Wetenschap­pelijk onderzoek

In het Radboudumc doen we medisch-wetenschappelijk onderzoek. Hiermee willen we oorzaken van aandoeningen vinden en betere behandelmethoden. U kunt gevraagd worden om aan zo’n onderzoek mee te doen. U kunt zelf beslissen of u mee wilt doen. De afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld onderzoeken gedaan naar chronische vermoeidheid bij diabetes en hypoglycemie.

Chronische vermoeidheid

Veel patiënten met type 1 diabetes hebben last van overmatige moeheid. Met gerichte vragenlijsten hebben wij onderzocht hoe vaak ernstige chronische moeheid voorkwam. Chronische vermoeidheid blijkt bij 40% van de bij mensen met diabetes type 1 voor te komen. Er blijkt geen samenhang met schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Wel spelen gedragsfactoren een belangrijke rol bij de vermoeidheid. Momenteel onderzoeken wij of cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling is van de moeheid en of die behandeling een positief effect heeft op de diabetes.

Hypoglycemie

Sommige patiënten met type 1 diabetes voelen hypo’s minder goed aan. We noemen dat hypo unawareness. Het is niet goed bekend waarom dat zo is. Wij doen onderzoek naar de verwerking van glucose in de hersenen, onder normale omstandigheden en tijdens een hypo. Wij vonden dat diabetespatiënten de glucose in de hersenen sneller verwerkten. Hoe is dat te verklaren? Een mogelijke verklaring is dat het brein van mensen met diabetes heeft geleerd van voorgaande hypo’s en zich gaandeweg heeft aangepast.

Meedoen aan onderzoek?

Wij zijn regelmatig op zoek naar patiënten met diabetes type 1 of 2 die mee willen doen aan onderzoek.


Afspraak op de polikliniek over uw diabetes

Bij het Radboudumc kunt u terecht voor de behandeling van alle soorten diabetes mellitus, ook zwangerschapsdiabetes. U wordt geholpen op de polikliniek van de afdeling Interne Geneeskunde. Hier werken internisten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van diabetes.

lees meer

Afspraak op de polikliniek over uw diabetes

Bij het Radboudumc kunt u terecht voor de behandeling van alle soorten diabetes mellitus, ook zwangerschapsdiabetes. U wordt geholpen op de polikliniek van de afdeling Interne Geneeskunde. Hier werken internisten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van diabetes. U kunt terecht voor:

  • type 1 diabetes: het lichaam maakt zelf helemaal geen insuline meer aan
  • gecompliceerde diabetes type 2: het lichaam heeft te weinig insuline
  • andere vormen van diabetes mellitus



Contact

  • Voor spoedvragen over uw diabetes.
    (024) 309 37 31


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Interne Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 433

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 678 (Interne Geneeskunde)

Behandelteam

Bij onze diabetespolikliniek wordt u begeleid door een team van zorgverleners.

lees meer

Behandelteam

Bij onze diabetespolikliniek wordt u begeleid door een team van zorgverleners:

  • Internisten (in opleiding): U komt op het spreekuur bij de internist voor medische controle en behandeling.
  • Technisch geneeskundige: De technisch geneeskundige begeleidt u bij het reguleren van glucosewaarden en helpt bij het gebruik van glucosemeters en insulinepompen.
  • Diabetesverpleegkundige: Uw vaste aanspreekpunt voor instructie, voorlichting en begeleiding bij diabetes, gebruik van glucosemeter of sensor, insuline-injecties en insulinepomp.  
  • Diëtisten: Ondersteunen bij dieetadvies.
  • Psycholoog: Geven psychologische begeleiding.
  • Podotherapeut: Gespecialiseerd in voetproblemen bij diabetes, beschikbaar tijdens het voetenspreekuur.

Waarom naar het Radboudumc?

Bij het Radboudumc krijgt u gespecialiseerde zorg bij diabetes, ook bij complicaties of als u naast diabetes nog een andere aandoening heeft. U kunt 24 uur per dag bij ons terecht met acute vragen en problemen.  

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

  • Met onze zorg ondersteunen we u om zo normaal mogelijk te kunnen leven met diabetes. We helpen uw bloedsuikerwaarden te normaliseren en werken we aan het voorkomen en verminderen van complicaties.
  • Bij ons diabetesteam vindt u gespecialiseerde zorg voor diabetes mellitus, vooral als u ook Cystic Fibrosis, een alvleesklierziekte of voetproblemen door diabetes heeft, of minder goed hypo’s voelt aankomen.
  • Wanneer u bij ons onder behandeling bent vanwege uw diabetes, kunt u 24 uur per dag bij ons terecht met acute vragen en problemen. 
  • We hebben veel ervaring met alle soorten insulinepompen en bieden hierbij 24 uur per dag ondersteuning.
  • U vindt bij ons begeleiding bij diabetes in combinatie met andere ziekten, zoals na een transplantatie of chemotherapie.
  • We werken nauw samen met het kinderdiabetescentrum Nijmegen en zorgen dat de overgang van kinder- naar volwassenzorg soepel verloopt.
  • We volgen nieuwe ontwikkelingen over diabetes mellitus en doen hier ook wetenschappelijk onderzoek naar. In sommige situaties vragen wij u mee te doen aan zo’n onderzoek. Dankzij dit wetenschappelijk onderzoek kunt u rekenen op een behandeling met de nieuwste kennis en technieken.
  • Het Radboudumc is een opleidingsziekenhuis waarin internisten worden opgeleid in het aandachtsgebied van de diabeteszorg. Deze artsen krijgen daarbij altijd begeleiding van ervaren internisten, zodat u altijd de beste zorg ontvangt.

Opname op een verpleegafdeling

U kunt opgenomen worden vanwege ontregelde diabetes of om een andere reden. In beide gevallen ondersteunt een team van zorgverleners u bij het reguleren van uw diabetes.

informatie over uw opname

Upload uw gegevens in uw patiëntendossier

Bekijk hoe u gegevens kunt uploaden in uw patiëntendossier.

bekijk instructie

Wetenschap­pelijk onderzoek

In het Radboudumc doen we medisch-wetenschappelijk onderzoek. Hiermee willen we oorzaken van aandoeningen vinden en betere behandelmethoden. U kunt gevraagd worden om aan zo’n onderzoek mee te doen.

lees meer

Meer informatie


Diabetes mellitus suikerziekte

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Als u diabetes mellitus heeft, is de waarde van de bloedsuiker (glucose) in uw bloed regelmatig verhoogd.

lees meer

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer

Ons diabetesteam

  • Medewerkers
  • Intranet