Overplaatsing van uw baby naar een ander ziekenhuis
Zodra uw kind geen intensieve zorg meer nodig heeft, wordt uw kind overgeplaatst naar een andere unit binnen de afdeling of naar een ziekenhuis dichter bij uw woonplaats. lees meerNaar huis
Uw kind mag naar huis als hij of zij aan een aantal criteria voldoet. Tijdens de opname houden we u hiervan op de hoogte. De meeste kinderen die zijn opgenomen op de neonatale intensive care unit (NICU) worden overgeplaatst naar een afdeling binnen het Amalia kinderziekenhuis of naar een ziekenhuis dichter bij uw woonplaats. Sommige kinderen mogen naar huis.
-
Ieder kind heeft een zogenoemd stoplicht tijdens opname. Dit is een overzichtsformulier met verschillende criteria (zoals het gewicht, leeftijd, ondersteuning). Tijdens de ochtendvisite worden deze criteria doorlopen. Wanneer alle items op groen staan, kan uw kind overgeplaatst worden of met ontslag. De verpleegkundige vertelt u hier meer over.
-
We proberen het ontslag naar huis zorgvuldig te plannen, zeker wanneer uw kind langere tijd is opgenomen. U heeft verschillende gesprekken met de arts en verpleegkundige gehad tijdens de opname. Voordat uw kind naar huis mag heeft u nog een afsluitend gesprek met de (contact)arts en verpleegkundige. Tijdens dit gesprek blikken we kort terug op de opname. Daarnaast krijgt u informatie over waarop u moeten letten, zoals eventuele medicatietoediening, vaccinaties, controle-afspraken. Tijdens dit gesprek kunt u uiteraard al uw vragen stellen.
Bij het ontslag ontvangt u een aantal dingen:
- Verpleegkundige overdracht.
- Medische brief (maak hiervan een kopie, zodat u de brief indien nodig kunt laten zien aan andere zorgverleners).Wij sturen de brief ook naar uw huisarts, verloskundige en zo nodig naar de kinderarts van het regionale ziekenhuis waar uw kind onder controle zal komen. Neem deze brief ter informatie mee naar een later bezoek aan het consultatiebureau. Wilt u niet dat een van de genoemde zorgverleners deze brief ontvangt? Geef dit dan aan tijdens de opname.
- Afspraken voor controle of aanvullende onderzoeken op korte termijn.
- Eventuele instructies voor het maken van een poli-afspraak bij de kinderarts in een nabijgelegen ziekenhuis.
Als het nodig is ontvangt u medicatievoorschriften of voorschriften voor extra materialen, extra medicatie, of een formulier voor verlengde kraamzorg.
-
Als uw kind naar huis mag, kan dat best spannend zijn. Als u in de eerste week na ontslag nog vragen heeft over de zorg of de gezondheid van uw kind, neem dan contact op met de desbetreffende ontslagafdeling (high care of intensive care). Na de eerste week kunt u met vragen terecht bij uw kinderarts of huisarts, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt.
Controle Follow-up
Als uw kind al naar huis is of is overgeplaatst naar een ziekenhuis bij u in de buurt, is veelal follow-up nodig. Dit houdt in dat we kijken naar de ontwikkeling en gezondheid van uw kind. lees meerControle Follow-up
Wanneer uw kind met ontslag gaat zal er veelal verdere follow up gebeuren, zeker als uw kind is opgenomen geweest op de NICU of postIC.
Polikliniek Neonatologie Follow-up
De meeste kinderen worden van de NICU eerst overgeplaatst naar een ziekenhuis dichter in de buurt van uw woonplaats, voordat ze naar huis mogen. Wanneer uw kind dan naar huis gaat vanuit het ziekenhuis bij u in de buurt, komt u regelmatig op controle bij de kinderarts van dat ziekenhuis. Er wordt dan gekeken naar de algemene gezondheid en ontwikkeling. U kunt ook daar met al uw vragen terecht. Sommige kinderen met een specifieke indicatie komen voor controle terug in ons ziekenhuis op de polikliniek Neonatologie Follow-up, maar dit geldt niet voor alle kinderen.
Vervolgafspraak specialistische zorg
Als uw kind specialistische zorg anders dan de neonatologie nodig heeft, dan krijgt u hiervoor een vervolgafspraak. Denk hierbij aan een afspraak bij de kindercardioloog, de kinderneuroloog of kinderchirurg op de polikliniek Amalia kinderziekenhuis.