Wervelkolomchirurgie

De chirurgie van de wervelkolom vormt een wezenlijk aspect van de Orthopedie. In het Radboudumc heeft de afdeling Orthopedie zich gespecialiseerd in wervel-fracturen, infecties, tumoren en vormafwijkingen van de rug zoals de scoliose (zijwaartse verkromming van de wervelkolom), hyperkyfose (bolle kromming van de wervelkolom), spondylodese (het vastzetten van een instabiele wervelkolom) en dwarslaesies in het Acute Ruggenmergcentrum

Complex

De patiëntenpopulatie in een academisch ziekenhuis is vaak complex. In dit licht vormen juist dwarslaesie patiënten, ernstig gewonde patiënten of meervoudig gehandicapte kinderen, groepen waar binnen ons ziekenhuis de juiste aandacht voor is. Anderzijds behandelen we ook algemene aandoeningen van de tussenwervelschijven zoals hernia's, aan de lendenwervelkolom en de halswervelkolom.  

Ontwikkelingen

Ontwikkelingen op het gebied van de wervelkolomchirurgie gaan snel. Dit is een reden dat meer en meer orthopeden en neurochirurgen zich gaan subspecialiseren tot wervelkolomchirurgen. Zo is dit ook het geval in Nijmegen. De afdeling Orthopedie en Neurochirurgie hebben daarom een vast multidisciplinair team gevormd. De wervelkolom chirurgie binnen het Radboudumc vindt dan ook plaats volgens de meest recente standaarden. Zo is het gebruik van neuromonitoring (het testen van de zenuwbanen tijdens operatie) en het aanwezig zijn van continue  pre en post- operatieven zorg in ons huis gegarandeerd.
Dit is dan ook de reden dat de wervelkolomchirurgie zich steeds meer concentreert in grote universitaire centra zoals het Radboudumc.

Afdelingen Orthopedie

Over de afdeling Orthopedie

Orthopedie is een chirurgisch specialisme. Wij behandelen aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Dit doen we met en zonder operatie. Orthopedie behandelt onder andere patiënten met artrose van het heup- of kniegewricht, botkanker of een dwarslaesie.


Contact

Afdeling Orthopedie
(024) 361 44 71
contact

Aandachts­gebieden

Het specialisme Orthopedie is onderverdeeld in:
  • Bottumoren of weke delen tumoren (sarcomen) zijn zeldzame ziektebeelden. Ons centrum is gespecialiseerd in de behandeling van deze aandoeningen.

    lees meer


  • Knie- en knierevisiechirurgie

    Knieprothesechirurgie

    Op de afdeling Orthopedie plaatsen we veel knieprotheses. Naast de standaardbehandeling, plaatsen we ook hemi-knieprothesen en patellofemorale prothesen. Dit zijn prothesen die de knie gedeeltelijk vervangen. We verrichten uitgebreide reconstructies bij defecten in het bot. Dit doen we zowel bij een primaire knieprothese bij reumapatiënten als bij een revisie van een knieprothese.

    Overige behandelingen

    Wij behandelen ook aandoeningen zoals een instabiele knieschijf (patella luxatie). Instabiliteit van de knieschijf (patella) betekent dat de knieschijf naar buiten schiet (luxeert). Dit gebeurt meestal bij een gestrekte knie en geeft het gevoel dat men door de knie zakt. We behandelen dit operatief.

Operatieplanning

Voor vragen omtrent de operatie / operatiedatum kunt u contact opnemen met het planbureau Orthopedie.

lees meer

Operatieplanning

Voor vragen omtrent de operatie / operatiedatum kunt u contact opnemen met het planbureau Orthopedie.

Telefoon: 024 –  361 44 71 (keuze 1) elke dinsdag en vrijdag bereikbaar tussen 10.30 – 12.00 uur.

MijnRadboud: via een bericht in uw Radboud account kunt u vragen stellen, deze zullen zo spoedig mogelijk beantwoord worden.


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 611

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Verpleegafdeling Trauma, Reconstructie en Beweging C2

De verpleegafdeling Trauma, Reconstructie en Beweging is een samenwerking van de verpleegafdelingen van KNO, MKA, Plastische Chirurgie, Orthopedie en Traumachirurgie.

lees meer

Het Klinisch Scorestation

In het Klinisch Scorestation volgen we het functioneren, de pijn en de beperkingen van orthopedische patiënten. Deze gegevens leggen we vast. Zo krijgen we een duidelijker beeld hoe patiënten voor en na de operatie functioneren. lees meer

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Afdeling Fysiotherapie

Het doel van fysiotherapie is dat u weer zo goed mogelijk functioneert in de omgeving waarin u leeft, woont, werkt of sport. De behandeling richt zich op de gevolgen van uw aandoening voor activiteiten in uw dagelijks leven. Fysiotherapie kan plaatsvinden tijdens een opname of op de polikliniek. lees meer

Wetenschap­pelijk onderzoek

Onze afdeling houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. over ons onderzoek (in English)

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet