Over het dieet

Het ketogeen dieet gebruiken we als behandeling bij kinderen met moeilijk behandelbare epilepsie en/of bepaalde stofwisselingsziekten. Het dieet bestaat uit een uitgebalanceerde vetrijke voeding met weinig koolhydraten en voldoende inname van eiwitten. lees meer

Over het dieet

Het ketogeen dieet gebruiken we als behandeling bij kinderen met moeilijk behandelbare epilepsie en/of bepaalde stofwisselingsziekten. Het kan epileptische aanvallen verminderen. Het dieet zetten we in als medicijnen tegen epilepsie niet werken of ernstige bijwerkingen hebben. 

Hoe werkt het ketogeen dieet?

Het dieet bestaat uit een uitgebalanceerde vetrijke voeding met weinig koolhydraten en voldoende inname van eiwitten. Als voeding weinig koolhydraten bevat, schakelt ons lichaam over op de verbranding van vetten. Daarbij komen afbraakproducten van vetten vrij, de zogenaamde ketonen. Ketonen kunnen epileptische aanvallen verminderen. Hoe dat precies werkt is nog niet helemaal duidelijk. Hiernaar wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. 

Wat is het effect van het ketogeen dieet?

Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 2/3 van de patiënten het ketogeen dieet werkt. De helft van deze groep heeft (bijna) geen aanvallen meer, de rest heeft aanzienlijk minder aanvallen. Binnen een paar weken wordt duidelijk of het dieet werkt. Uw kind volgt het dieet eerst 3 maanden. Als het niet of onvoldoende effect heeft bouwen we het weer af. Als het wel werkt, volgt uw kind het dieet voor ongeveer 2 jaar. In die tijd houdt een gespecialiseerd team uw kind in de gaten. Op vaste momenten zijn er onderzoeken en afspraken op de polikliniek. 

Meer informatie?

Als u na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen heeft, kunt u gerust contact opnemen met uw behandelend kinderneuroloog of verpleegkundig specialist: (024) 361 33 96 of (024) 361 44 13 of dietist (024) 361 91 90.

Soorten ketogeen dieet

Het ketogeen dieet heeft verschillende varianten, van heel veel vet tot wat mildere vormen met minder vet. In overleg met de arts, verpleegkundig specialist en diëtiste kunt u bepalen wat het beste past bij uw kind en in uw gezin.
  • Dit is de strengste vorm van het dieet. Het bestaat uit ruim 90% vet. De overige 10% bestaat uit eiwitten en koolhydraten.

    lees meer


    Klassiek ketogeen dieet

    Dit is de strengste vorm van het dieet. Het bestaat uit ruim 90% vet. De overige 10% bestaat uit eiwitten en koolhydraten. Milde varianten zijn hierbij mogelijk. Vaak gebruiken we het klassieke dieet bij kinderen met een maagsonde of een PEG-katheter.
     
     

  • LGID

    Dit dieet bestaat voor 60-70% uit vet. In dit dieet gebruikt uw kind alleen koolhydraten in beperkte hoeveelheid die een lage glucose index hebben, die langzaam verbranden. ‘Snelle’ suikers (o.a. in pasta, brood, rijst) worden vermeden. De inname van eiwitten en vetten zijn vrij toegestaan.
     

  • Keto-team

    De verhouding tussen vetten, koolhydraten en eiwitten is zeer precies. Het volgen van dit dieet vraagt een zorgvuldige begeleiding van kinderneuroloog, kinderarts, diëtiste en verpleegkundig specialist. Dit is het zogenaamde keto-team.
     

Starten, instellen en afbouwen

Voor de start van het ketogeen dieet vinden diverse onderzoeken plaats. Als er geen belemmeringen zijn, kan uw kind met het dieet starten. lees meer

Starten, instellen en afbouwen

Als u interesse heeft in de behandeling van uw kind met een ketogeen dieet, voeren de diëtiste en verpleegkundig specialist eerst een intakegesprek met u. Hierin geven zij uitleg over het dieet. Voordat uw kind met het dieet start, vinden eerst onderzoeken plaats (bloed, urine, ECG en evt. botscan).

Starten met het dieet

Als er geen belemmeringen zijn, kan uw kind met het dieet starten. In het Radboudumc stellen we het klassieke dieet doorgaans klinisch in. Dat wil zeggen dat uw kind ongeveer 5 dagen opgenomen wordt in het ziekenhuis. Het instellen op de andere diëten gebeurt meestal poliklinisch. Bij het instellen van het dieet in de kliniek voegen we steeds meer vet aan de voeding toe en laten we koolhydraten achterwege. Dit doen we volgens een schema, stap voor stap. Zo kan uw kind wennen aan de andere voeding. Als uw kind volledig op ketogene voeding ingesteld is, geen lage bloedsuikerwaarden (meer) heeft en voldoende ketonen maakt, mag uw kind weer naar huis. Daarna heeft u regelmatig telefonisch contact met de verpleegkundig specialist en de diëtiste. Na 3 maanden bepalen we in overleg met u en het keto-team of het dieet langer gevolgd wordt. Als het dieet een positief effect heeft, volgt uw kind het ongeveer 2 jaar. In deze periode houdt het keto-team uw kind op de ketopoli in de gaten. 

Afbouwen van het dieet

Het dieet bouwen we in stappen geleidelijk af, meestal in een paar weken tot maanden. De diëtiste geeft u hier instructies voor.

Bijwerkingen

Met name in het begin kan door het lage koolhydraatgehalte van de voeding een laag bloedsuikergehalte optreden. Hierdoor kan uw kind zich vermoeid voelen. lees meer

Bijwerkingen

Met name in het begin kan door het lage koolhydraatgehalte van de voeding een laag bloedsuikergehalte optreden. Hierdoor kan uw kind zich vermoeid voelen. De verpleegkundig specialist leert u om glucose (suiker) en ketonen in het bloed te bepalen. Ook leert u wat u moet doen als dat afwijkt. Verder kan uw kind na de start met het dieet maag- en darmklachten krijgen, zoals diarree, obstipatie, misselijkheid en braken. Als uw kind het dieet een langere tijd volgt, kunnen nierstenen ontstaan. Ook en kan het cholesterolgehalte in het bloed stijgen. Gedurende de behandeling met het ketogeen dieet doen we daarom regelmatig onderzoek (bloed, urine, hartfilmpje, echo van de nieren en botscan). Het dieet bevat veel vetten, maar dit betekent niet dat uw kind onnodig in gewicht toeneemt. Uw kind groeit volgens zijn of haar eigen curve. Bij de start van het dieet berekent de diëtist het aantal calorieën en de individuele energiebehoefte van uw kind.
  • Medewerkers
  • Intranet