Over het behandelcentrum
Het Hiv-behandelcentrum is een van de 28 door de overheid aangewezen hiv-behandelcentra van Nederland. Bij ons kunt u terecht voor begeleiding en behandeling van een hiv-infectie, en we staan klaar om uw vragen over de aandoening te beantwoorden.
lees meerOver het behandelcentrum
Welkom bij het hiv-behandelcentrum, een van de 28 door de overheid aangewezen hiv-behandelcentra in Nederland (24 centra voor volwassenen en 4 kinderbehandelcentra). Bij ons kunt u terecht voor begeleiding en behandeling van een hiv-infectie, en we staan klaar om uw vragen over de aandoening te beantwoorden.
Bekijk alle erkende hiv-behandelcentra in Nederland op de website van hiv-monitoring.
Ons toegewijde team bestaat uit artsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en doktersassistenten. Samen streven we naar een hoge kwaliteit van zorg voor onze patiënten. We werken nauw samen met apothekers, virologen, maatschappelijk werkers, psychologen, psychiaters en gynaecologen om u de beste zorg te bieden.
Momenteel behandelen we bijna 800 volwassenen met hiv, en in het Amalia Kinderziekenhuis zorgen we voor ongeveer 20 kinderen/jongeren met hiv onder de 18 jaar. Tijdens de behandeling besteden we veel aandacht aan zowel uw lichamelijke als psychische gezondheid.
Bij ons staat uw welzijn centraal en we streven naar gedeelde besluitvorming in uw zorgtraject. Het hiv-behandelcentrum is een gespecialiseerd onderdeel van de Interne Geneeskunde. We begrijpen dat medische termen soms ingewikkeld kunnen zijn, dus voel u vrij om vragen te stellen. Uw begrip en comfort zijn voor ons van het grootste belang.
Naar uw afspraak bij ons centrum
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678
Meedoen aan onderzoek
Wanneer u hiv heeft, kunt u soms deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Dit kan bijdragen aan verbetering van de hiv-zorg. U bent altijd vrij om niet aan wetenschappelijk onderzoek deel te nemen wanneer u daarvoor wordt uitgenodigd.
lees meerBehandeling Hiv
Sinds 1996 heeft de ontwikkeling van medicijnen tegen hiv een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Hierdoor is de levensverwachting van mensen met hiv nu vergelijkbaar met die van mensen zonder hiv.
lees meerEen afspraak op de polikliniek
Eerste bezoek
Uw eerste bezoek aan het hiv-behandelcentrum is essentieel voor uw zorgtraject. Volg 3 stappen om u voor te bereiden.
lees meerEerste bezoek
Uw eerste bezoek aan het hiv-behandelcentrum is essentieel voor uw zorgtraject. Volg deze stappen om u voor te bereiden:
- Verwijzing: Uw arts, specialist of GGD zorgt voor een verwijzing naar het hiv-behandelcentrum.
- Afspraak: Na verwijzing wordt u binnen 5 dagen opgeroepen voor een afspraak op de polikliniek.
- Benodigdheden: Neem bij uw eerste bezoek een verwijsbrief, verzekeringsbewijs, identiteitsbewijs, BSN en een lijst van uw medicijnen mee.
Uw eerste afspraak heeft u met een internist-infectioloog of een verpleegkundig specialist. De afspraak duurt ongeveer 1-2 uur. U kunt vragen stellen en uw klachten bespreken en de arts voert een lichamelijk onderzoek uit. Ook krijgt u informatie over de ziekte en de behandeling en we nemen bloed af voor onderzoek. We maken een ECG (harfilmpje) en een röntgenfoto van uw longen. En we testen of u een soa of tuberculose heeft.
Tweede bezoek
1 tot 2 weken na uw eerste bezoek heeft weer een afspraak bij de internist-infectioloog of de verpleegkundig specialist. De uitslagen van de onderzoeken zijn dan bekend. We bespreken de uitslagen met u en stemmen een behandelplan met u af.
Vervolgbezoeken
Afhankelijk van uw klachten en onderzoeksuitslagen maken we vervolgafspraken met u. De termijn voor de volgende afspraak kan dan verschillen van een dag tot enkele maanden.
lees meerVervolgbezoeken
Afhankelijk van uw klachten en onderzoeksuitslagen maken we vervolgafspraken met u. De termijn voor de volgende afspraak kan dan verschillen van een dag tot enkele maanden.
Wanneer uw gezondheid het toelaat, heeft u poliklinische controles. Meestal is dat 2 keer per jaar, waarbij de internist en verpleegkundig specialist afwisselend bij uw consult aanwezig zijn. Zo kunnen we het beloop van de infectie goed volgen en uw behandeling bijstellen als dat nodig is.
Als u 1 week voor uw controleafspraken bloed laat prikken, zijn de uitslagen bekend tijdens uw controlebezoek en kunnen we die met u bespreken. Daarnaast bespreken we uw klachten. Als het nodig is, wordt u opnieuw lichamelijk onderzocht. Soms is aanvullend bloedonderzoek nodig. Een controleafspraak duurt ongeveer 45 minuten: 15 minuten bij de internist en 30 minuten bij de verpleegkundig specialist.
Onderwerpen die aan bod kunnen komen tijdens controlebezoeken:
- medicatie: eventuele bijwerkingen van geneesmiddelen, wijzigen van medicatie, therapietrouw
- seksualiteit
- leefstijl
- mentale gezondheid
- deelname aan wetenschappelijk onderzoek
- informatie over andere hulpverlenende instanties op het gebied van hiv
- contact met andere mensen met hiv