Over PG-SGA

Beoordeling van de voedingstoestand – PG-SGA

De PG-SGA staat voor Patient Generated Subjective Global Assessment. Dit is een vragenlijst waarmee we uw voedingstoestand beoordelen. De diëtist gebruikt uw antwoorden in deze vragenlijst om het dieetadvies zo goed mogelijk op uw persoonlijke situatie af te stemmen.

Wat is PG-SGA?

De PG-SGA is een vragenlijst die bestaat uit 2 delen. In het eerste gedeelte beantwoordt u enkele vragen over:
-    uw gewicht
-    voedingsgerelateerde klachten, zoals misselijkheid, geen eetlust of verstopping
-    voedselinname 
-    dagelijkse activiteiten

De verpleegkundige of diëtist neemt het tweede deel van de vragenlijst bij u af. Hij of zij kijkt of u andere aandoeningen heeft die van invloed zijn op uw voedingstoestand. Ook kijkt hij of zij of er sprake is van metabole stress door koorts en gebruik van medicatie. Door middel van een kort lichamelijk onderzoek kijkt de verpleegkundige of diëtist naar uw vet- en spiermassa en of u vocht vasthoudt.

Beoordeling

De score die uit de vragenlijst komt geeft het risico op ondervoeding aan. Door vragenlijst regelmatig te herhalen ontstaat er een goed beeld van uw voedingstoestand. De score zegt het volgende:
•    0-3 = laag risico
•    4-8 punten = matig risico
•    9 of punten of meer = hoog risico

De PG-SGA kan op meerdere momenten worden afgenomen: bij een opname in het ziekenhuis, bij een poliklinisch bezoek aan de diëtist of verpleegkundige, of tijdens de dialyse. U ontvangt via mijnRadboud een verzoek om de PG-SGA digitaal in te vullen. Als u geen mijnRadboud heeft dan krijgt u een papieren versie of zal de diëtist of verpleegkundige samen met u de lijst doornemen.

Tijdsduur

De afname van de PG-SGA duurt maximaal 5 tot 10 minuten.
 


Over PG-SGA

De PG-SGA staat voor Patient Generated Subjective Global Assessment. Dit is een vragenlijst waarmee we uw voedingstoestand beoordelen. De diëtist gebruikt uw antwoorden in deze vragenlijst om het dieetadvies zo goed mogelijk op uw persoonlijke situatie af te stemmen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet