Over een hygiënische voedingsrichtlijn
Hematologische aandoeningen behandelen we met hooggedoseerde chemotherapie en/of bestraling. Hierdoor is uw afweer verminderd en heeft u en hoger risico op een voedselinfectie. Deze pagina informeert u welke voedingsmiddelen we afraden om voedingsinfectie te voorkomen. lees meerOver een hygiënische voedingsrichtlijn
Hematologische aandoeningen behandelen we met hooggedoseerde chemotherapie en/of bestraling. Hierdoor daalt het aantal witte bloedlichamen (de dip). Hierbij kan ernstige slijmvliesschade (mucositis) ontstaan waardoor uw darmwand meer bacteriën doorlaat. Na de allogene stamceltransplantatie kan omgekeerde afstoting (GVHD) van het maagdarmkanaal optreden. Het kan daarom soms nodig zijn dat u medicatie gebruikt die de afweer onderdrukt. Door deze factoren is uw afweer verminderd en heeft u een hoger risico op een voedselinfectie. Deze pagina informeert u welke voedingsmiddelen we afraden om voedingsinfectie te voorkomen. Daarnaast vindt u meer informatie over hygiënisch bereiden en bewaren van voeding.Hygiënisch omgaan met voedsel
-
Was voor de bereiding en het eten van de maaltijd uw handen. Verschoon dagelijks de thee-, hand- en vaatdoeken. Was deze op 60 graden.
-
Gebruik schoon keukengerei (planken, pollepels) van kunststof, glas of metaal.
-
Voorkom kruisbesmetting: zorg dat bacteriën niet van rauwe op bereide producten worden overgebracht. Houd vuile en rauwe producten apart van schone en bereide producten.
-
Ontdooi bevroren vlees in de koelkast of in de magnetron. Spoel het dooivocht weg met heet water. Veeg gemorst dooivocht weg met keukenpapier.
-
Verhit vlees, vis, kip en ei door en door. Verhit van tevoren bereide gerechten door en door en maximaal 1 keer.
-
Strooi niet zelf met peper. Vermijd vooral het inademen van deeltjes (schimmelsporen).
-
Pel niet zelf pinda's. Kraak niet zelf noten. Vermijd vooral het inademen van deeltjes (schimmelsporen).
-
Lees hier wat u moet doen met groente en fruit.
lees meer
Ontraden voedingsmiddelen
Lees meer over welke voedingsmiddelen we afraden bij een verminderde afweer. lees meerOntraden voedingsmiddelen
In onderstaande tabel vindt u de voedingsmiddelen die we afraden bij een verminderde afweer.
Ontraden voedingsmiddelen | Toegestane uitzonderingen | |
Rauw vlees / vleeswaren | Rauw vlees zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar. Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. | Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. |
Rauwe vis | Zoals rauwe tonijn, sushi. Voorverpakte gerookte vis zoals gerookte zalm, makreel en paling. Rauwe schelpdieren zoals oester. Haring. | |
Rauwe melk | Zachte rauwmelkse kaas (au lait cru) en rauwe melk. | Boerenkaas en schimmelkaas van gepasteuriseerde melk. |
Rauwe eieren | Rauwe/zacht gekookte eieren. | Eieren waarvan de dooiers gestold zijn. |
Probiotica | Zoals Yakult, Vifit, Actimel, Activia. |
Bewaren van voedingsmiddelen
Voor het bewaren van voedingsmiddelen kunt op de website van het Voedingscentrum kijken. Over het algemeen geldt, hoe korter u voeding bewaart, hoe veiliger. lees meerBewaren van voedingsmiddelen
Als u vragen heeft over bewaren van voedingsmiddelen kunt u op de website van het Voedingscentrum kijken. Klik hier voor de link. In de online Bewaarwijzer vindt u het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten.
Over het algemeen geldt, hoe korter u voeding bewaart, hoe veiliger. Let op de houdbaarheidsdatum en bewaarinstructies op de verpakking. Als op de verpakking een kortere bewaartermijn wordt aangegeven dan op de website van het Voedingscentrum, houd dan de termijn op de verpakking aan.
Hoe kunt u voedsel hygiënisch bewaren?
- Bewaar bederfelijke producten in de koelkast.
- Zet de koelkast op 4 graden. Het eten is dan langer houdbaar doordat bacteriën minder snel groeien.
- Dek voedsel af, ook in de koelkast.
- Laat melkproducten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Gooi deze daarna weg.
- Koel een gerecht dat u niet direct eet snel af, bijvoorbeeld in een bak met koud water.
- Bewaar een van tevoren bereid gerecht maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast.
- Gebruik geen producten die langer dan 1 uur warm gehouden worden.