Wat is een badbevalling?

In het Radboudumc is het mogelijk om in bad de weeën op te vangen of te bevallen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting mogelijk iets sneller kan gaan. lees meer

Wat is een badbevalling?

In het Radboudumc is het mogelijk om in bad de weeën op te vangen of te bevallen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting mogelijk iets sneller kan gaan. Het bevalbad is dieper dan een normaal bad en beschikt over een soort ingebouwde stoel, die aanvoelt als een zacht kussen. 

Hoe werkt een badbevalling?

Tijdens de bevalling staat het opblaasbare bevalbad in de verloskamer. In het bad wordt een persoonlijke hoes geplaatst voor de hygiëne. Binnen een uur is het bad helemaal gevuld. Het water wordt op een constante aangename temperatuur gehouden. Je kunt zelf aangeven  hoe lang je in bad wilt blijven. Meestal varieert dit van één tot meerdere uren. De bevalling zelf kan in sommige gevallen ook plaatsvinden in het bad. De geboorte van de moederkoek zal, nadat we de navelstreng hebben laten uitkloppen, in principe op bed plaatsvinden.
 

Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Drukke periode in de geboortezorg

Onze zorg proberen we zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de wensen die je hebt voor jouw bevalling, maar door drukte in de geboortezorg is niet altijd alles mogelijk.

lees meer

Drukke periode in de geboortezorg

Onze zorg proberen we zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de wensen die je hebt voor jouw bevalling, maar door drukte in de geboortezorg is soms niet altijd alles mogelijk.

  • Door drukte kan het bijvoorbeeld zijn dat je wat langer moet wachten voordat je voor een afspraak terechtkunt bij de verloskundige of gynaecoloog.
  • Bevallen in bad: een badbevalling vraagt om speciale begeleiding. Bij grote drukte kan het zijn dat we badbevallingen niet meer aanbieden.  
  • Na een keizersnede wordt je kindje vaak direct onderzocht. Als het goed met jou gaat, word je naar de verkoeverkamer gebracht. Als het erg druk is kan niet bij iedere keizersnede een verloskundige mee naar de verkoeverkamer. De baby gaat dan alvast met jouw partner en de verloskundige mee naar de afdeling, terwijl jij op de verkoeverkamer ligt. Hierdoor kun je pas huid-op-huid contact met je kindje hebben als je terug bent op de afdeling.

Bespreek je wensen en verwachtingen met je gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen je vertellen wat er wel en niet kan en of er andere mogelijkheden zijn.


Kan ik in bad bevallen?

Als je graag in bad zou willen bevallen dan kan je dit op de poli al bij je arts of verloskundige aangeven. Samen zullen jullie dan bekijken of het in jouw situatie mogelijk is om veilig in bad te bevallen. lees meer

Kan ik in bad bevallen?

Als je graag in bad zou willen bevallen dan kan je dit op de poli al bij je arts of verloskundige aangeven. Samen zullen jullie dan bekijken of het in jouw situatie mogelijk is om veilig in bad te bevallen. Als je pas tijdens de bevalling bedenkt dat je graag in bad wil bevallen dan kan je dat op dat moment ook nog aangeven. Het bad kan en hoef je niet te reserveren.

De arts of verloskundige die de bevalling begeleidt, kan besluiten dat het toch beter is voor de gezondheid van jezelf en/of je kind om buiten het bad te bevallen. Jouw veiligheid en die van je kind heeft altijd de eerste prioriteit. Redenen waarom je niet in bad kunt bevallen zijn bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent van een tweeling of een baby in stuitligging. Ook moet je goed mobiel zijn en makkelijk uit bad kunnen komen mocht dat nodig zijn. Ten slotte kan het zo zijn dat het bad al in gebruik is.

Kosten badbevalling

De kosten zijn € 85 en kunnen door middel van een eenmalige machtiging worden voldaan.

lees meer

Kosten badbevalling

Alle benodigdheden die je nodig hebt om het bevalbad te gebruiken kun je aanschaffen op de afdeling. Het pakket bestaat uit een handleiding, aanvoer- en afvoerslang, een afvoerpomp en een persoonlijke hoes. Deze hoes en de afvoerpomp zijn voor eenmalig gebruik. De pomp kun je als je dit wenst mee naar huis nemen. De kosten zijn € 85 en kunnen door middel van een eenmalige machtiging worden voldaan.  


Rol van de partner

Jouw partner kan je helpen bij het in en uit bad stappen en makkelijk bij het bad zitten om je te ondersteunen. Je partner kan -in zwemkleding- ook in het bad plaatsnemen als je dat wenst.
  • Medewerkers
  • Intranet