Afdelingen Verloskunde en Gynaecologie Complexe gynaecologie

Over Complexe gynaecologie

We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen. Ook voor genderbevestigende operaties kunnen mensen bij ons terecht.


Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Seksuoloog

Als u klachten heeft op seksueel gebied, kunt u terecht bij een seksuoloog.

lees meer

De Vulvapoli

Op de Vulvapoli werken gynaecologen en dermatologen samen voor patiënten met klachten aan de vulva (schaamlipregio). De meest voorkomende klachten zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn. lees meer

Wetenschap­pelijk onderzoek

Wij doen onderzoek naar de behandeling van endometriose en bekkenbodemproblematiek.


Onderwijs

Wij geven onderwijs aan studenten Geneeskunde en arts-assistenten in opleiding tot gynaecoloog. Ook organiseren we nascholingscursussen voor gynaecologen en huisartsen.


Radboudumc Onderzoekt milieu-impact van bekkenbodemoperaties

Wist je dat in Nederland en Duitsland 5-7% van de CO2-uitstoot afkomstig is van de gezondheidszorg?  

lees meer

Radboudumc Onderzoekt milieu-impact van bekkenbodemoperaties

Wist je dat in Nederland en Duitsland 5-7% van de CO2-uitstoot afkomstig is van de gezondheidszorg? Operatiekamers dragen hier aanzienlijk aan bij. In Nederland worden jaarlijks meer dan 13.000 bekkenbodemoperaties uitgevoerd, zodat maatregelen voor verduurzaming behoorlijk aan kunnen tikken. Onder leiding van gynaecoloog Kirsten Kluivers en senior onderzoeker Tim Stobernack werd de milieu-impact van bekkenbodemoperaties onderzocht. Het project werd samen met het Evangelische Krankenhaus Wesel in Duitsland uitgevoerd. De uitstoot van een gemiddelde bekkenbodemoperatie bedraagt 77 kilogram CO2. Het gebruik van wegwerpmaterialen bleek de grootste impact te hebben (40%), gevolgd door het vervoer van patiënten en medewerkers (26%).

Er is nog veel duurzaamheidswinst te behalen in de gezondheidszorg zonder dat we de kwaliteit van zorg daarmee in het gevaar brengen. De resultaten van dit project bieden concrete handvatten. Door de vergelijking tussen ziekenhuizen in twee verschillende landen kregen we nieuwe inzichten. Over en weer kunnen spaarzamere werkwijzen van elkaar overgenomen worden. Enkele voorgestelde maatregelen zijn het gebruik van andere materialen (zoals een dunner afdekdoek voor de operatietafel) en het niet standaard openen en klaarleggen van alle materialen (zoals zuigslangen), maar ook het gebruik van duurzame energiebronnen en transportmiddelen. Als we slechts 10% van de uitstoot van bekkenbodemoperaties zouden verminderen, dan scheelt dat in Nederland al ruim 100 ton CO2 per jaar.

Dit project legt de basis voor een groter duurzaamheidsproject in Nederland en Duitsland. Daarin wordt niet alleen naar de operaties gekeken, maar wordt het hele zorgpad wat een patiënt doorloopt bekeken en krijgen ook patiënten inzicht in de milieu-impact van keuzes die zij zelf eventueel kunnen maken. 

Meer weten? Neem contact op met Kirsten Kluivers of Tim Stobernack.

Het project ‘De milieu-impact van bekkenbodemoperaties’ wordt mogelijk gemaakt door het Interreg Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de EU.

 

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet