Over een hoortoestel
Uit de meetresultaten blijkt dat een hoortoestel u mogelijk kan helpen om beter te horen. Afhankelijk van de ernst van uw gehoorverlies zal het verstaan van spraak in stilte in meerdere of mindere mate verbeteren. lees meerOver een hoortoestel
Uit de meetresultaten blijkt dat een hoortoestel u kan helpen om beter te horen. Afhankelijk van de ernst van uw gehoorverlies zal het verstaan van spraak in stilte in meerdere of mindere mate verbeteren. Daarnaast ervaren hoortoestelgebruikers over het algemeen meer moeite met het verstaan in drukte dan normaalhorenden. Dit heeft zowel met de aard en grootte van het gehoorverlies te maken als met de huidige hoortoesteltechniek.
Als u voor het eerst een hoortoestel gaat gebruiken is de kans groot dat u de eerste 3 tot 6 weken zal moeten wennen aan het geluid wat het hoortoestel afgeeft. Veel geluiden zullen wellicht als nieuw ervaren worden. Dat komt omdat u door het gehoorverlies gedurende een lange periode deze geluiden niet meer gehoord heeft. Zodra deze geluiden weer als normaal worden ervaren, zal het voor u makkelijker worden om ook in drukkere situaties het hoortoestel te dragen en de voordelen van versterking te ervaren.
Er bestaan verschillende merken hoortoestellen. Het audiologisch centrum en/of de audicien (hoortoestelwinkel) kan u helpen bij het maken van een hoortoestelkeuze. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij een audicien bij u in de buurt.
Hoortoestelproef
Het hoortoestelrecept dat u heeft gekregen van het audiologisch centrum of de KNO-arts kan u meenemen naar een audicien bij u in de buurt. Hij of zij kan op basis van het recept en uw wensen een hoortoestel bestellen. lees meerHoortoestelproef
Hoe verloopt een hoortoestelproef?
- Het hoortoestelrecept dat u heeft gekregen van het audiologisch centrum of de KNO-arts kan u meenemen naar een audicien bij u in de buurt. Hij of zij kan op basis van het recept en uw wensen een hoortoestel bestellen. De grootte van uw gehoorverlies bepaalt welke toestellen voor u geschikt zijn. Uiteraard wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met uw persoonlijke voorkeur.
- De audicien maakt afdrukken van uw oren en bestelt de toestellen. U krijgt een offerte mee en er wordt uitleg gegeven over de vergoedingsmogelijkheden. U krijgt een nieuwe afspraak voor het ophalen van de toestellen. Breng het audiologisch centrum op de hoogte van de start van de proefperiode. U zal ongeveer zes weken later een afspraak krijgen voor een eindcontrole.
- De audicien stelt de toestellen in zodat het geluid past bij uw gehoorverlies. U krijgt uitleg over het gebruik van de toestellen en over de mogelijkheden die de toestellen heeft en wat u van de toestellen kan verwachten. U mag de toestellen 2 maanden proberen.
- Tijdens de proef krijgt u een of meerdere afspraken bij de audicien. Deze zijn bedoeld om de voortgang van de proef te evalueren en de toestellen verder bij te stellen als dat nodig is. Ook zal de audicien een aantal gehoortesten afnemen om te beoordelen of er voldoende verbetering van het verstaan is.
- Indien de toestellen niet bevallen en meerdere bijstellingen niet tot een beter resultaat leiden, kunt u ervoor kiezen om nog een ander merk te proberen. Bespreek de mogelijkheden met uw audicien maar zorg dat u de toestellen minimaal 4 weken geprobeerd heeft. Een kortere proefperiode is niet zinvol omdat u dan in onvoldoende situaties de toestellen heeft kunnen testen.
- De audicien zal het audiologisch centrum op de hoogte houden van de voortgang van de proef. Indien nodig wordt een tussentijdse controle op het audiologisch centrum gehouden. Tijdens de eindcontrole (zes weken na de start van de proef) zal beoordeeld worden op basis van een aantal testen en op basis van uw ervaringen of de toestellen een voldoende verbetering geven voor uw klachten. Ook zal beoordeeld worden of aanvullende hulpmiddelen nog nodig zijn. Aan het einde van de afspraak zal een advies gegeven worden. Indien wij van mening zijn dat de toestellen niet geschikt zijn voor u, zult u het advies krijgen nog een ander merk te proberen.
Gewenningsperiode
Om een hoortoestelproef te laten slagen is het belangrijk dat u de toestellen zo veel mogelijk draagt, ook wanneer u alleen bent is het belangrijk de toestellen de hele dag te dragen. Indien u moeite heeft om de toestellen vaak te dragen kunt u beginnen om de toestellen eerst te dragen in stilte, ook wanneer u alleen thuis bent. Bereidt dit daarna uit naar situaties met één of twee personen en daarna naar drukkere situaties zoals in gezelschap, op straat, in het restaurant, thuis wanneer de tv of radio aanstaat. Probeer ernaar toe te werken dat u de hoortoestellen de hele dag draagt. Op die manier kunnen de hersenen leren om te gaan met de nieuwe situatie en zal het beste resultaat bereikt worden. Het kan zijn dat dit niet in week 1 lukt maar dat u 3 tot 6 weken de tijd nodig heeft.
Keuzes bij een hoortoestel
Als u en de audicien het eens zijn over het beginnen van een proef met hoortoestellen moeten er meestal een aantal keuzes gemaakt worden. lees meerControles
Voordat de proefperiode wordt afgesloten met een eindcontrole hebben er meestal meerdere tussentijdse controles plaatsgevonden bij de audicien of indien nodig bij ons. Een eindcontrole vindt ten vroegste 4 weken na de start van de proef plaats.
Belangrijke vragen bij de tussentijdse controle(s) zijn:
- Heeft u klachten aan uw oor, zoals drukpijn of oorontstekingen?
- Staat uw hoortoestel hard genoeg?
- Fluit uw hoortoestel?
- Heeft u vaak last van harde geluiden?
- Hoe klinkt uw eigen stem? Als deze niet normaal klinkt, is de klank dan licht/scherp of juist zwaar/dreunend?
- Kunt u gemakkelijk met het hoortoestel omgaan?
- Wat is het effect van het hoortoestel op het verstaan in een één-opéén situatie, en wat is het effect in gezelschap?
- Lukt het telefoneren met het hoortoestel?
Tijdens de eindcontrole zal samen met u besloten worden of de toestellen goed functioneren en de gehoorklachten voldoende verhelpen. Tijdens de controle zullen de instellingen gecontroleerd worden en zullen er spraakverstaan testen afgenomen worden. Ook zal beoordeeld worden of het toestel voldoende versterking geeft.
Bij een positief eindresultaat krijgt u een recept mee waarmee de vergoeding aangevraagd kan worden bij de zorgverzekeraar.
Bij een negatief eindresultaat kunnen de volgende stappen volgen:
- Aanpasadvies voor de audicien. De audicien wordt gevraagd een aantal zaken aan te passen aan de hoortoestellen zodat een beter resultaat verkregen kan worden
- Start proef met nieuwe hoortoestellen
- Stopzetten van het traject. De hoortoestellen worden weer ingeleverd bij de audicien.
- Pauze. Er wordt niet meteen een nieuwe proef gestart maar pas na een periode van bijvoorbeeld 6 maanden.
Vergoeding hoortoestellen
De zorgverzekeraar vergoedt 75% van de hoortoestelkosten, u heeft dus zelf een eigen bijdrage van 25%. lees meerVergoeding hoortoestellen
De zorgverzekeraar vergoedt 75% van de hoortoestelkosten, u heeft dus zelf een eigen bijdrage van 25%. Houdt hierbij rekening met het eigen risico. Indien u een restitutiepolis heeft of aanvullende modules kan de eigen bijdrage hoger of lager liggen. Bespreek dit met uw audicien zodat u op voorhand weet wat de kosten zullen zijn. Voor kinderen tot 18 jaar worden hoortoestellen volledig vergoed. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet u voldoen aan volgende voorwaarden:
- Uw zorgverzekeraar heeft een contract met uw audicien.
- U heeft een gehoorverlies minimaal 35 dB (gemiddeld over 1, 2, 4 kHz).
Tips voor het gebruik
Een aantal tips voor telefoneren, het reinigen van het hoortoestel en gebruik van batterijen. lees meerTips voor het gebruik
Telefoneren
Telefoneren wanneer u een hoortoestel draagt moet u oefenen. Als u de ringleidingstand niet gebruikt moet u de microfoon van de telefoon aan de bovenkant van uw oorschelp houden als u een achter-het-oor toestel heeft. U houdt de telefoon iets van uw oor af als u een toestel in-het-oor heeft. Als u het toestel op de ringleidingstand zet moet u de hoorn aan de achterkant van uw oorschelp houden.
Het hoortoestel reinigen
Oorsmeer kan door het dragen van een hoortoestel moeilijker uit uw oor wegvloeien. Het oorsmeer kan uw oor of het hoortoestelkanaal afsluiten zodat u niets hoort, of het kan tot gevolg hebben dat het toestel snel gaat piepen. Als het nodig is, kunt u (sla)olie in uw oor druppelen en zacht met lauw water naspoelen. Dit mag alleen als uw trommelvlies intact is. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts of KNO-arts.
Het oorstukje van het achter-het-oor toestel kunt u losmaken en in een sopje reinigen. Blaas door middel van een blaasbalgje het oorstukje droog voordat u het weer gebruikt. Ook de hoortoestelslang dient u schoon te maken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld dik flosdraad gebruiken.
Hebt u snel last van vochtige oren, transpireert u veel of bent u vaak in een vochtige omgeving? Gebruik dan een droogbox om het toestel vochtvrij te krijgen.
Batterijen
Door het batterijklepje open te zetten wanneer u het toestel niet gebruikt gaat de batterij langer mee. Ook kan het toestel dan ’s nachts beter drogen.
Audiologisch Centrum
In het universitair Audiologisch Centrum (AC) onderzoeken en behandelen we gehoorproblemen en/of spraak- en taalproblemen.
lees meer