Wie kan een nier doneren?
Als u gezond en meerderjarig bent, kunt u mogelijk een nier doneren. Dit kan aan een familielid of bekende, maar u kunt ook anoniem een nier afstaan aan een onbekende patiënt. Dit heet een altruïstische nierdonatie. lees meerWie kan een nier doneren?
Als u gezond en meerderjarig bent, kunt u mogelijk een nier doneren. Dit kan aan een familielid of bekende, maar u kunt ook anoniem een nier afstaan aan een onbekende patiënt. Dit heet een altruïstische nierdonatie. Aan wie u ook doneert, een nierdonatie moet uit vrije wil gebeuren en u mag géén tegenprestatie van de ontvanger vragen, bijvoorbeeld een financiële vergoeding.Ingrijpende gebeurtenis
Het afstaan van een nier is een ingrijpende gebeurtenis voor u, maar ook voor uw omgeving. De nierdonatie kan invloed hebben op de relatie tussen u en de ontvanger, nu en in de toekomst. Belangrijke vragen hierbij zijn:- Wat motiveert u om nierdonor te worden? Voelt u zich vrij om te beslissen of u het doet?
- Hoe zal het zijn als de nier niet aanslaat of na verloop van tijd wordt afgestoten?
In het gesprek met het medisch maatschappelijk werk kunt u terecht voor hulp bij uw beslissing, ondersteuning tijdens de donatieprocedure en als u vragen heeft over de gevolgen voor werk en kinderen.
Bloedgroep
Het is afhankelijk van uw bloedgroep of u een nier kunt doneren. Uw bloedgroep moet namelijk passen bij die van de ontvanger. lees meerBloedgroep
Uw bloedgroep moet passen bij die van de ontvanger:- Een nierdonor met bloedgroep O kan iedereen een nier geven.
- Een nierdonor met bloedgroep A kan een nier geven aan een ontvanger met bloedgroep A of AB.
- Een nierdonor met bloedgroep B kan een nier geven aan een ontvanger met bloedgroep B of AB.
- Een nierdonor met bloedgroep AB kan alleen een nier geven aan een ontvanger met bloedgroep AB.
De rhesusfactor (positief of negatief) is niet van belang bij een nierdonatie. Als uw bloedgroep niet past bij degene aan wie u wilt doneren, is een directe nierdonatie niet mogelijk. Wel zijn een cross-over nierdonatie of niertransplantatie door de bloedgroep heen mogelijk.
Wanneer geen nierdonatie?
In een aantal gevallen is nierdonatie niet mogelijk. lees meerVoordelen nierdonatie bij leven
De laatste jaren neemt het aantal nierdonoren bij leven toe. Een van de redenen hiervoor is het tekort aan nieren van overleden personen. Een andere reden is dat de resultaten van niertransplantaties van levende donoren beter zijn. lees meerVoordelen nierdonatie bij leven
De laatste jaren neemt het aantal nierdonoren bij leven toe. Een van de redenen hiervoor is het tekort aan nieren van overleden personen waardoor de wachtlijst van Eurotransplant groeit.Een andere reden is dat de resultaten van niertransplantaties van levende donoren beter zijn dan van transplantaties met nieren van overleden nierdonoren. Levende donornieren werken gemiddeld na 2 jaar bij 94%, na 5 jaar bij 82% van de ontvangers. Nieren van overleden donoren werken gemiddeld na 2 jaar bij 87%, na 5 jaar bij 70% van de ontvangers.
De belangrijkste redenen voor de betere resultaten van transplantaties met nieren van levende nierdonoren zijn:
- De ontvanger heeft de mogelijkheid om, op het moment van de geplande operatie, in een zo optimaal mogelijke conditie te zijn.
- De donornier is afkomstig van een gezond persoon, er heeft namelijk een uitgebreide screening plaatsgevonden.
- De donornier is relatief kort buiten het lichaam, waardoor de kans klein is dat de nier schade heeft opgelopen.
- De mogelijkheid bestaat om de transplantatie te laten plaatsvinden voordat dialyse is gestart.