Soorten voedingstherapie

Er zijn momenteel 2 soorten voedingstherapieën die wij adviseren tijdens een opvlamming. Deze worden hieronder kort uitgelegd. De diëtist geeft verdere informatie en uitleg.



Voedingstherapie bij IBD ziekte van Crohn

Voedingstherapie kan helpen bij het effectief behandelen van de ziekte van Crohn. Lees hier meer over en hoe het u kan ondersteunen. 

lees meer

Voedingstherapie bij IBD ziekte van Crohn

Voedingstherapie kan ingezet worden als behandeling voor de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een chronische darmziekte waarbij de ontstekingen in het hele spijsverteringstelsel kunnen voorkomen, van mond tot anus. Ontstekingen treden vaak op in de dunne darm of de dikke darm. Dit kan leiden tot symptomen, zoals een verminderde eetlust, vermoeidheid, buikpijn, diarree, gewichtsverlies en slechte groei. De periode met actieve ontsteking en meer klachten wordt de ‘opvlamming’ of ‘exacerbatie’ fase genoemd en de fase zonder actieve ontstekingen ‘remissie’ wordt genoemd. Behandeling tijdens een opvlamming is gericht op het verminderen of laten verdwijnen van de ontstekingen, zodat de darm kan herstellen. Dit kan met medicatie en/of met voedingstherapie. Zodra remissie is bereikt, zal de maag-darm-leverarts bespreken welke onderhoudstherapie (medicatie en/of voeding) het beste bij u past om de ziekte zo lang mogelijk in remissie te houden.

Doel

Het doel van voedingstherapie is om de darmen tot rust te brengen, zodat de ontstoken darm zich kan herstellen. Voedingstherapie bestaat vooral uit het vermijden van schadelijke of irriterende voedingsmiddelen en voedingsstoffen. Dit kan, de samenstelling van de darmflora veranderen en klachten verminderen.


Soorten voedingstherapie

Leer hoe EEN en CDED + PEN kunnen helpen bij opvlammingen van de ziekte van Crohn.

lees meer

Opbouw voeding na voedingstherapie of voeding als ondersteunende therapie

Neem de stap naar een gezondere levensstijl. De volgende tips kunnen daarbij helpen.  

lees meer

Opbouw voeding na voedingstherapie of voeding als ondersteunende therapie

Na voedingstherapie (EEN of CDED), is het aan te raden om een gezonde leefstijl te volgen. Dit betekent: een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging, ontspanning en een gezond voedingspatroon. Onderzoek toont aan dat het Mediterrane dieet gunstig kan zijn voor mensen met IBD.

Volgende adviezen kunnen daarbij helpen:

  • Eet voedingsmiddelen met veel voedingsvezels, zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten, om ontstekingen te verminderen met natuurlijk ontstekingsremmende voedingsstoffen.
  • Dagelijks 250-300 gram groenten en 2 stuks fruit eten, bij voorkeur in hun geheel en niet als sap. Bij darmvernauwing kan een diëtist adviseren om grove vezels te vermijden, zoals noten, popcorn, zaden, pitten, velletjes en fruit met schil.
  • Kies verse voedingsmiddelen boven bewerkte producten om toevoegingen te beperken. Maak zelf gerechten met verse ingrediënten en kruiden in plaats van kant-en-klare producten.
  • Bak met olie zoals olijfolie in plaats van een ‘hard’ bak- en braadvet.
  • Kies volkoren graanproducten zoals brood, crackers, pasta en (zilvervlies)rijst. Vervang krokante muesli/cruesli door gewone muesli en verrijk deze zo nodig met extra pitten (bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten), zaden (zoals lijnzaad, sesamzaad, chiazaad) en onbewerkte noten (maar zie advies hierboven om deze te vermijden als er vernauwing van de darm is).
  • Eet regelmatig peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten, groene erwten, kapucijners, zwarte bonen, linzen, etc. Eet ze vers of spoel ze af onder de kraan als ze uit blik of pot komen.
  • Gebruik zo min mogelijk gefrituurd eten, fastfood of Chinees eten.
  • Beperk het gebruik van frisdrank, energy drinks en alcohol en vermijd het liever helemaal. Onder de 18 jaar wordt het altijd afgeraden om alcohol te drinken.
  • Beperk vleesconsumptie tot 500 gram per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren op het brood. Eet bij voorkeur verse vis of gevogelte (kip, kalkoen), een vleesvervanger of noten of peulvruchten.
  • Bij ongewenst gewichtsverlies kan medische drinkvoeding nodig zijn gedurende een bepaalde periode.

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een darmziekte. In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen Crohn.

lees meer

Meer informatie


Supplementen

Er is momenteel onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van supplementen zoals kurkuma of probiotica bij de behandeling of preventie van opvlammingen van de ziekte van Crohn. Daarom adviseren wij dit niet actief.


Handige websites

Ontdek handige websites voor uw gezondheid en over gezonde voeding.

lees meer

Handige websites

  • Voor gezonde voeding en recepten, inclusief vegetarisch of veganistisch opties, kun je terecht op website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl.
  • Bezoek ook de website van het Diabetesfonds www.diabetesfonds.nl voor informatie over het Mediterrane dieet.
  • Download de Modulife app via de App-store of Google Play voor informatie over het CDED dieet, inclusief recepten en weekmenu’s. De diëtist meld je aan zodat je een account kunt maken in de app.
  • Raadpleeg de Crohn & Colitis vereniging voor informatie over voeding en dieet bij Crohn en colitis op www.crohn-colitis.nl
  • Medewerkers
  • Intranet