drinken.
Het is vast fijn om weer naar huis te gaan. Toch moet je thuis misschien ook weer even wennen. En denk je e nog vaak terug aan alles wat je heb meegemaakt in het ziekenhuis. Het is goed als je hierover praat met je ouders. Of met andere mensen die belangrijk voor jou zijn.