Over PSA: Procedurele Sedatie en Analgesie (diepe sedatie) of narcose
In overleg met uw behandelend arts krijgt u PSA of narcose tijdens uw onderzoek. Deze vormen van anesthesie zorgen ervoor dat u tijdens de behandeling comfortabel bent en nagenoeg geen pijn ervaart. Een Physician Assistant of Sedatie Praktijk Specialist van de afdeling Anesthesiologie voert de sedatie zelfstandig of onder directe supervisie van een anesthesioloog uit en ondersteunt bij een eventuele narcose de anesthesioloog.
Voorbereiding
Lees hier meer over wat u moet doen voor het onderzoek. Zo moet u vervoer terug naar huis regelen.
lees meerHet onderzoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van het Endoscopie Centrum, route 763. U neemt vervolgens plaats in de wachtruimte, waar we u ophalen voor verdere voorbereiding.
lees meerHet onderzoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de receptie van het Endoscopie Centrum, route 763. U neemt vervolgens plaats in de wachtruimte, waar we u ophalen voor verdere voorbereiding. U krijgt een jasje aan met drukknopen, er wordt een infuus ingebracht en u mag plaatsnemen op een brancardbed. Een medewerker van de anesthesie of verpleegkundige haalt u vervolgens op. Rondom het onderzoek zijn diverse veiligheidsmomenten ingebouwd. Vlak voordat het onderzoek van start gaat, wordt bijvoorbeeld door het hele team een zogenaamde ’time out’ genomen. We controleren onder andere uw naam, geboortedatum, het onderzoek en de benodigdheden. Voor, tijdens en na het onderzoek bent u aangesloten op bewakingsapparatuur (ademhaling, hartfilmpje (ECG), bloeddruk, zuurstofgehalte).
Na het onderzoek
Na het onderzoek gaat u naar de nazorgruimte. Hier controleren we uw vitale waarden (ademhaling, bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed) en nemen een pijnscore bij u af. Als u narcose heeft gehad, gaat u voor nabewaking naar de verkoeverkamer van het operatiekamercomplex.
lees meerNa het onderzoek
Na het onderzoek gaat u naar de nazorgruimte. Hier controleren we uw vitale waarden (ademhaling, bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed). Als u narcose heeft gehad, gaat u voor nabewaking naar de verkoeverkamer van het operatiekamercomplex. Zodra uw toestand het toelaat gaat u terug naar de nazorgruimte op het Endoscopie Centrum. U mag weer eten en drinken als u goed wakker bent. Dit hangt ook van het soort onderzoek af. Soms mag u pas na enkele uren weer eten en drinken. Het infuus verwijderen we voordat u naar huis gaat. Afhankelijk van het onderzoek, mag u na 30 minuten tot 1 uur weer naar huis. U moet voor begeleiding en vervoer naar huis zorgen. Laat u ophalen bij het Endoscopie Centrum en verlaat de afdeling niet alleen.
Er kan een medische reden zijn om u af te raden om naar huis te gaan. We plaatsen u dan over naar een verpleegafdeling. ‘s Avonds of de volgende ochtend bekijken we wanneer u naar huis kunt. Als u naar huis gaat ontvangt u een formulier met informatie over het onderzoek en eventuele bijzonderheden.
Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Contact opnemen
Bij complicaties die zich binnen 24 uur na het onderzoek voordoen kunt u overdag contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
lees meerContact opnemen
Bij complicaties die zich binnen 24 uur na het onderzoek voordoen kunt u overdag contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
’s Avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u de eerste 7 dagen contact opnemen met verpleegafdeling Maag-, Darm en Leverziekten (als u een onderzoek heeft gehad via Maag-, Darm- en Leverziekten): (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende MDL-arts. Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.
‘s Avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met verpleegafdeling Longziekten (als u een longonderzoek heeft gehad): (024) 361 45 90 en vragen naar de dienstdoende longarts. Vanaf de 3e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.